Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 7
foto: LaPresse/Fabio Ferrari (archief)
vrijdag 12 mei 2017 om 08:00

Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 7

Na een etappe voor de aanvallers en puncheurs, mogen de sprinters zich opmaken voor alweer hun op twee na laatste kans op een ritzege. Het zwaartepunt van deze Giro d’Italia ligt immers in het tweede deel van de rittenkoers, waar er vrijwel geen ruimte voor de sprinters is. Wie grijpt zijn kans in Alberobello? WielerFlits blikt vooruit.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Parcours
De zevende rit voert het peloton naar de Adriatische kust. Van Castrovillari gaat het over 224 kilometer naar Alberobello, wat het een van de langste etappes van deze honderdste Giro d’Italia maakt. De eerste honderddertig kilometer zijn makkelijk te verteren voor doorgewinterde profs. Na de start gaat het eerst in dalende lijn naar Villapiana Lido, waarna er een kleine honderdtwintig kilometer over vlakke wegen gaan.

In Massafra ligt vervolgens de eerste tussensprint, waarna het geleidelijk aan omhoog gaat. Na 154 kilometer liggen er op de top van de Bosco delle Piatelle (vierde categorie) de enige bergpunten van de dag. In de zeventig kilometer die daarna nog volgen, gaat het over glooiende wegen naar Alberobello. Daar ligt de aankomst na een negentig graden-bocht – op vijfhonderd meter van het einde – op een oplopende finishstrook.

Favorieten
De sprinters zijn vrijdag weer aan het woord. Althans, de sterkere spurters. De oplopende finishstrook ligt namelijk in het straatje van de machtsprinters. Daar staan er in Italië nogal een paar van aan de start, dus heel veel andere namen dan in de andere sprintetappes zullen hier niet boven komen drijven.

**** flag-co Fernando Gaviria

Fernando Gaviria is op zoek naar ritzege nummer drie – foto: Sirotti

Fernando Gaviria wist al twee keer het zegegebaar te maken. Het 22-jarige Colombiaanse wonderkind deed dat op twee vlakke aankomsten, terwijl hij nog meer tot zijn recht komt in een finishstraat zoals in Alberobello. Zet de sprinter van Quick-Step Floors zijn ambities om het puntenklassement en de bijbehorende paarse trui te winnen kracht bij?

*** flag-au Caleb Ewan & flag-de André Greipel

Lukt het Caleb Ewan nu wel zijn snelle benen te tonen? – foto: Sirotti

Pech is tot nu toe het sleutelwoord voor Caleb Ewan deze Giro. Het andere 22-jarige supertalent lijkt namelijk de snelste man in koers, maar de Australiër had pech in zowel rit één (Lukas Pöstlberger bleef vooruit), rit twee (gebroken ketting), rit drie (niet in de eerste waaier) als in rit vijf (ingesloten). De Orica-Scott-sprinter zal gebrand op de zege zijn.

Greipel en Gaviria

Greipel wil het jonge geweld graag afhouden – foto: Sirotti

Voor Lotto Soudal en haar kopman André Greipel is de Giro al geslaagd. Het was de doelstelling om een rit te winnen en dat lukte gelijk op de tweede dag. De Duitse kampioen zal echter geen mogelijkheid laten liggen om dat totaal op te krikken. Der Gorilla heeft aankomsten zoals deze bovendien het liefst. Kan de 35-jarige Duitser de jonkies afhouden?

** flag-it Sacha Modolo, flag-it Kristian Sbaragli & flag-it Giacomo Nizzolo

Slaat Modolo toe? – foto: Sirotti

Bij UAE Emirates kunnen ze meerdere kaarten spelen, maar de grootste troef is Sacha Modolo. De 29-jarige Italiaan mengde zich eigenlijk alleen tijdens de massasprint in Olbia, maar hij is wel het type spurter dat goed tot zijn recht komt op een aankomststrook zoals die in Alberobello ligt. Modolo zou de eerste Italiaanse ritzege in de honderdste Giro in de wacht slepen.

Kristian Sbaragli

Maakt Sbaragli de Giro van Dimension Data een succes? – foto: Sirotti

Bij Dimension Data gaan ze vooral voor aanvallen en ritzeges deze Giro, vanwege het ontbreken van een kopman voor het rondewerk. In vrijwel iedere etappe zitten ze mee in de vroege vlucht en ook een ritzege hangt in de lucht. Kristian Sbaragli sprint steeds goed mee in de vlakke sprints, maar ook hij heeft liever een omhooglopende aankomst.

Nizzolo hoopt ein-de-lijk eens te winnen – foto: Sirotti

Normaal gesproken zou ook Giacomo Nizzolo prima tot zijn recht komen in deze etappe, maar zijn prestaties zijn nog wat grillig. De Italiaanse kampioen van Trek-Segafredo komt terug van een slepende knieblessure. In de openingsetappe spurtte hij naar een vierde plek, terwijl Nizzolo wel alert was in de waaieretappe en op die manier eveneens als vierde kon eindigen.

