Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 8
Foto: Sirotti
zaterdag 16 mei 2015 om 07:00

Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 8

Na de langste rit uit de Giro d’Italia van dit jaar krijgt het peloton in de achtste rit met heel andere problemen te maken. De karavaan trekt weer de bergen in en dus zal het weer de beurt zijn aan de klassementsrenners. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Het tweede weekend van de Ronde van Italië begint gelijk goed met direct al een finish bergop. De achtste etappe start in Fiuggi en heeft een totale lengte van 186 kilometer. De etappe begint vlak, maar al snel begint de weg omhoog te lopen. Als de renners na 50,9 kilometer de eerste tussensprint hebben gehad doemt direct de Forca d’acero op. De klim van tweede categorie is 1530 meter hoog. De top van deze klim ligt na 80 kilometer koers. Deze enorme pukkel zou een ideale springplank kunnen vormen voor avonturiers.

Het venijn zit hem echter in de staart van deze rit. De laatste 15 kilometer loopt steil omhoog richting finishplaats Campitello Matese. Na exact 186 kilometer ligt de streep bovenop deze col van eerste categorie (max. 12%).

Favorieten
Deze bergetappe is het startsein voor de tweede week. De klassementsrenners moeten dus direct aan de bak. Fabio Aru heeft al aangekondigd de aanval niet te schuwen, terwijl Alberto Contador juist liet doorschemeren graag het ‘roze’ te willen afstaan. De Spanjaard vind de plichtplegingen die bij het dragen van de leiderstrui horen ten kosten gaan van zijn rust. Op basis van deze uitspraken zou het logisch zijn als Aru na vandaag de nieuwe leider zou worden, maar zo gemakkelijk werkt het niet in de sport. Er zijn ook andere kapers op de kust. Richie Porte maakt een ijzersterke indruk en is zeker één van die kapers. De Australiër behoort dan ook direct tot de favorieten voor etappewinst in deze rit.

PIC486246985

Richie Porte – foto: Sirotti

Wellicht kan Rigoberto Uran profiteren van de titanenstrijd tussen de ‘grote drie’ en deze etappe benutten om wat verloren tijd goed te maken. Nadeel voor de renner van Etixx-Quick-Step is dat zowel Contador als Aru beschikt over een meesterknecht. Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) en Dario Cataldo (Astana) zullen direct reageren op een uitval van Uran. Toch zal de Colombiaan iets moeten proberen, om na vandaag niet helemaal kansloos te zijn voor de eindzege.

Foto: Sirotti

Rigoberto Uran

Omdat ook Mikel Landa vooral in dienst van Aru zal rijden, zal Uran moeten kijken of hij vanuit Movistar bondgenoten kan vinden. Met Giovanni Visconti en Andrey Amador heeft die ploeg twee renners in de top-10 staan. De verschillen zijn echter nog niet dusdanig groot dat deze renners zomaar een vrijgeleide zullen krijgen. Voor outsiders die wel de ruimte krijgen moeten we dan ook meer gaan zoeken in de buurt van plaats 20. Bijvoorbeeld Jurgen Van den Broeck. De Belg staat achttiende en kan wellicht profiteren van zijn tijdsverlies van afgelopen woensdag door de aanval te kiezen in de slotklim. Dit geldt overigens ook voor Steven Kruijswijk, die al aangaf op zoek te gaan naar etappes waarin hij voor dagsucces kan gaan strijden.

Esteban Chaves – foto: Sirotti

Mocht er een (grote) vluchtersgroep de zegen krijgen van de meute, dan zullen Esteban Chaves, Davide Formolo, Diego Ulissi, Damiano Caruso en Ryder Hesjedal weleens deel uit kunnen maken van die groep. De etappe leent zich zowel voor een vroege vlucht als een duel der favorieten op de slotklim. Uiteraard zal het ook afwachten zijn hoe de fysieke gesteldheid van Alberto Contador zal zijn na zijn onfortuinlijke valpartij in de etappe van donderdag. Komt het tot een duel tussen Contador, Aru en Porte? Kan Uran zich weer gaan mengen in die strijd? Of gaan we vluchters strijden om de dagwinst? In dat geval mogen we Stefano Pirazzi, Damiano Cunego en Edoardo Zardini ook niet uitvlakken.

Damiano Cunego - foto: Sirotti

Damiano Cunego – foto: Sirotti

Favorieten volgens Wielerflits:
**** Richie Porte
*** Fabio Aru, Rigoberto Uran
** Stefano Pirazzi, Alberto ContadorEsteban Chaves
* Giovanni Visconti, Edoardo Zardini, Damiano Cunego, Ryder Hesjedal

[poll id=”39″]

RIDE Magazine
49 Reacties
Sorteer op:
15 mei 2015 21:19
Leuk al die scenarii!

Waar vandaag LLS nog lief en broederlijk Alberto een duwtje in moeilijke tijden toebedeelde verwacht ik dat Astana morgen ondubbelzinnig voor de dubbel zal gaan en tegelijkertijd Contador (mocht ie werkelijk au hebben) eraf wil rammelen als Aru in ieder geval vast met een ritzege op wil schepen ocht de eindwinst onverhoopt niet gaan lukken. Morgen dikke oorlog met een kopgroepje dat helemaal nooit echt zelfs de illusie heeft dat ze het zouden kunnen gaan redden en een beestachtige strijd tussen de opperkanonnen.

