Groenewegen maakt favorietenrol waar bij NK op de weg
foto: Oranje Pictures
zaterdag 25 juni 2016 om 13:04

Groenewegen maakt favorietenrol waar bij NK op de weg

Dylan Groenewegen is de nieuwe Nederlands kampioen op de weg bij de profs. De 23-jarige renner van LottoNL-Jumbo maakte zijn favorietenrol waar door in Ouddorp te winnen in een massasprint. Het is voor het eerst sinds 2009 (Koos Moerenhout) dat de grootste ploeg van het land weer eens de Nederlandse titel pakt. Wouter Wippert (Cannondale) finishte als tweede, Wim Stroetinga (Parkhotel Valkenburg) legde beslag op de laatste podiumplaats.

Stroetinga klopte Groenewegen vorige week in de slotetappe van de Ster ZLM Toer en zat er ook nu weer dichtbij. De renner van het continentale Parkhotel Valkenburg ging vroeg aan, maar werd in de licht oplopende slotmeters nog door twee man voorbijgestoken. Door de winst van Groenewegen is het rood-wit-blauw volgende maand in ieder geval te zien in de Tour de France. Hij is daar namens LottoNL-Jumbo de sprinter van dienst.

LottoNL-Jumbo laat geen kopgroepjes rijden
Het NK op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee werd afgewerkt in een moordend tempo. Al in het eerste uur legde het peloton bijna vijftig kilometer af. Geen ideaal scenario voor vluchtgroepjes, die dan ook de grootst mogelijke moeite hadden om weg te komen. Sam Oomen, René Hooghiemster, Kobus Hereijgers, Jasper Hamelink, Peter Schulting, Nick van der Lijke en Jetse Bol leken te zorgen voor de vlucht van de dag, maar werden al snel weer ingerekend.

Na een grote lus over het eiland begon een voltallig peloton aan de vijf plaatselijke rondjes van veertien kilometer. Telkens probeerden groepjes weer om te ontsnappen, maar nooit was dat een lang leven beschoren. Dat kwam vooral omdat LottoNL-Jumbo, dat de kaart van Dylan Groenewegen trok, mannen liet meesluipen die de samenwerking verstoorden. Dit tot frustratie van onder anderen Johnny Hoogerland en Tom Dumoulin, die dat in woord en gebaar kenbaar maakten.

Mathieu van der Poel verstopt zich niet
Door het hoge tempo en het open landschap in en rond de Brouwersdam, waar de wind vrij spel heeft, werd het peloton verder en verder uitgedund. Mathieu van der Poel, die zijn eerste NK op de weg bij de profs niet stilletjes voorbij wilde laten gaan, had nog genoeg energie over om vooraan weg te rijden. Hij vormde een kopgroepje met Boy van Poppel, Huub Duijn en LottoNL-Jumbo-renner Bram Tankink, die geen kopwerk deed.

Groenewegen maakt het af in de sprint
De vier begonnen met een voorsprong van vijftien seconden aan het laatste plaatselijke rondje, maar door het achtervolgingswerk van de enige Nederlandse WorldTour-ploeg bleek het onmogelijk om de ontsnapping tot een goed einde te brengen. Met nog vier kilometer op de teller, werden ze gepakt. Een aanvalspoging van Pim Ligthart volgde, maar ook de renner van Lotto Soudal hield geen stand. LottoNL-Jumbo kreeg dus met een massasprint waar het op hoopte en daarin stelde Groenewegen zijn ploeggenoten niet teleur. Danny van Poppel kwam niet verder dan plaats vier.

RIDE Magazine
144 Reacties
Sorteer op:
25 juni 2016 13:31
Toch een bijzondere wedstrijd, zie o.a. Boom. Mooie winnaar, trui in de tour yeah!
Stroetinga lelijke reacties na afloop, begrijpelijk, maar desalniettemin lelijk. Zo reageert een topper niet. Waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt.
25 juni 2016 13:31
Vond die reactie van Stroetinga ook wel vermakelijk. Natuurlijk ging die lead-out niet goed, maar dat kun je verwachten als je bij een continentale ploeg zit. Hij had nog maar een paar mannetjes. Gelukkig gaf hij zichzelf de schuld in het interview. Dus arrogant wil ik hem niet noemen. Ik denk dat hij qua sprint bijna wel op gelijk nivo met Groenewegen zit. Hij won in de ZLM-toer nog.


Als hij echt een goeie lead-out had gehad dan had Groenewegen het nog lastig tegen hem gehad.
25 juni 2016 13:31
Jammer dat jullie allemaal zo over Stroetinga heenvallen. Die man heeft net een grote kans verpest zien worden door een ploeggenoot. Die is extreem teleurgesteld en dat is alleen maar mooi om te zien, dat is ook topsport.
25 juni 2016 13:32
Was Stroetinga niet degene die ooit riep op de weg wel even met Cavendish te kunnen wedijveren? Die werd bij Milram flink op zijn plaats gezet. Dit kampioenschap was zijn grootste kans op een nationale wegtitel, maar ik vind dat de eventuele fouten van zijn ploegmaats niet zo veel woede rechtvaardigen. Zeker omdat hij op snelheid geklopt is, en er bij Parkhotel geen toppers zitten die even een perfecte leadout uit de mouw schudden.

