Giro 2012: Rubiano wint in Porto Sant’Elpidio (+beeld)
vrijdag 11 mei 2012 om 17:11

Giro 2012: Rubiano wint in Porto Sant’Elpidio (+beeld)

foto: Sirotti

De zesde rit in de Giro 2012 is gewonnen door Miguel Rubiano. De 27-jarige Colombiaan van Androni Giocatolli bleek in de finale van een lastige overgangsrit de sterkste renner uit een vluchtersgroep. Hij kwam solo als eerste over de finish. Adriano Malori (Lampre-ISD) werd tweede en neemt de leiderstrui over van Garmin-renner Navardauskas.

Met de 210 kilometer lange etappe naar Porto Sant’Elpidio stond de eerste heuvelachtige rit van deze Giro op het menu. Dat de route lastiger was dan de voorgaande dagen, blijkt uit het feit dat de eerste opgaven van deze Ronde van Italië gemeld werden. Zo knepen Romain Feillu, Thor Hushovd, Pablo Lastras en Tyler Farrar vanwege diverse oorzaken vroegtijdig in de remmen.

De etappe door het middengebergte van de regio Marche leende zich uitstekend voor een lange vlucht. Vijftien renners kozen in de beginfase de aanval. Rabobank-renner Dennis van Winden was één van hen. De Nederlander moest na dertig kilometer met enkele anderen alweer afhaken, waardoor er elf vluchters overbleven. Het elftal had na zeventig kilometer een maximale voorsprong van acht minuten. Miguel Rubiano (Androni Giocattoli) bleek de sterkste klimmer uit de kopgroep. Hij verzamelde onderweg genoeg punten om de bergtrui over te nemen. Gaandeweg werd de kopgroep uitgedund tot eerst acht en later vijf man.

Dat Rubiano over de beste klimmersbenen beschikte demonstreerde hij op Montegranaro, de laatste klim van de dag op 33 kilometer van de aankomst. De Colombiaan liet zijn medevluchters achter zich en reed al snel een voorsprong van één minuut bij elkaar. In de slotfase ontstond er een spannend duel tussen de Italiaan Malori – die in een achtervolgend groepje van vier reed – en Rubiano om de roze leiderstrui.

De Colombiaan bleef in de finale een stevig tempo rijden, waardoor hij virtueel in het roze kwam te rijden. Op de lange, brede wegen van de laatste kilometers trad er een verval op, waardoor de sprint van de achtervolgers over de leiderstrui zou beslissen. Daarin was Malori sterker dan Golas. Het peloton finishte op 1:50 en kwam te laat, waardoor Malori morgen in het roze mag vertrekken.

foto: Sirotti

Giro d’Italia 2012
Uitslag etappe 6: Urbino – Porto Sant’Elpidio (210 km)

1. Miguel Rubiano (Colombia/Androni Giocatolli) in 5:38:30
2. Adriano Malori (Italië/Lampre-ISD) op 1m10s
3. Michal Golas (Polen/Omega Pharma-Quick Step) z.t.
4. Alexsandr Dyachenko (Kazachstan/Astana) z.t.
5. Cesare Benedetti (Italië/NetApp) z.t.
6. Daryl Impey (Zuid-Afrika/Orica – GreenEDGE) op 1m51s
7. Filippo Pozzato (Italië/Farnese Vini) allen z.t.
8. Fabio Sabatini (Italië/Liquigas)
9. Francisco Ventoso (Spanje/Movistar)
10. Michal Kwiatkowski (Polen/Omega Pharma-Quick Step)

Algemeen klassement na rit 6
1. Adriano Malori (Italië/Lampre-ISD) in 20u25m28s
2. Michal Golas (Polen/Omega Pharma-Quick Step) op 15s
3. Ryder Hesjedal (Canada/Garmin-Barracuda) 17s
4. Miguel Rubiano (Colombia/Androni Giocatolli) op 30s
5. Christian Vandevelde (Verenigde Staten/Garmin-Barracuda) op 32s
6. Joaquin Rodriguez (Spanje/Katusha) op 36s
7. Peter Stetina (Verenigde Staten/Garmin-Barracuda) op 37s
8. Daniel Moreno (Spanje/Katusha) op 39s
9. Enrico Gasparotto (Italië/Astana) op 39s
10. Luke Roberts (Australië/Saxo Bank) op 40s

Uitslagen en klassementen na rit 6

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.