Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 9 naar Blockhaus
Vincenzo Nibali en Nairo Quintana - Foto: LaPresse / Fabio Ferrari
zondag 14 mei 2017 om 08:30

Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 9 naar Blockhaus

Op zondag kunnen de klassementsrenners opnieuw hun borst natmaken. In de Abruzzen wacht namelijk met de beklimming van de Blockhaus de tweede aankomst bergop van deze Giro. Zien we op een van de zwaarste beklimmingen van de Apennijnen grote verschillen tussen de kanshebbers voor het roze? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours

Het peloton krijgt zondag een relatief korte rit voorgeschoteld waarvan het zwaartepunt overduidelijk aan het einde wacht. Na de start in Montenero di Bisaccia zet het peloton koers in noordelijke richting naar de Adriatische kust, waar de eerste helft van de rit zich af zal spelen. Dit gedeelte van de etappe gaat over een overwegend vlak parcours. Na 75 kilometer trekt het peloton bij Francavilla di Mara het binnenland in. Bij Chieti wacht nog een opwarmertje voor het hoofdgerecht. Vanaf het moment dat de renners arriveren in Scafa, is het klimmen geblazen.

De laatste keer dat de Blockhaus opgenomen werd in het etappeschema van La Corsa Rosa was in 2009, toen Franco Pellizotti als eerste de finish passeerde maar hem de zege later wegens dopinggebruik afgenomen werd. Dit jaar zal de Dolfijn van Bibione zijn kopman Vincenzo Nibali bijstaan, waardoor een nieuwe zege niet in de lijn der verwachtingen ligt. De Giro rijdt niet helemaal tot de top op 2068 meter hoogte, maar heeft de finishlijn getrokken op 1665 meter boven zeeniveau.

De Blockhaus is een totaal andere beklimming dan de Etna afgelopen dinsdag. De slotklim bestaat uit twee delen. Het eerste gedeelte gaat over de Lanciano-pas (10km á 4% gemiddeld). Na een korte afdaling begint in Roccamorice de 13,6 kilometer lange beklimming tot de finish. Met stijgingspercentages van zes á zeven procent begint de klim relatief rustig, maar tussen kilometer drie en tien gaan de stijgingspercentages richting de tien procent. Het steilste stuk volgt op 4,5 kilometer van de top, wanneer de renners een stijgingspercentage van 14% voor de kiezen krijgen. Barst hier de wedstrijd los?

De slotfase is met stijgingspercentages van acht procent iets minder zwaar. In de finale wacht op 500 meter van het einde nog een kleine afdaling, maar in de laatste meters tot de finish is het nog steeds acht procent klimmen.

Favorieten
Uit sportief oogpunt is het te hopen dat het daags voor de rustdag nu echt losbarst. De etappe van dinsdag werd lamgeslagen door een stevige tegenwind, met als gevolg dat er nu nog veel renners  binnen tien seconden van rozetruidrager Jungels staan. Komt daar op de Blockhaus verandering in, of sparen de toppers zich voor de zware slotweek?

De etappe naar de Etna heeft nog geen grote inzichten gegeven in de onderlinge krachtsverhoudingen. De kanshebbers voor het roze reden defensief, maar lijken op het eerste gezicht aan elkaar gewaagd. De lengte van de klim kan ervoor zorgen dat er opnieuw defensief gekoerst gaat worden, maar er liggen onderweg genoeg punten om het verschil te kunnen maken.

Nairo Quintana

Ontbindt Nairo Quintana zondag zijn duivels? – Foto LaPresse /Fabio Ferrari

Daarnaast is het de vraag welke kopman twee weken voor het einde al het gewicht van de roze leiderstrui wil dragen. Nairo Quintana heeft de kwaliteiten om hier te kunnen schitteren, maar probeert zijn favorietenrol de afgelopen dagen een beetje te temperen. Naar eigen zeggen is de kleine Colombiaan nog niet op topniveau, maar wanneer hij ervoor kiest om zijn concurrenten te testen, zal niet iedereen hem kunnen volgen. Vincenzo Nibali probeerde het op zijn eigen Sicilië, maar zag door de wind zijn aanvalspoging in de kiem gesmoord worden. Heeft hij in de Abruzzen meer succes? Ook Ilnur Zakarin was een van de renners die zich niet neerlegde bij de status quo en samen met Thibaut Pinot en Tom Dumoulin de aanval zocht. Kiezen zij zondag opnieuw voor het offensief?

Adam Yates is de afgelopen week vrij geruisloos opgeschoven naar de derde plek in het algemeen klassement. Uit de uitspraak dat hij uitkijkt naar de etappe van zondag blijkt dat de kopman van Orica-Scott vol zelfvertrouwen zit. Ook Geraint Thomas is bezig aan een degelijke Giro. De Welshman handhaaft zich tussen zijn concurrenten. De derde plaats op de Etna zal zijn zelfvertrouwen goed gedaan hebben. Doordat ploeggenoot Mikel Landa eveneens geen tijd verloren heeft, is er bij Sky nog steeds sprake van een duo-kopmanschap. Het is af te wachten wie van de twee de absolute kopman wordt. Brengt de Blockhaus daarin uitsluitsel?