* flag-be Jasper Stuyven, flag-za Ryan Gibbons, flag-it Enrico Battaglin & flag-ie Sam Bennett

Stuyven speelt op de verrassing – foto: Sirotti

Omdat het sprintersgilde in deze Giro niet overloopt met toppers, ruikt Jasper Stuyven zijn kans. De 25-jarige Belg is snel, maar normaal gesproken geen kandidaat-ritwinnaar in massasprints. In de spurts die deze Giro reeds plaatsvonden, smeet de renner van Trek-Segafredo zich er drie keer tussen en eindigde hij in de top-10. Kan hij in Alberobello revanche nemen voor zijn tweede plaats in Terme Luigiane?

Weet Gibbons andermaal een goed resultaat neer te zetten? – foto: Dimension Data / Nick Muzik

Een van de revelaties van de eerste Giro-etappes is zonder meer Ryan Gibbons. De 22-jarige Zuid-Afrikaan doorliep het opleidingstraject van Dimension Data for Qhubeka en als eerstejaars prof wist hij door zijn snelle benen de Tour de Langkawi op zijn naam te schrijven. In de Giro werd hij tijdens de massasprints een keer achtste en twee keer zevende. Ook hij is in zijn sas op deze aankomst.

Bezorgt Battaglin de eerste Spumante aan tafel bij LottoNL-Jumbo – foto: Sirotti

LottoNL-Jumbo moet pas scoren in de bergen, maar wellicht kan Enrico Battaglin zorgen voor een vroeg succes.  De 27-jarige Italiaan gooit zich steeds in de massasprints, met een zesde plaats (Tortolì) en tiende plek (Messina) als gevolg. Battaglin is van origine geen sprinter, maar als heuvelrenner met een sterk eindschot kan hij juist in deze rit wel eens gaan scoren.

Bennett vloerde in Parijs-Nice de wereldtop – foto: Sirotti

Op een goeie dag heeft BORA-hansgrohe met de 26-jarige Ier Sam Bennett een sprinter in huis die de complete wereldtop kan verschalken. Verder dan een negende en derde plek kwam Bennett deze Giro nog niet. Doet hij vrijdag beter?

Outsiders
In rit vijf leek Jakub Mareczko vanuit de lucht een van de snelste mannen in de laatste tweehonderd meter. De 23-jarige Italiaan is echter een van de slechtste klimmers van dit peloton en het is nog maar de vraag of hij überhaupt meesprint na de lange en lastige finale. Phil Bauhaus moet dat wel aankunnen en zou namens Sunweb wel een van de angstgegners voor de favorieten kunnen zijn.

Bauhaus sprint steeds goed mee – foto: Sirotti

Andere ploegen hebben dan weer meerdere pionnen die ze kunnen inzetten. UAE Emirates heeft bijvoorbeeld Roberto Ferrari achter de hand, die in Tortolì nog verrassend tweede werd. Bij BORA-hansgrohe spurtte Rüdiger Selig ook al eens naar de tweede plaats in Cagliari. Bij Gazprom-RusVelo mogen we Ivan Savitskiy en Alexei Tsatevich niet vergeten, terwijl Katusha-Alpecin stiekem hoopt op Viacheslav Kuznetsov. Moreno Hofland is ook geknipt voor deze aankomst, maar heeft Greipel voor zich in de pikorde.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Fernando Gaviria
*** Caleb Ewan, André Greipel
** Sacha Modolo, Kristian Sbaragli, Giacomo Nizzolo
* Jasper Stuyven, Ryan Gibbons, Enrico Battaglin, Sam Bennett

Weer en tv
De temperatuur in en rond Alberobello is vrijdagmiddag zo’n 23 graden Celsius. Bewolking wisselt zich af met de zon. Het waait vanaf de Middellandse Zee wel stevig aan windkracht vijf vanuit het zuiden. Dat betekent dat de wind schuin in de rug blaast en tegen het einde van de rit vanaf de zijkant komt. Samen met de wat glooiende finale kan dat zorgen voor breuken in het peloton. Sprinters, maar ook klassementsrenners, moeten alert zijn.

Eurosport 1 zorgt wederom voor de live-uitzending. Jeroen Van Belleghem en Michael Boogerd geven vanaf 12.15 het commentaar. Bespreek het wedstrijdverloop in de Volg Hier van WielerFlits.

RIDE Magazine
45 Reacties
Sorteer op:
11 mei 2017 23:24
Een steeds sterker wordende Bennett gaat hier verrassen
11 mei 2017 23:47
Het wordt een sprint.
Het wordt super chaotisch door de bocht(en).
Wie gaat winnen?
Niet te voorspellen, de ploeg die als eerst de bocht doorsteekt, maar dat zullen ze allemaal willen.

