Geen beroep Cobo: Froome officieel winnaar Vuelta 2011

donderdag 18 juli 2019 om 07:05
Geen beroep Cobo: Froome officieel winnaar Vuelta 2011

foto: Cor Vos

Tijdens de Tour de France van 2019 heeft Chris Froome officieel de Vuelta a España van 2011 gewonnen. Juan José Cobo werd vorige maand met terugwerkende kracht betrapt en geschorst, waardoor hij zijn titel moet afstaan. De Spanjaard had een maand om in beroep te gaan bij het CAS, maar dat heeft hij niet gedaan. Bradley Wiggins en Bauke Mollema zijn nu ook officieel tweede en derde in de betreffende Vuelta.

De UCI heeft de resultaten van Cobo, die destijds namens het ProContinentale Geox verraste in eigen land, geschrapt. Vorige maand werd door de internationale wielerunie naar buiten gebracht dat bij de Spanjaard tussen 2009 en 2011 abnormale waardes zijn aangetroffen in het biologische paspoort. Daarop is Cobo gediskwalificeerd in de door hem gewonnen Vuelta en al zijn uitslagen in de rondes van 2009 en 2011 zijn geschrapt. Omdat hij niet in beroep gaat, is de straf van de UCI nu officieel.

foto: UCI

Zeven grote rondes voor Froome
Het schrappen van Cobo uit de resultaten heeft de nodige consequenties. De belangrijkste is de eindzege in de Vuelta, die nu toegewezen is aan Chris Froome. Met terugwerkende kracht is het zijn eerste eindwinst in een grote ronde ooit en zo pakt hij van Bradley Wiggins de titel af van ‘eerste Britse winnaar van een grote ronde’. Zo staan nu niet zes (4x Tour, 1x Vuelta, 1x Giro) maar zeven grote rondes op de erelijst van Froomey.

Dat Froome de zege krijgt is volledig in lijn met de regelgeving van UCI-regel 12.3.004, die voorschrijft dat de plek van een geschrapte renner wordt overgenomen door de volgende coureur in het eindklassement.

Mollema in illuster rijtje
Wiggins is nu de nummer twee van de Vuelta 2011 en Bauke Mollema schuift door van de vierde naar de derde plek. De Nederlander van destijds Rabobank behaalt daarmee zijn eerste – en voorlopig ook enige – podiumplek in een grote ronde uit zijn loopbaan. Na Jan Lambrichs (derde in 1946), Jan Janssen (winnaar in 1967), Rini Wagtmans (derde in 1969) en Joop Zoetemelk (winnaar in 1979) is Mollema de vijfde Nederlander op het podium van de Ronde van Spanje. De Groninger won dat jaar ook de puntentrui in de Vuelta.

Wout Poels ritwinnaar in Vuelta
Een andere Nederlander zal nog terugdenken aan 4 augustus 2011. Als 23-jarige renner van Vacansoleil-DCM klimt Wout Poels in zijn eerste Vuelta met de besten mee in de bergetappe naar de gevreesde Alto d’Angliru. Alleen Juan José Cobo is die dag beter dan Poels. Cobo slaat een heuse dubbelslag en zou de leiderstrui niet meer afgeven tot in Madrid. Poels wordt jammerlijk tweede, maar blijkt nu bijna 2.900 dagen later alsnog zijn eerste ritzege in een grote ronde op zijn palmares te hebben staan.

Poels, Mollema, Wiggins en Cobo (v.l.n.r.) op de Angliru – foto: Cor Vos

Ook Alejandro Valverde (ritwinst in de Vuelta 2009) krijgt er een zege op zijn palmares bij. Andere verschuivingen zorgen er bijvoorbeeld voor dat de Belgen Maxime Monfort en Jurgen Van den Broeck opschuiven naar de zesde en achtste plek in het klassement van de Vuelta 2011.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Headlines

Materiaalzone