Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 8
Foto: Sirotti
zaterdag 16 mei 2015 om 07:00

Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 8

Na de langste rit uit de Giro d’Italia van dit jaar krijgt het peloton in de achtste rit met heel andere problemen te maken. De karavaan trekt weer de bergen in en dus zal het weer de beurt zijn aan de klassementsrenners. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Het tweede weekend van de Ronde van Italië begint gelijk goed met direct al een finish bergop. De achtste etappe start in Fiuggi en heeft een totale lengte van 186 kilometer. De etappe begint vlak, maar al snel begint de weg omhoog te lopen. Als de renners na 50,9 kilometer de eerste tussensprint hebben gehad doemt direct de Forca d’acero op. De klim van tweede categorie is 1530 meter hoog. De top van deze klim ligt na 80 kilometer koers. Deze enorme pukkel zou een ideale springplank kunnen vormen voor avonturiers.

Het venijn zit hem echter in de staart van deze rit. De laatste 15 kilometer loopt steil omhoog richting finishplaats Campitello Matese. Na exact 186 kilometer ligt de streep bovenop deze col van eerste categorie (max. 12%).

Favorieten
Deze bergetappe is het startsein voor de tweede week. De klassementsrenners moeten dus direct aan de bak. Fabio Aru heeft al aangekondigd de aanval niet te schuwen, terwijl Alberto Contador juist liet doorschemeren graag het ‘roze’ te willen afstaan. De Spanjaard vind de plichtplegingen die bij het dragen van de leiderstrui horen ten kosten gaan van zijn rust. Op basis van deze uitspraken zou het logisch zijn als Aru na vandaag de nieuwe leider zou worden, maar zo gemakkelijk werkt het niet in de sport. Er zijn ook andere kapers op de kust. Richie Porte maakt een ijzersterke indruk en is zeker één van die kapers. De Australiër behoort dan ook direct tot de favorieten voor etappewinst in deze rit.

PIC486246985

Richie Porte – foto: Sirotti

Wellicht kan Rigoberto Uran profiteren van de titanenstrijd tussen de ‘grote drie’ en deze etappe benutten om wat verloren tijd goed te maken. Nadeel voor de renner van Etixx-Quick-Step is dat zowel Contador als Aru beschikt over een meesterknecht. Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) en Dario Cataldo (Astana) zullen direct reageren op een uitval van Uran. Toch zal de Colombiaan iets moeten proberen, om na vandaag niet helemaal kansloos te zijn voor de eindzege.

Foto: Sirotti

Rigoberto Uran

Omdat ook Mikel Landa vooral in dienst van Aru zal rijden, zal Uran moeten kijken of hij vanuit Movistar bondgenoten kan vinden. Met Giovanni Visconti en Andrey Amador heeft die ploeg twee renners in de top-10 staan. De verschillen zijn echter nog niet dusdanig groot dat deze renners zomaar een vrijgeleide zullen krijgen. Voor outsiders die wel de ruimte krijgen moeten we dan ook meer gaan zoeken in de buurt van plaats 20. Bijvoorbeeld Jurgen Van den Broeck. De Belg staat achttiende en kan wellicht profiteren van zijn tijdsverlies van afgelopen woensdag door de aanval te kiezen in de slotklim. Dit geldt overigens ook voor Steven Kruijswijk, die al aangaf op zoek te gaan naar etappes waarin hij voor dagsucces kan gaan strijden.

Esteban Chaves – foto: Sirotti

Mocht er een (grote) vluchtersgroep de zegen krijgen van de meute, dan zullen Esteban Chaves, Davide Formolo, Diego Ulissi, Damiano Caruso en Ryder Hesjedal weleens deel uit kunnen maken van die groep. De etappe leent zich zowel voor een vroege vlucht als een duel der favorieten op de slotklim. Uiteraard zal het ook afwachten zijn hoe de fysieke gesteldheid van Alberto Contador zal zijn na zijn onfortuinlijke valpartij in de etappe van donderdag. Komt het tot een duel tussen Contador, Aru en Porte? Kan Uran zich weer gaan mengen in die strijd? Of gaan we vluchters strijden om de dagwinst? In dat geval mogen we Stefano Pirazzi, Damiano Cunego en Edoardo Zardini ook niet uitvlakken.

Damiano Cunego - foto: Sirotti

Damiano Cunego – foto: Sirotti

Favorieten volgens Wielerflits:
**** Richie Porte
*** Fabio Aru, Rigoberto Uran
** Stefano Pirazzi, Alberto ContadorEsteban Chaves
* Giovanni Visconti, Edoardo Zardini, Damiano Cunego, Ryder Hesjedal

[poll id=”39″]

RIDE Magazine
49 Reacties
Sorteer op:
15 mei 2015 19:02
Ik verwacht toch niet dat Chaves in de kopgroep zal zitten.

