Giro 2016: Voorbeschouwing klimtijdrit Alpe di Siusi
Foto: ANSA
zondag 22 mei 2016 om 06:00

Giro 2016: Voorbeschouwing klimtijdrit Alpe di Siusi

Zondag staat het Giro-peloton een zware test te wachten. Na een jaar afwezigheid keert de individuele klimtijdrit terug in de Giro. Tijdens de krachtsinspanning op de Alpe di Siusi is het ieder voor zich en krijgen de favorieten geen kans om zich te verstoppen. Kan Steven Kruijswijk het roze behouden? WielerFlits blikt vooruit.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Parcours
De klimtijdrit speelt zich af in de provincie Zuid-Tirol in het noordelijkste puntje van Italië. Daar wacht een 10,8 kilometer lange strijd tegen de klok. Vanaf de start in Castelrotto is het niet direct vanaf het begin klimmen geblazen, de eerste 1800 meter zijn vals plat. Hierna begint een negen kilometer lange klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,3%. Het steilste stuk ligt twee kilometer voor het einde. Het loopt daar op tot elf procent.

T15_AlpeSiusi_alt

Hoewel de Giro ook een verleden kent van beklimmingen over onverhard terrein, is hier vandaag geen sprake van. De beklimming gaat over brede, geasfalteerde wegen. Lange rechten stukken worden afgewisseld met steile haarspeldbochten. Na 4,4 kilometer is de enige tijdswaarneming onderweg. De eerste renner start om 13:20 en de aankomst van de laatste renner wordt om 17:15 verwacht.

T05_Abetone_ARR

De Giro kwam één keer eerder aan op Alpe di Siusi. In 2009 won Denis Menchov er de etappe. Later dat jaar zou hij ook de Giro winnen.

Favorieten
Tijdens de derde individuele rit tegen de klok van deze Giro zal het klassement ongetwijfeld herschikt worden. Een klimtijdrit is een atypische tijdrit. Het zullen vandaag immers niet specialisten tegen de klok zijn die om de overwinning strijden, maar het zijn de klimmers die op de voorgrond zullen treden. De renners zullen dan ook starten op hun gewone fiets in plaats van op een tijdritfiets. Na twee weken Giro staan de beste klimmers van deze ronde in de top van het klassement. De kans is dan ook groot dat een klassementsrenner in deze rit met de overwinning aan de haal gaat.

Kan Nibali tijd goedmaken op Kruijswijk - Foto: Sirotti

Kan Nibali tijd goedmaken op Kruijswijk? – Foto: Sirotti

Wanneer Vincenzo Nibali de Giro wil winnen, dan zal hij hier zijn slag moeten slaan. Dat de Italiaan de discipline beheerst, bewijst zijn overwinning in 2013. Toen won hij twee dagen voor het einde de twintig kilometer lange klimtijdrit naar Polsa. Topfavoriet Nibali heeft zich deze Giro tot dusver niet kunnen onderscheiden. In de etappe van zaterdag kreeg hij een gevoelige tik te verwerken. Kan hij op de flanken van de Alpe di Siusi tijd terugwinnen?

Ook Alejandro Valverde had op weg naar Corvara niet zijn beste dag. De kopman van Movistar heeft niet heel veel ervaring met klimtijdritten, maar behoort bergop tot de betere renners. Dat kan ook gezegd worden van zijn ploeggenoot Andrey Amador. Wanneer de twee nog werk willen maken van hun ambities voor het podium, zullen ze hier tijd moeten pakken.

Kan Kruijswijk het roze behouden - Foto: Sirotti

Kan Kruijswijk het roze behouden? – Foto: Sirotti

LottoNL-Jumbo heeft twee troeven in huis. Primoz Roglic was in de twee voorbije tijdritten deze Giro veruit de sterkste renner. In Apeldoorn was het verschil met winnaar Dumoulin slechts twee honderdsten, maar in Chianti reed er (mede door hulp van de weergoden) niemand sneller dan de Sloveen. Roglic is ook een begenadigd klimmer. Wanneer een plus een twee wordt, kan hij ook hier een topklassering behalen. Steven Kruijswijk is bezig aan een zeer regelmatige Giro, wat hem zelfs de roze trui opleverde. De Brabander is misschien geen specialist tegen de klok, maar behoort tot de beste klimmers van deze ronde. Aangezien de vorm in een klimtijdrit een belangrijke factor is, zou Kruijswijk hier wel eens hoog kunnen eindigen.

