Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 9 naar Blockhaus
Vincenzo Nibali en Nairo Quintana - Foto: LaPresse / Fabio Ferrari
zondag 14 mei 2017 om 08:30

Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 9 naar Blockhaus

Op zondag kunnen de klassementsrenners opnieuw hun borst natmaken. In de Abruzzen wacht namelijk met de beklimming van de Blockhaus de tweede aankomst bergop van deze Giro. Zien we op een van de zwaarste beklimmingen van de Apennijnen grote verschillen tussen de kanshebbers voor het roze? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours

Het peloton krijgt zondag een relatief korte rit voorgeschoteld waarvan het zwaartepunt overduidelijk aan het einde wacht. Na de start in Montenero di Bisaccia zet het peloton koers in noordelijke richting naar de Adriatische kust, waar de eerste helft van de rit zich af zal spelen. Dit gedeelte van de etappe gaat over een overwegend vlak parcours. Na 75 kilometer trekt het peloton bij Francavilla di Mara het binnenland in. Bij Chieti wacht nog een opwarmertje voor het hoofdgerecht. Vanaf het moment dat de renners arriveren in Scafa, is het klimmen geblazen.

De laatste keer dat de Blockhaus opgenomen werd in het etappeschema van La Corsa Rosa was in 2009, toen Franco Pellizotti als eerste de finish passeerde maar hem de zege later wegens dopinggebruik afgenomen werd. Dit jaar zal de Dolfijn van Bibione zijn kopman Vincenzo Nibali bijstaan, waardoor een nieuwe zege niet in de lijn der verwachtingen ligt. De Giro rijdt niet helemaal tot de top op 2068 meter hoogte, maar heeft de finishlijn getrokken op 1665 meter boven zeeniveau.

De Blockhaus is een totaal andere beklimming dan de Etna afgelopen dinsdag. De slotklim bestaat uit twee delen. Het eerste gedeelte gaat over de Lanciano-pas (10km á 4% gemiddeld). Na een korte afdaling begint in Roccamorice de 13,6 kilometer lange beklimming tot de finish. Met stijgingspercentages van zes á zeven procent begint de klim relatief rustig, maar tussen kilometer drie en tien gaan de stijgingspercentages richting de tien procent. Het steilste stuk volgt op 4,5 kilometer van de top, wanneer de renners een stijgingspercentage van 14% voor de kiezen krijgen. Barst hier de wedstrijd los?

De slotfase is met stijgingspercentages van acht procent iets minder zwaar. In de finale wacht op 500 meter van het einde nog een kleine afdaling, maar in de laatste meters tot de finish is het nog steeds acht procent klimmen.

Favorieten
Uit sportief oogpunt is het te hopen dat het daags voor de rustdag nu echt losbarst. De etappe van dinsdag werd lamgeslagen door een stevige tegenwind, met als gevolg dat er nu nog veel renners  binnen tien seconden van rozetruidrager Jungels staan. Komt daar op de Blockhaus verandering in, of sparen de toppers zich voor de zware slotweek?

De etappe naar de Etna heeft nog geen grote inzichten gegeven in de onderlinge krachtsverhoudingen. De kanshebbers voor het roze reden defensief, maar lijken op het eerste gezicht aan elkaar gewaagd. De lengte van de klim kan ervoor zorgen dat er opnieuw defensief gekoerst gaat worden, maar er liggen onderweg genoeg punten om het verschil te kunnen maken.

Nairo Quintana

Ontbindt Nairo Quintana zondag zijn duivels? – Foto LaPresse /Fabio Ferrari

Daarnaast is het de vraag welke kopman twee weken voor het einde al het gewicht van de roze leiderstrui wil dragen. Nairo Quintana heeft de kwaliteiten om hier te kunnen schitteren, maar probeert zijn favorietenrol de afgelopen dagen een beetje te temperen. Naar eigen zeggen is de kleine Colombiaan nog niet op topniveau, maar wanneer hij ervoor kiest om zijn concurrenten te testen, zal niet iedereen hem kunnen volgen. Vincenzo Nibali probeerde het op zijn eigen Sicilië, maar zag door de wind zijn aanvalspoging in de kiem gesmoord worden. Heeft hij in de Abruzzen meer succes? Ook Ilnur Zakarin was een van de renners die zich niet neerlegde bij de status quo en samen met Thibaut Pinot en Tom Dumoulin de aanval zocht. Kiezen zij zondag opnieuw voor het offensief?

Adam Yates is de afgelopen week vrij geruisloos opgeschoven naar de derde plek in het algemeen klassement. Uit de uitspraak dat hij uitkijkt naar de etappe van zondag blijkt dat de kopman van Orica-Scott vol zelfvertrouwen zit. Ook Geraint Thomas is bezig aan een degelijke Giro. De Welshman handhaaft zich tussen zijn concurrenten. De derde plaats op de Etna zal zijn zelfvertrouwen goed gedaan hebben. Doordat ploeggenoot Mikel Landa eveneens geen tijd verloren heeft, is er bij Sky nog steeds sprake van een duo-kopmanschap. Het is af te wachten wie van de twee de absolute kopman wordt. Brengt de Blockhaus daarin uitsluitsel?