Ik haat sterren maar gok op

**************** Aru, Contador (valt allemaal mee), Porte
******* Kreuziger, Landa





* de rest
15 mei 2015 21:28
Het is zeker niet de zwaarste bergetappe baar Astana, die zichtbaar van initiatief houdt, hebben er verschillende belangen bij om hem morgens eens goed van jetje te geven en het parcours leent zich er wel voor met zelfs goede mogelijkheden om reeds in de eerste klim driekwart van het peloton overboord te gooien, kunnen ze eventueel nog Landa op pad sturen onderaan de eindklim. (EDIT > Cataldo kan ook maar zal in dat concept minder indruk wekken)
15 mei 2015 21:39
Mensen die contador op 1 zetten wat een grap.
Die gaat morgen blij zijn als hij niet meer dan een minuut verliest
15 mei 2015 22:29
Tutti pazzi per Pirazzi !
15 mei 2015 23:53
Voor mij is Contador nog een groot vraagteken. Morgen kunnen we zien hoe hij er aan toe is als ze echt aan de bak moeten. Ik denk dat de grote 3 het uit gaan maken en Aru ze allebei klopt in het sprintje bergaf.
16 mei 2015 00:00
Contador heeft al aan gegeven zijn trui graag in te ruilen, kost hem zeeen van tijd buiten het controleren vd koers, lijkt me dus logisch dat ie perse niet wil winnen morgen.
16 mei 2015 00:16
Be-tan-cur
16 mei 2015 00:46
Om Contador te testen, zal Astana de gashendel al op de eerste klim flink opendraaien is mijn verwachting.
16 mei 2015 01:19
Contador knijpt morgen in remmen na de eerste col.
16 mei 2015 02:07
Leuk dat speculeren! Ik denk ook, of Contador heeft geen last en laat dat morgen even zien, of hij stapt af. Een tussenweg lijkt me voor Bertje geen optie...
16 mei 2015 04:02
Anton of Pirazzi;-)
16 mei 2015 06:10
Graag spektakel natuurlijk maar wat als ze een vlucht weer 10 min geven! Dan wint zeker weer een onverwachte naam! !
16 mei 2015 07:40
@ProfrondeZevenbergen ben het met je eens. Igor Antoon heeft zich bewust op achterstand laten rijden en gaat vandaag in de vlucht van de dag zitten en maakt dan een kans op ritwinst!
16 mei 2015 08:08
Het kan ook zijn dat Anton, net als Quintana D., heeft moeten knechten gisteren om Lobato aan een goed resultaat te helpen dus in dat bewust op achterstand laten rijden geloof ik niet zo.
16 mei 2015 08:22
Vandaag do or die voor Bertje!
Zoals de meeste Spanjaarden zal hij ook aardig kunnen toneelspelen, ik denk dat ie de laatste 100 meter bergop pas "breekt" en zo de trui mooi verliest
16 mei 2015 08:23
Vandaag mag het Leopold König zijn
16 mei 2015 08:41
De renner aka 'Mick Jagger' moet vandaag inderdaad wat laten horen...err zien.
16 mei 2015 08:54
gaan e contador nog het vuur aan de schenen leggen nu hij wat verzwakt lijkt
16 mei 2015 09:30
hoop op mooie etappe met veel vuurwerk op de slotklim
16 mei 2015 09:39
Ik hoop, en denk dan dus ook, dat vandaag de winst voor een 'subtopper' is, ik zie vanmiddag graag een renner als Hesjedal, Zakarin of König met zijn handjes omhoog over deze finish komen. Daarachter natuurlijk een prachtig gevecht waarbij Uran verrassend genoeg mee kan en Aru de sterkste blijkt te zijn.
16 mei 2015 09:53
Als Contador vandaag overleeft heeft ie een week om te herstellen voor de eerste volgende AK etappe, de TT zaterdag. Hij zal dus wel aardig wat poefjes om z'n oren gaan krijgen denk ik.
Mijn pick: Johny Monsalve
16 mei 2015 10:03
Zou Contador al voldoende hersteld zijn ?
Zoniet, zie ik Aru met de vingers in de neus winnen.
16 mei 2015 10:13
Bertje stapt af en Kreuziger wint als nieuwe kopman direct de etappe. Ik denk niet realistisch, maar wel een mooi scenario!
16 mei 2015 11:19
Als ik het profiel van de etappe nog eens bekijk, denk ik niet dat een vlucht enige kans heeft. De laatste klim is toch wel pittiger dan ik dacht en 15 km lang. Dan moet je toch al snel 10 minuten hebben om voorop te blijven. Kijk maar eens naar etappe 5. Daar wint Polanc maar dat had geen 2 km langer moeten zijn. Toen hadden ze ook 10 minuten terwijl de klim lang niet zo zwaar was als deze.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.