Prima dat Groenewegen de trui heeft, misschien ook volgend jaar in de klassiekers vooraan in beeld. En laat hem a.u.b. nu wel Milaan-San Remo rijden, dat argument dat hij rustig moest worden gebracht is aardig BS als men hem naar de Tour stuurt.
25 juni 2016 13:32
Het enige leuke is nu dat het rood-wit-blauw in de Tour te zien is.
25 juni 2016 13:33
Dion Beukenboom
25 juni 2016 13:33
Mooi van die groenewegen. Een beetje lullig gereden van tlj maar het wordt beloond.

Verder inzetten op sprinttrein dus maar. De Kort en Ligthart nog geen contract volgend seizoen.....
25 juni 2016 13:34
Leuk NK gezien! Verdiende winnaar, hoewel als Stroetinga niet wordt ingesloten door een bijzondere actie van zijn ploeggenoot had ik het nog wel willen zien. In tegenstelling tot een enkeling, die zich stoort aan het enthousiaste commentaar van Ducrot en co. ( dat het hier weer eens genoemd moet worden, hoor ik dit vele malen liever dan mw. Been enzo. En of Stroetinga nou arrogant of niet is, het is verdorie ook nooit goed hier. De ene is te flets, de ander arrogant, dit is gewoon sport mensen, daar hoort emotie volledig bij. En de tactiek van TLJ was prima, maar niet heel overtuigend.
25 juni 2016 13:34
Het is Nederlandse mentaliteit of misschien wel de Europese mentaliteit om iemand arrogant te noemen als hij/zij zelfverzekerd overkomt.

Dit zegt niets over dat zelfverzekerde persoon maar meer over de onzekerheid van 'de klager'
25 juni 2016 13:34
Stroetinga moet natuurlijk wel zeggen dat hij de snelste is anders zou zijn boosheid gewoon lachwekkend zijn.
25 juni 2016 13:36
Pikante toontjes hier.

Tuurlijk is de reactie van zo'n Stroetinga, die op papier alle profs kloppen kan, begrijpelijk. Gewoon heftige teleurstelling, er zijn er al genoeg die even hard uit hun plaat gaan wanneer de Bolognese ribbelchips niet geleverd zijn in de lokale attent.
25 juni 2016 13:36
@martini151: daar heb je een punt. Je accepteert in zon geval eerder van een renner, maar ik snap hem wel. Hij was in vorm en had het idee hem te kunnen verslaan, zoals hierboven ook gezegd word.
25 juni 2016 13:36
De verwachte winnaar en leuk om de Nederlands kampioen vooraan te zien meedoen in de massasprints in de tour.
De koers zelf was nog wel aardig om te zien, maar de massasprint was verwacht en kwam er.
En Stroetinga, tsj slecht van de ploeg, maar uhm de snelste van NL?....dan reed Wim wel bij een grote ploeg en won hij meer koersen..

De kopman voor het WK is hierbij ook bekend. Groenewegen met een treintje met Roosen, Boom en de Van Poppels en wat knechten moet een sterke sprinters WK ploeg kunnen worden.
25 juni 2016 13:37
@Henk
En mij een wijsneus noemen, laat me niet lachen.

On:
Over Wim kan je alles zeggen, maar dit is natuurlijk gewoon een 'normale' reactie na een grote teleurstelling.
25 juni 2016 13:38
Stroetinga is gewoon een topsporter, wat een gezeur over die man. Ik hoor dit liever dan sommige slappelingen bij tlj.
25 juni 2016 13:39
@RV: Bolognese ribbelchips? Bestaan die? ^^
25 juni 2016 13:40
Laatste 20KM gezien en vond het vermakelijk. Groenewegen met een knappe spurt en eindelijk een NK voor TLJ. Leuk ook dat we hem terug gaan zien in de Tour en wellicht op het WK.

Voor het Limburgse werk en de afwisseling morgen naar de Belg kijken.
25 juni 2016 13:40
Die RV met zijn metaforen :D
25 juni 2016 13:40
Roosen ontwikkeld zich ook echt ongelofelijk goed en hopelijk verlengen ze zijn contract snel tot en met 2018 want hij zal dan voor zowel Vanmarcke (als die verlengt) in de klassiekers en Groenewegen in de sprinttrein een enorme waarde hebben. Hopelijk rijdt Roosen de Tour (uit) en kan hij dan in de najaarsklassiekers Vanmarcke aan een overwinning helpen.
25 juni 2016 13:41
@ RV, Hahahaaaaa
25 juni 2016 13:44
Veel wielerfreaks hier die t zelfde zagen als mij. Namelijk boom volgend jaar naar Lotto.
25 juni 2016 13:46
Bizar dat er mensen op TLJ gaan afreageren omdat ze niet attractief genoeg hebben gereden. Ze hadden de topfavoriet in huis en hebben het knap afgemaakt. Als ze het hadden aangepakt als in andere jaren, hadden ze weer niet gewonnen.
25 juni 2016 13:48
Tweede worden is niet verliezen maar niet winnen. Stroetinga had duidelijk weinig baat bij zijn ploeg waar Groenewegen in een zetel werd gebracht.
Sport is ook emoties, schijnen sommigen niet te snappen hier.
25 juni 2016 13:48
Mooie overwinning van DG! Snap dat WS boos is, maar het blijft een naar mannetje.
25 juni 2016 13:49
@ Timo > Naast waar je precies woont hangt dat er helemaal vanaf of die hersendode 03tl*l behalve met zijn collega's over 03tbal lullen ook nog een helder moment heeft waarop de 'bestel'-knop wordt ingedrukt … :( !

Om te reageren moet je ingelogd zijn.