Mijn gok, Sbaragli.
12 mei 2017 00:09
Tja, in principe is er niks veranderd. QS moet controleren, en dan is het maar de vraag of ze ook de vluchters gaan halen.. normaliter laat je dat aan anderen over. Dus als er morgen een kopgroep wordt gevormd waar geen bedreiging voor de roze trui bij zit en waar de sprinters ploegen in vertegenwoordigt zijn.. dan gaan ze die echt niet halen. Vandaag waren het vier man die wegbleven, dus de kans lijkt me aanwezig dat we morgen een wat grotere kopgroep krijgen.
12 mei 2017 00:32
Ik denk dat Gaviria een heel grote kans heeft in deze etappe... Hij kan heel goed sturen en wordt (bijna) altijd goed gebracht. Ook zijn al die hellende stroken alleen maar in z'n voordeel, als je ziet hoe goed die bergop rijdt voor een sprinter...
12 mei 2017 06:50
Inderdaad, saaie Giro tot nu toe, of beter gezegd, ik had er meer van verwacht. Maar dat is eigen schuld, had ik er maar minder van moeten verwachten, want er is genoeg om over te praten qua actie.

Voor vandaag hoop ik op NUL valpartijen. Met brekebenen Dumoulin, Kelderman, Kruijswijk weet je het namelijk nooit.

Voor mij ook een rustdag, dwz, geen Giro kijken; houd niet genoeg van dit soort etappes om er werk voor te laten liggen.
12 mei 2017 09:02
nou ,vandaag hoef ik alleen de laatste 3 km te kijken,tot nu toe een zeer saaie ronde,kom goed aan mijn middagtukjes toe zo
12 mei 2017 09:33
Fijn dat het woord 'angstgegner' wordt gebruikt. Dat had ik graag als alias hier gebruikt....
12 mei 2017 09:43
Tot nu toe saaiste giro sinds tijden.
12 mei 2017 09:55
Verre van saai, sommigen willen blijkbaar dat ze een hindernis parcours afleggen onderweg, gister was er een om in te lijsten, na lange tijd een kopgroep die wegbleef wat nooit de bedoeling was vanuit het peleton gezien.
12 mei 2017 10:19
Ewan moet toch eens gaan winnen, wil hij bij de grote mannen gaan horen. Maar ik ga vandaag geen geld op hem zetten.

Maar man man, wat een gejank om Eurosport hier. Deal with it.
12 mei 2017 10:28
Van mij hoeft dat niet hoor, een bocht in de laatste 500 meter. Waarom? Dit is typisch een etappe waar je alleen maar kan verliezen als geen sprintersploeg bent.
12 mei 2017 10:38
Spektakel!! Lekkere bochtige laatste kilometers, 90 graden bocht op 500m, en een chicane op 2km van de aankomst. Als daar niet gevallen gaat worden dan weet ik het ook niet meer....
12 mei 2017 10:48
Volgens mij is in het enthousiasme voor de Giro het gros hier vergeten om het route boek erbij te maken. De afgelopen week kon gewoon niet veel boeiender zijn dan wij tot nu toe hebben gezien. Niet de Giro de schuld geven van je eigen verwachtingen.

En mochten de Nederlanders in een spectaculaire etappe aankomende zondag op minuten worden gereden dan is het waarschijnlijk ook niet goed.
12 mei 2017 10:58
@hiv
Mijn oma zat ook de hele dag voor het raam en zei dat het maar saai was in de straat, sommigen hebben verkeerde verwachtingen van het wielercircus, alleen Sagan doet het op één wiel en is dan weer een uitslover.
12 mei 2017 11:16
Mooie vergelijking schipper.

Als Roompot hier aan de start had gestaan dan was er elke dag een Nederlander in de ontsnapping meegeweest en was het feest in de volgtopics, als een Groenewegen had meegedaan zat iedereen elke sprintersrit op het puntje van zijn stoel. Nu bouwt de spanning zich nog even op maar hebben we vier man die er goed bij zitten in het AK. Het wordt echt wel een gave Giro.
12 mei 2017 11:27
Zou leuk zijn voor Ewan als hij eens geen pech heeft en goed wordt afgezet door zijn teamgenoten. Als hij deze rit vandaag niet wint, is zijn Giro eigenlijk al mislukt. Hij krijgt natuurlijk nog wel wat kansen, maar goed hij moet het vandaag gewoon gaan doen.
Hoop ook voor Bennett dat hij weer eens wat leuks kan laten zijn. Ook een renner die vaak te kampen heeft met pech maar veel in zijn mars heeft.
12 mei 2017 11:27
Mensen die dit een saaie giro vinden kunnen beter een andere sport gaan volgen. rit 1 al een verrassende winnaar. Waaier etappe 3 . 4 verschillende roze truidragers.
12 mei 2017 11:44
Mensen die dit saai vinden zijn misschien juist begaan met hun sport en nemen op dagelijks uren zendtijd niet genoegen met twee minuten Postlberger, 10 minuten Quick-Step of wederom een andere nono op het podium...
12 mei 2017 12:08
@De Brigadier
Misschien je dagelijkse dosis een tikkeltje verhogen? They tried to make me go to rehab but I said, 'No, no, no.'
12 mei 2017 12:17
@nb
Als Jasper "toevallig" een nlr was geweest en ook nog had gewonnen had heel nederland oranje gekleurd geweest vandaag, de giro al geslaagd en hij net als Lindeman(eenoog) onsterfelijk. Bleek wel dat hij een keertje in Lutjebroek was geweest dus toch nog een heel klein beetje nederlandse roots had.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.