Gaviria klopt Viviani en Ewan in tweede etappe UAE Tour

maandag 25 februari 2019 om 13:55
Video

Fernando Gaviria van UAE Emirates heeft een chaotische tweede rit in de UAE Tour gewonnen. Hij was in de sprint te snel voor Elia Viviani en Caleb Ewan. De leiderstrui blijft om de schouders van Primoz Roglic.

Vrijwel direct vanuit de start vertrokken Charles Planet, Sam Brand (beiden Novo Nordisk), Sergiy Kuriyanov en Igor Boev (beiden Gazprom-RusVelo) voor de vlucht van de dag. Zij krijgen vrijwel direct een vrijgeleide van het peloton, want de voorsprong liep snel op naar een maximum van bijna twaalf minuten.

Peloton in stukken door waaiers
Met nog 110 kilometer te gaan, waren er meerdere ploegen die probeerden om waaiers te trekken. Uiteindelijk splitste het peloton in drie delen. In het voorste stuk waren onder meer Roglic, Kristoff, Valverde, Kittel en Nibali vertegenwoordigd. In groep twee zaten onder meer Dumoulin, Kelderman en Viviani. De grootste naam in de laatste groep was Richie Porte.

foto: Cor Vos

De voorsprong van de koplopers leek door de waaiers te verdampen. Binnen no-time was de voorsprong terug tot binnen de twee minuten. De verschillen tussen de stukjes peloton liepen nooit veel verder op dan een minuut. Met nog zeventig kilometer te gaan, net na de bevoorrading, kwam alles weer samen.

Vooraan hadden Planet en Kuriyanov hun ploeggenoten achtergelaten en waren ze met zijn tweeën verdergegaan. Doordat het peloton weer een beetje op adem moest komen, liep de voorsprong van de twee weer gestaag op tot ruim vijf minuten. Bij de laatste tussensprint pakten zij de volle buit en ging de ene overgebleven bonusseconde naar een attente Wilco Kelderman.

De onvermijdelijke sprint
Met nog dertig kilometer te gaan, was het duidelijk dat er een massasprint zou gaan volgen. De voorsprong van de twee vooraan werd gestaag minder en de treintjes werden langzaamaan gevormd in het peloton. Met nog dertien kilometer te gaan was het dan ook over voor Planet en Kuriyanov.

Vooraan was het dringen voor een plekje en probeerde praktisch elke ploeg zijn kopman en/of sprinter voorin te houden. Onder leiding van Movistar, Sky en Bahrein-Merida doken de renners de laatste drie kilometer in.

In de voorbereiding op de sprint was het Team Sunweb wat het initiatief nam, maar al snel nam Groupama-FDJ de kop en werd de ploeg van Dumoulin weggedrukt. In de sprint deed Alexander Kristoff een uitmuntende lead-out waarna Fernando Gaviria het af kon maken. Voor Elia Viviani en Caleb Ewan.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.