Cobo raakt Vuelta 2011 kwijt door dopinggebruik

donderdag 13 juni 2019 om 16:15
Cobo raakt Vuelta 2011 kwijt door dopinggebruik

foto: Cor Vos (archief)

Breaking

Juan José Cobo moet zijn eindzege in de Vuelta a España 2011 afstaan. De Spanjaard is met terugwerkende kracht gediskwalificeerd vanwege dopinggebruik, bevestigt de UCI. Als gevolg daarvan krijgt Chris Froome (destijds tweede) de eindoverwinning toegewezen, al is dat nog niet officieel.

Biologisch paspoort
Het Anti-Doping Tribunaal van de UCI heeft Cobo betrapt op het overtreden van de dopingregels. Dat is vastgesteld aan de hand van abnormale waardes in zijn biologische paspoort tussen 2009 en 2011. Daarom worden alle uitslagen van Cobo in die drie jaar geschrapt. De Spanjaard mag nog in beroep gaan bij het CAS. Die aanvraag moet hij binnen nu en een maand doen.

Eindzege Froome
De Spaanse klimmer Cobo boekte in het najaar van 2011 de grootste zege uit zijn carrière. In dat jaar kwam hij uit voor de ProContinentale Geox-ploeg. Naast hem op het podium stonden Sky-ploegmaats Chris Froome en Bradley Wiggins. Voor de toen 26-jarige Froome was het zijn eerste podiumplek in een grote ronde, maar hij schuift nu mogelijk op naar de hoogste trede.

En wie eindigde als vierde in die Vuelta van 2011? Bauke Mollema. De Nederlander van Rabobank schuift wellicht op naar het derde plek op het eindpodium. Ook voor Wout Poels is mogelijk goed nieuws. De Limburger, tegenwoordig bij Team Ineos, werd in de betreffende ronde namelijk tweede in de Angliru-etappe, achter Cobo…

Froome toch eerste Britse rondewinnaar
Bij dergelijk nieuws worden ook direct de statistieken weer uit het stof gehaald. Zo zou niet Bradley Wiggins, die in 2012 de Ronde van Frankrijk won, maar Froome met zijn in 2011 gewonnen Vuelta de allereerste Britse winnaar ooit van een grote ronde zijn. Froome krijgt het nieuws door in het ziekenhuis: hij ligt met meerdere botbreuken op de intensive care na een zware valpartij.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.