Een renner die niet direct hoog staat in het klassement, maar wel goed kan klimmen is Gianluca Brambilla. De Italiaan van Etixx-Quick Step won al in Arezzo, wat aantoont dat zijn vorm in orde is. In de rit naar Corvara bedroeg zijn achterstand een half uur. Spaarde hij zich voor de klimtijdrit? Ook zijn ploeggenoot Bob Jungels moet deze tijdrit aankunnen. De Luxemburger droeg enkele dagen terug het roze, maar het is afwachten hoeveel energie hij nog over heeft.

Domenico Pozzovivo

Domenico Pozzovivo – Foto: Sirotti

Pocketklimmer Domenico Pozzovivo is een renner die het rijden tegen de klok bergop beheerst. In 2014 werd hij nog vijfde. Van hem mag opnieuw een plek bij de beste tien verwacht worden. Lotto Soudal beschikt met Tim Wellens over een renner die zich hier kan onderscheiden. De Belg eindigde in 2014 als negende, al was dat op vier minuten van winnaar Quintana. In de rit naar Corvara was de Wit-Rus Kanstantsin Siutsou (Dimension Data) verrassend sterk. Kan hij deze vorm omzetten in een goede tijd bergop?

Klimmers Rafal Majka (Tinkoff) en Ilnur Zakarin (Katusha) zijn outsiders voor de overwinning. Zakarin viel tegen in Chianti, maar een route die vrijwel geheel bergop gaat is meer zijn terrein. De Colombiaan Esteban Chaves zag een sterk optreden op weg naar Corvara beloond met een overwinning en staat daardoor inmiddels op een podiumplek. Dat geeft ongetwijfeld extra motivatie om deze positie tot in Turijn te behouden. Landgenoot Rigoberto Uran viel tegen in de tijdrit in Toscane, maar kan hier tijd goedmaken. Twee jaar geleden op Cima Grappa eindigde hij nog als derde. Darwin Atapuma (BMC) is een derde Colombiaan die deze Giro met ereplaatsen in Sestola (vierde) en Corvara (derde) goed op dreef is.

Saillant detail is dat zowel in 2013 (Nibali) als 2014 (Quintana) de klimtijdrit werd gewonnen door de rozetruidrager, die later ook de ronde zou winnen. Het zou een knap staaltje zijn mocht Steven Kruijswijk deze traditie voortzetten.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Vincenzo Nibali
*** Steven KruijswijkEsteban Chaves
**  Primoz Roglic, Alejandro ValverdeRafal Majka
*  Rigoberto Uran, Ilnur Zakarin, Domenico PozzovivoAndrey Amador

RIDE Magazine
109 Reacties
Sorteer op:
1 3 4 5
22 mei 2016 12:31
@Mr-Rickos:
Die eerste 2km kan dat best nuttig zijn omdat het daar nog niet zo oploopt, en eventuele stukken rechtdoor (met tegenwind?) kun je er ook voordeel van hebben. Qua gewicht is die fiets waarschijnlijk zo licht dat ze hem ook met ligstuur wel ongeveer op het minimum kunnen afmonteren, dus dat levert geen nadeel op.
22 mei 2016 12:33
Roglic mag me wederom verrassen, maar ik verwacht 'm niet. Tot deze Giro nauwelijks aansprekende resultaten in tijdritten- en t hooggebergte behaald....
22 mei 2016 12:35
LTJ heeft wel enorme stappen gezet op chrono en de eerste 2 tijdritten heeft Kruijswijk het bijzonder goed gedaan als klimmer zijnde. Hierbij de roze, trui, de flow en zijn conditiepeil bij opgeteld zou het mij enigszins verbazen als hij deze rit niet gaat winnen.
22 mei 2016 12:39
RV

Winnen zou ik nog niet zo spannend vinden,door verschillende weer omstandigheden kan er een oneerlijk voordeel ontstaan. vooral winnen op Nibali en Chaves.
22 mei 2016 12:56
Nibali rijdt hier eigenlijk 2 tijdritten (met die van gisteren), de tweede zou toch minder moeten zijn.

Nu doorpakken en proberen het gat vergroten voordat de Italiaans-Spaanse trukendoos open gaat. In dit kader: De verdediging is de beste aanval.
22 mei 2016 13:09
Ik denk eerlijk gezegd dat alleen kruiswijk en primoz voluit gaan vandaag. De rest van de ploeg spaart zich. Denk dat ze keizer en castelijns zoiezo hebben meegenomen voor de laatste week
22 mei 2016 13:15
Hoezo sparen als er morgen een rustdag is?
22 mei 2016 13:23
@Gees , omdat er na die rustdag nog een zware week klimmen is voor de knechten, datzo dus ;) , en elke inspanning teveel gaat in de benen zitten voor die jongens.
22 mei 2016 13:52
*****
Chaves
***
Nibali, Majka
**
Valverde, Pozzovivo
*
Uran, Zakarin
1 3 4 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.