Steven Kruijswijk

Is Steven Kruijswijk op tijd hersteld? – Foto: Sirotti

De Nederlanders Steven Kruijswijk en Bauke Mollema weten zich goed te handhaven. Kruijswijk lag een paar keer tegen de grond, maar een verbetering van zijn prestatie van vorig jaar behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Mollema verkende vlak na Tirreno-Adriatico al de Blockhaus, een berg die hij overigens ‘niet heel extreem’ noemt. Voor Bob Jungels wordt de Blockhaus opnieuw een serieuze test. De renner van Quick-Step Floors geldt als de man in vorm, maar het is afwachten in hoeverre hij zich in het hooggebergte staande kan houden. Weet de Luxemburger het roze te behouden, of moet hij wanneer de favorieten de gashandel opendraaien passen?

Cannondale-Drapac rekent op de talentvolle Davide Formolo. De 24-jarige Italiaan wordt bij de Amerikaanse formatie als kopman uitgespeeld, maar de ploeg heeft met Michael Woods en Hugh Carthy meer renners die het hier goed kunnen doen. Bij UAE Emirates reed Simone Petilli een sterke etappe naar de Etna. Kan hij op weg naar de Blockhaus bevestigen? Ook zijn landgenoot Domenico Pozzovivo blijft een renner om rekening mee te houden. Voor de pocketklimmer van AG2R La Mondiale is de Giro het hoofddoel van zijn seizoen en tot dusver verloopt zijn campagne volgens plan. Ook Tejay van Garderen ligt op schema voor een goede klassering. De Amerikaan raakte in de openingsweek zijn ploeggenoot Rohan Dennis kwijt, maar kende zelf in de eerste etappes geen problemen. Weet hij zich op de Blockhaus wederom te handhaven?

Kan Rolland demostreren daat de aanval loont? – Foto: LaPresse /Fabio Ferrari

En de aanvallers? Dinsdag zag Jan Polanc zijn lange vlucht beloond, al zag de Sloveen zijn voorsprong op de Etna als sneeuw voor de zon verdwijnen. De kans dat een lange vlucht het gaat overleven lijkt aanwezig, maar in de slotfase zal de vermoeidheid dit keer harder toeslaan dan dinsdag. Een versnelling op de slotklim van een gevleugelde klimmer zonder klassementsambities heeft wellicht meer kans van slagen. De Astana-ploeg probeerde tijdens de beklimming van de Etna met demarrages van Paolo Tiralongo en Jesper Hansen het initiatief naar zich toe te trekken en zal hier ongetwijfeld opnieuw de nodige versnellingen plaatsen. Een renner als Dario Cataldo (vijfde op weg naar de Etna) mag hier ook verwacht worden. Rui Costa heeft vooraf aangekondigd vooral op zoek te gaan naar dagsucces en wellicht liggen er in deze rit kansen voor de Portugees. Ook Pierre Rolland heeft deze dag ongetwijfeld aangekruist in het rondeboek. Weet de gevleugelde klimmer hier zijn felbegeerde ritzege te veroveren?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Nairo Quintana
*** Vincenzo Nibali, Thibaut Pinot
** Geraint Thomas, Tom Dumoulin, Ilnur Zakarin
* Adam Yates, Bauke Mollema, Bob Jungels, Pierre Rolland

Weer & TV
De renners krijgen onderweg naar de slotklim te maken met ideale weersomstandigheden. De temperatuur is 26°C, de wind waait uit het noordoosten en is zwak, windkracht 2.

Eurosport begint om 14:30 met de live-uitzending. Het commentaar is van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon.


[poll id=”508″]

RIDE Magazine
115 Reacties
Sorteer op:
13 mei 2017 22:02
@Omhoog73 ik vind sommige mensen te positief over de Nederlandse renners, maar oké. Dat snap ik wel. Jij overdrijft wel machtig mooi
13 mei 2017 22:10
@nb
Kruijswijk gaf aan het erg warm te hebben gehad vandaag, morgen komen er nog een paar graatjes bij en hij lijkt nog te moeten werken aan zijn kleurenschema.
Hopelijk rijdt Wilco niet in zijn gaatjesshirt van vorig jaar en de wind zal op die blockhaus wel iets meer dan bf2 zijn, afwachtend rijden wellicht.
Tom zal lang bij blijven maar moet wilco 2/3 km voor het eind lanceren, staat ze allebei goed dat roze en Jos had iets meer verwacht van de blokhut.
13 mei 2017 22:13
Het meest waarschijnlijke scenario lijkt me toch een aanval van Quintana op een van die steile stukken halverwege de klim. Quintana moet morgen toch tijd pakken op Thomas en Dumoulin? Zo niet, dan staat hij dinsdagavond op drie minuten.
13 mei 2017 22:16
Als de kopgroep niet vooruitblijft, 1. Yates, Landa, Zakarin, Pinot, Nibali, Quintana, Kruijswijk, Thomas, Dumoulin en 10. Kelderman.
13 mei 2017 22:17
Misschien wordt Wilcotje wel gewoon vanuit de luwte de beste kaaskop. Werd voorafgaand als super-slaaf van Dumoulin bestempeld maar na een weekie koers is ie nu beschermde renner. Zal morgen dus waarschijnlijk niet hoeven wachten op Dumoulin en dan zie ik hem wel een dikke uitslag rijden.
13 mei 2017 22:18
**** Landa,A. Yates,Quintana,T. Pinot
*** Nibali, T. Dumoulin,G. Thomas
**Zakarin,Rolland
* Kelderman
13 mei 2017 22:24
Kruijswijk lijkt weer prima. Denk niet dat hij morgen wint. Maar zie hem ook niet veel tijd verliezen. Geen sterren begrijp ik niet.