Wie ik daarentegen wel verwacht, is Betancur. Wordt steeds beter, en was vandaag al in de top-25 te vinden. Grootste kanshebber voor mij, want ik verwacht dat een vluchtgroep opnieuw een aardige kans heeft om weg te blijven.
15 mei 2015 19:04
Waarom geen sterren voor Aru?
Ik zou Aru toch op zijn minst wel 2 sterren geven.
15 mei 2015 19:04
Geen sterren voor aru?
15 mei 2015 19:05
Redactie jullie zijn aru vergeten sterren te geven
15 mei 2015 19:06
Van den Broeck staat 18de, hij is Clarke voorbij gegaan.
15 mei 2015 19:07
**** Contador
*** Porte, Aru
** Landa, Uran, Kreuziger
* Caruso, Cataldo, Van den Broeck
15 mei 2015 19:31
**** Aru
*** Contador- Porte
**Kreuzinger - Catolda -Formolo
*Caruso - Uran -Atumpuma
15 mei 2015 19:42
*****Pirazzi
15 mei 2015 19:43
t'Ja, je kunt met deze etappe alle kanten op. Het is niet de zwaarste bergetappe. Het hangt helemaal af van wat de toppers doen. En wie zitten er in de eventuele kopgroep. Ik kan me zo voorstellen dat bijvoorbeeld Zardini, Pirazzi een vrijgeleide krijgen. Maar als Cunego of Geniez mee zijn met twee minuten achterstand in het klassement gaat dat niet lukken natuurlijk. Ik gok erop dat er een groep van pakweg 14 á 15 renners wegblijft. Daarachter dan het gevecht tussen Aru, Porte en Contador met hopelijk Uran Uran erbij.
15 mei 2015 19:44
Hoe zit het met Uran. Dacht dat ik ergens zag staan dat hij ziek is
15 mei 2015 19:46
Was licht verkouden. Of dat nog zo is?
15 mei 2015 20:10
Hopelijk een mooi plannetje van LottoNL om Kruijswijk terug in top 15 te krijgen. Hopelijk sturen ze Kruijswijk, Lindeman en Keizer mee in de vlucht. Misschien zelfs Tjalingii erbij.
15 mei 2015 20:11
Snap niet waarom iedereen de loftrompet voor Aru steekt. Dinsdag kon hij in de slotklim het wiel van Contador niet houden, en zonder hulp van Porte had hij dat gaatje niet dicht gekregen. Ik moet wel zeggen, Aru is echt een hele hele taaie. Op mindere dagen kan hij zich heel goed vastbijten in een wiel.
15 mei 2015 20:12
De Campitello Matese is de allersteile aankomst bergop in deze Giro.
15 mei 2015 20:22
Contador gaat hier morgen gewoon winnen, heeft volgens mij gewoon nergens last van. Naar aanleiding van onderstaande:

Mocht er een (grote) vluchtersgroep de zegen krijgen van de meute, dan zullen Esteban Chaves, Davide Formolo, Diego Ulissi, Damiano Caruso en Ryder Hesjedal weleens deel uit kunnen maken van die groep.

Caruso, Chaves en (wellicht) Formolo laten ze echt niet rijden. Deze mannen zijn veel te gevaarlijk voor het klassement, zeker Damiano Caruso. Ik denk dat de vlucht morgen geen stand houdt en het tussen de mannen voor het klassement gaat:

**** Contador
*** Porte, Aru
** Kreuziger, Caruso, Landa
* VDB, Izagirre, Chaves, Uran, Trofimov
15 mei 2015 20:23
Ik ga voor Hesjedal! lijkt steeds beter te worden en zal wel een beetje ruimte krijgen.
15 mei 2015 20:27
Zakarin voor de vroege vlucht.
15 mei 2015 20:31
jerteg, LottoNl kennende zullen ze wel weer de hele etappe rijden om Kruiswijk goed af te zetten voor de laatste klim, om daarna tot de conclusie te komen dat Kruiswijk geen goede dag had, of die weer eens verkeerd gepositioneerd zat.
15 mei 2015 20:32
@goalgettert

Heb je ook in je priveleven zon optimistische kijk op het leven? Erg negatieve post dit, waar ik zelf niet echt op zit te wachten
15 mei 2015 20:37
Atapuma? Klimt ook degelijk en zie hem vanuit vlucht nog wel winnen ook. Staat echter ook nog kort in AK.
15 mei 2015 20:44
@fabioaru
vgm valt dat nog wel mee en om je vraag te beantwoorden, dat zeker niet! Ik wou alleen maar zeggen dat ik niet verwacht dat TLJ morgen met 3 / 4 man in de kopgroep gaat...
15 mei 2015 20:59
Pirazzi en/of iemand van Movistar (heel zwak tot nu toe) zullen morgen heel gretig zijn...
15 mei 2015 21:05
Morgen wint Anton. Hij heeft vandaag bewust achterstand opgelopen en krijgt daardoor de ruimte.
15 mei 2015 21:10
Kruijswijk in de aanval en hopelijk wint die dan een minuut of 5 terug.
Als die dat doet dan heeft die zeker kans op een goed klassement!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.