Giro 2013: Voorbeschouwing etappe 11
woensdag 15 mei 2013 om 10:43

Giro 2013: Voorbeschouwing etappe 11

Woensdag gaat de Giro verder met een overgangsrit door het Noord-Italiaanse middengebergte. Het lijkt op het eerste gezicht niet direct een etappe waar de klassementsrenners op de voorgrond zullen treden, maar de rit is lastig genoeg om verschillen te kunnen maken. WielerFlits blikt vooruit op het parcours en de kanshebbers.

Parcours
De 182 kilometer lange rit van Tarvisio naar Vajont is minder lastig dan de etappe van dinsdag. Er zijn in de route door de provincies Udine en Pordenone twee beklimmingen van de tweede categorie opgenomen. Het eerste gedeelte van de etappe gaat vooral in dalende lijn. Bij hoge snelheden zal het voor vluchters lastig zijn om hier te ontsnappen uit het peloton.

Parcours Giro 2013 etappe 11

Na 120 kilometer ligt de top van de 1790 meter hoge Sella Ciampigotto. De klim is 29,6 kilometer lang, maar het hoogste punt ligt nog op ruim 60 kilometer van de aankomst. Hierna volgt een lange afdaling naar de slotklim bij Vajont. Onderweg liggen er bij Cadore kort na elkaar twee tussensprinten. De stuwdam bij Vajont is gebouwd in de vallei van de Monte Toc en is de op vier na hoogste dam ter wereld. De Giro bezoekt deze plek in de regio Veneto ter nagedachtenis aan een ramp vijftig jaar geleden, waarbij meer dan 2000 mensen omkwamen. In de slotfase moeten de renners op 2,5 kilometer van het einde nog door een kilometer lange tunnel. Deze combinatie kan voor een spannende finale zorgen.

Favorieten
De etappe naar Vajont is zwaar genoeg voor de kopmannen met klassementsambities om hier een rol van betekenis te spelen. De aanloop zal het voor vluchters lastig maken om weg te raken. De slotklim is minder lang en steil dan Altopiano del Montasio op dinsdag. Vanwege de aankomst bergop zijn klimmersbenen een vereiste, dalerscapaciteiten kunnen van pas komen om na de eerste beklimming het verschil te maken.

Carlos Betancur

foto: Sirotti

Carlos Betancur kan hier om de prijzen meestrijden. De Colombiaan lijkt gemaakt voor koersen over de Italiaanse wegen en is al vaker in deze voorbeschouwingen genoemd. De voorbije twee ritten eindigde hij op een tweede plaats. Wellicht dat hij in Vajont deze keer wel (terecht) het zegegebaar kan maken. Met Domenico Pozzovivo heeft AG2R een tweede kanshebber in de gelederen.

Michele Scarponi staat ondanks een ongelukkige valpartij in de openingsweek knap zesde in het eindklassement. Op de steile stukken van de Altopiano del Montasio had hij moeite de toppers bij te houden, waardoor hij op een andere manier zal moeten proberen tijd te pakken. De nummer vier van vorig jaar zal in de resterende etappes ongetwijfeld zijn moment uitzoeken om in de aanval te gaan.

Samuel Sanchez

foto: Sirotti

Voor Samuel Sanchez verloopt de Giro tot dusver teleurstellend. De Spaanse meesterdaler werd vooraf gezien als een van de renners die zou gaan strijden voor een podiumplek, maar na anderhalve week kijkt de klimmer al tegen een stevige achterstand van bijna acht minuten aan. De rit naar Vajont is voor hem met de lange afdaling een uitgelezen mogelijkheid om verloren tijd goed te maken. Omdat de slotklim niet zo steil is als dinsdag, zal hij al van verder aan moeten gaan om een kans te maken.

Met twee beklimmingen zijn er niet heel veel punten te verdienen voor de bergprijs. Renners als Chalapud en Pirazzi zullen desondanks er op gebrand zijn om mee te zitten met de juiste vlucht, maar het is de vraag of zij het tot het einde vol houden. Aangezien de verschillen tussen de toppers nog relatief klein zijn, is het niet uitgesloten dat zij op de voorgrond treden in de strijd om de dagzege. Vincenzo Nibali staat bekend als een goede daler, terwijl de afgelopen dagen is gebleken dat Wiggins daar meer moeite mee heeft. Onder de Nederlanders is Robert Gesink de renner met de beste papieren. Mocht hij op willen schuiven in het klassement, zal hij in de aanval moeten gaan.

Favorieten volgens WielerFlits.nl
**** Carlos Betancur
*** Michele Scarponi, Samuel Sánchez
** Domenico Pozzovivo, Beñat Intxausti, Mauro Santambrogio
* Cadel Evans, Vincenzo Nibali, Robert Gesink, Rafal Majka

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.