Steven Kruijswijk

Is Steven Kruijswijk op tijd hersteld? – Foto: Sirotti

De Nederlanders Steven Kruijswijk en Bauke Mollema weten zich goed te handhaven. Kruijswijk lag een paar keer tegen de grond, maar een verbetering van zijn prestatie van vorig jaar behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Mollema verkende vlak na Tirreno-Adriatico al de Blockhaus, een berg die hij overigens ‘niet heel extreem’ noemt. Voor Bob Jungels wordt de Blockhaus opnieuw een serieuze test. De renner van Quick-Step Floors geldt als de man in vorm, maar het is afwachten in hoeverre hij zich in het hooggebergte staande kan houden. Weet de Luxemburger het roze te behouden, of moet hij wanneer de favorieten de gashandel opendraaien passen?

Cannondale-Drapac rekent op de talentvolle Davide Formolo. De 24-jarige Italiaan wordt bij de Amerikaanse formatie als kopman uitgespeeld, maar de ploeg heeft met Michael Woods en Hugh Carthy meer renners die het hier goed kunnen doen. Bij UAE Emirates reed Simone Petilli een sterke etappe naar de Etna. Kan hij op weg naar de Blockhaus bevestigen? Ook zijn landgenoot Domenico Pozzovivo blijft een renner om rekening mee te houden. Voor de pocketklimmer van AG2R La Mondiale is de Giro het hoofddoel van zijn seizoen en tot dusver verloopt zijn campagne volgens plan. Ook Tejay van Garderen ligt op schema voor een goede klassering. De Amerikaan raakte in de openingsweek zijn ploeggenoot Rohan Dennis kwijt, maar kende zelf in de eerste etappes geen problemen. Weet hij zich op de Blockhaus wederom te handhaven?

Kan Rolland demostreren daat de aanval loont? – Foto: LaPresse /Fabio Ferrari

En de aanvallers? Dinsdag zag Jan Polanc zijn lange vlucht beloond, al zag de Sloveen zijn voorsprong op de Etna als sneeuw voor de zon verdwijnen. De kans dat een lange vlucht het gaat overleven lijkt aanwezig, maar in de slotfase zal de vermoeidheid dit keer harder toeslaan dan dinsdag. Een versnelling op de slotklim van een gevleugelde klimmer zonder klassementsambities heeft wellicht meer kans van slagen. De Astana-ploeg probeerde tijdens de beklimming van de Etna met demarrages van Paolo Tiralongo en Jesper Hansen het initiatief naar zich toe te trekken en zal hier ongetwijfeld opnieuw de nodige versnellingen plaatsen. Een renner als Dario Cataldo (vijfde op weg naar de Etna) mag hier ook verwacht worden. Rui Costa heeft vooraf aangekondigd vooral op zoek te gaan naar dagsucces en wellicht liggen er in deze rit kansen voor de Portugees. Ook Pierre Rolland heeft deze dag ongetwijfeld aangekruist in het rondeboek. Weet de gevleugelde klimmer hier zijn felbegeerde ritzege te veroveren?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Nairo Quintana
*** Vincenzo Nibali, Thibaut Pinot
** Geraint Thomas, Tom Dumoulin, Ilnur Zakarin
* Adam Yates, Bauke Mollema, Bob Jungels, Pierre Rolland

Weer & TV
De renners krijgen onderweg naar de slotklim te maken met ideale weersomstandigheden. De temperatuur is 26°C, de wind waait uit het noordoosten en is zwak, windkracht 2.

Eurosport begint om 14:30 met de live-uitzending. Het commentaar is van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon.


[poll id=”508″]