Verder verwacht ik veel van Zakarin en Yates.

Maar laten we eerlijk zijn, wat weten we nu eigenlijk over de krachtsverhoudingen? Daar kunnen we juist morgen pas iets zinnigs over zeggen.
13 mei 2017 22:36
Kruijswijk zit morgen bij de top 5. Om te winnen moet er nog een Stelvio, een Mortirolo of een andere serieuze pater liggen voor de slotklim.
13 mei 2017 22:38
Ik verwacht wel tijdsverschillen. Landa gaat eens even aan de boom schudden en dat zal zeker gaten slaan. De gewone knechten krijgen dat niet meer zomaar gedicht. Uiteindelijk eindigen er 5 man redelijk dicht bij elkaar. Tot nu toe maakt Yates een uitstekende indruk. Ik denk dat Mollema op zijn typische 'meeschuif' manier ook netjes in de top 3 eindigt. Nibali maakt op mij ook een sterke indruk, rijdt in nagenoeg elke rit top 15.

1. Yates
2. Pinot
3. Nibali
4. Mollema
5. Quintana op een handvol seconden
13 mei 2017 22:39
o en Jungels verliest zeker het roze. Die gaat het niet bijbenen over de hele klim.
13 mei 2017 22:42
Het zou mij niets verbazen als Quintana samen met als piloot Amador wegrijdt. Dan krijgt de laatste de winst
13 mei 2017 22:42
Hoeveel calorieen verbrand je trouwens tijdens het koffiedik kijken???
13 mei 2017 22:44
Quintana zal een minuut of 2 voorsprong bij elkaar fietsen, mark my words!
13 mei 2017 22:48
Yates of Quintana wint hem, Dumoulin goede outsider denk ik.
13 mei 2017 22:50
Wat is de reden dat Pozzovivo zo weinig wordt genoemd? Als Italiaan mag hij ook wel een ster krijgen
13 mei 2017 22:53
**** fraile
*** rolland
** foliforov
* favorieten
13 mei 2017 23:03
Alle speculaties ten spijt: zo lang Dumoulin er niet echt doorheen zakt is hij de kopman, en Wilco zijn knecht. En dat doet hij tot nu toe prima. Zoals ook de andere knechten van Sunweb ongemerkt prima rijden.
Ook Kruijswijk mag zich rijk rekenen aan een loyale ploeg, die prima werk levert.
Alleen bij Mollema vraag ik me af of van zijn ploeg het zelfde gezegd kan worden. Hij zit toch wel vaak alleen. Misschien wil hij dat zelf graag ?
13 mei 2017 23:06
Niet heel veel zinnigs over te zeggen eigenlijk. Ik ga er morgen lekker voor zitten en hoop op een strijd tussen de klassementsrenners voor de zege. Ik denk wel dat Jungels er doorheen zakt en hoop dat Landa die saaie Thomas helemaal zoek springveert.
13 mei 2017 23:06
Volgens de NOS (website, nieuws over val van Tankink) is dit één van de zwaarste etappes van de Giro, dus dat wordt smullen... :(
13 mei 2017 23:13
Foliforov
Elisonde
Izagirre
Jungels
Ewan
Nibali
Owsian
Ook een goede renner
Rosa
Dumoulin

en daarna de Blockhaus....
13 mei 2017 23:31
Ik vraag me af waaraan Thomas en Dumoulin die tweede ster ten opzichte van Mollema (en misschien ook Yates) hebben verdiend. Wanneer hebben zij laten zien in het hooggebergte beter te kunnen klimmen dan die andere twee?
14 mei 2017 00:28
Rolland en Hirt op 1 en 2
14 mei 2017 01:08
Zakarin gaat op het steilste stukje, gevolgd door Quintana, Yates, Landa en Pinot. Dumoulin, Mollema, Thomas, van Garderen en Amador komen op karakter nog terug maar Pinot die het afmaakt. Kruijswijk moet nog herstellen en verliest samen met Kelderman ongeveer 30 seconden. Pozzovivo, Jungles en Nibali verliezen iets meer dan een minuut. Mijn excuses voor de spoilers.
14 mei 2017 01:24
@treb

Laat iedereen maar. Ze gaan er morgen wel spijt van hebben dat ze Pozzo niet als kopman in hun scorito poule hebben gedaan, als blijkt dat die als eerste over de finish bolt.
14 mei 2017 02:16
Er valt imo weinig over te zeggen. Ik hoop dat het een Nederlandse succesdag wordt?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.