RIDE Magazine
115 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 5
13 mei 2017 19:04
Quintana !!!
Even wat voorsprong pakken voor de tijdrit!!
13 mei 2017 19:06
Nairo.
13 mei 2017 19:07
Kruiswijk 1 en mollema 2
13 mei 2017 19:08
Ik verwacht Quintana, Landa, Pinot, Zakarin en Yates en hoop Mollema.
13 mei 2017 19:09
Serieus Kruijswijk geen sterren, hij is misschien (nog) niet in topvorm maar is volgens mij een van de enige die Nairo zou kunnen volgen.
13 mei 2017 19:10
Doet Kruiswijk morgen niet meer mee dan?
13 mei 2017 19:10
Ik heb net via Youtube de klim van de Blockhaus gezien.
Het zou me niet verbazen dat we een sprint krijgen tussen de eerste 15 van
het klassement.
En Jungels staat waarschijnlijk nog in het rosa.
Het is zeker geen klim voor Quintana, de wegen zijn te lang, en er zitten geen
onverwachte stijgingen in.
Ik denk dat de tijdrijders er goed vanaf komen, en het dinsdag onder elkaar
gaan uitmaken wie rosa gaat dragen.
13 mei 2017 19:12
Verwacht toch wel dat er hier de nodige verschillen zullen ontstaan, toch een flink zware klim. Landa plaatste vandaag al een plaagstootje, die zie ik morgen wel weer gaan. Of anders een renner als Zakarin of Pinot. Verder moeilijk in te schatten hoe sterk iedereen nou precies is, morgen zal dat hopelijk toch een stuk duidelijker worden. Ik ga voor:
1. Yates
2. Thomas
3. Quintana
13 mei 2017 19:15
Volgens mij wel zwaarder dan etna, maar daar hebben we alsnog niks aan als de renners er niks van maken. Dus wie er ook wint, als het maar een mooie strijd wordt!
13 mei 2017 19:16
Landa schat ik toch ook wel op een sterretje of 2. Intrinsieke klimmer, wat wel door gaat wegen op bijna 10 km tegen de 10% aan. Bovendien zie ik hem als enige vroeg op de klim een bommetje gooien.
Verder hoop ik van harte dat ze dit keer geen kopgroep laten rijden!
13 mei 2017 19:18
Wordt een wedstrijd in een wedstrijd met rolland als winnaar.
13 mei 2017 19:19
Ik zit al dagen op deze etappe te wachten na de wat makke aanloop van deze Giro. Ik ben bang dat de toppers teveel aan elkaar gewaagd zijn en dat ze daarom weinig aanvallend rijden. Maar ik hoop dat ik het mis heb. Dat Zakarin de aanval zoekt en de hele kopgroep uit elkaar valt. Ik verwacht niet dat Quintana zij kunststukje van de Tirreno kan herhalen omdat de tegenstand nu wel aanzienlijk is.
Mijn prono:
1 Pinot
2 Zakarin
3 Mollema
13 mei 2017 19:29
Ik denk dat Rolland solo aankomt vanuit een kopgroep.
Daarachter eventueel een verdwaalde medevluchter en dan: Yates,Pinot,Zakarin.
13 mei 2017 19:30
Quintana zal gezien zijn tijdrit afstand moeten nemen maar Jungels niet onderschatten en good old steven rijdt de sterren van de hemel.
Wilco in het roze morgen omdat ie het zwart/wit spuugzat is.
Vergeet ook kruijswijk en kelderman niet. Mooie klim voor de "tijdrijders" Dumoulin moet hier goed meekunnen. Verwacht vooral aanvallen van Zakarin, Pinot, Yates en landa. Thomas is wel duidelijk eerste kopman bij Sky, Landa als afleiding door vroeg de aanval te openen.
13 mei 2017 19:32
Ik zie dat het Girojournaal plaats moet maken voor Bommetje XXL, is wat voor te zeggen...
13 mei 2017 19:33
voorspellingen doen heeft weinig zin, want er zitten wel een paar toneel spelers tussen de klasementsrenners... Quintana houd zich tot op heden op de vlakte, maar dat kan toneelspel zijn.
Ik kan alleen op indruk afgaan, Maar op stukken met 14% klimmen kunnen de krachtsverhoudingen zo anders zijn.
- Pinot maakt op mij een hele gedreven indruk en heeft nog geen fouten gemaakt.
- Dumoulin ziet er goed uit, idem Landa, Thomas, Pozovivo.
- Mollema, meestal goed op de eerste dagen hooggebergte Maar Ik heb nog niets gezien.
- Kruijswijk, ziet er strak uit Maar moet eerder aanklampen nu dan initiatief nemen. Ik denk dat het pas van after de tijdrit goed zal gaan, en kan er nu al een beetje doorheen zakken.
Eigenlijk kunnen we beter een voorspelling doen wie er morgen gaat doorzakken...
13 mei 2017 19:38
@KB
Tejay?
13 mei 2017 19:40
@KnightBiker, Is dat eigenlijk niet net zo moeilijk?
13 mei 2017 19:43
@Josi
Ik nomineer Tejay en Thomas.
13 mei 2017 19:47
Off-topic:
Weet iemand een goede site waar je spoiler free de beklimming terug kan kijken? Kans dat ik kan kijken is klein, maar om achteraf alleen de uitslag te bekijken is me toch net niet spannend genoeg :P
13 mei 2017 19:49
Kruijswijk heeft aangegeven morgen tijd te willen pakken op zijn concurrenten. Snap niet waarom hij niet in de sterrenverdeling voorkomt.
13 mei 2017 19:50
Vooral hopen op een mooie koers en dat de Nederlanders goed mee kunnen. Echte voorspellingen kun je niet maken aangezien nog niemand echt iets fantastisch heeft gedaan en ook niemand er doorheen is gezakt. Verwacht wel verschillen morgen
13 mei 2017 19:56
Hopelijk geen koplopers vooruit zodat de regie alle aandacht kan geven aan de strijd tussen de favorieten. En dan lijkt het me inderdaad vooral de vraag wie eraf gereden worden. Want ik verwacht niet dat één van de favorieten hier al echt afstand kan gaan nemen. Bovendien betwijfel ik of iedereen er happig op is om de last van de leiderstrui al op de schouders te nemen.
Na Blockhaus en de tijdrit lijkt Dumoulin de belangrijkste gegadigde om het roze over te gaan nemen. Met Jungels als belangrijkste concurrent.
13 mei 2017 19:57
Landa.
1 2 3 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.