Health Mate-CycleLive verdwijnt uit peloton
foto: Cor Vos
donderdag 15 augustus 2019 om 10:06

Health Mate-CycleLive verdwijnt uit peloton

Het Health Mate-CycleLive Team houdt aan het einde van dit seizoen op te bestaan. Rensters van de ploeg laten aan WielerFlits weten dat de stekker er aan het eind van het seizoen uitgaat en dat zij vrij zijn om uit te kijken naar een nieuwe ploeg.

Het voortbestaan van de Belgische vrouwenploeg was al enige tijd onzeker. Als gevolg van beschuldigingen van ongepast gedrag en intimidatie aan het adres van teammanager Patrick van Gansen maakte hoofdsponsor Health Mate een maand geleden al bekend zich aan het einde van dit seizoen uit de wielersport terug te trekken. Van Gansen liet destijds weten dat dit nog niet het einde van de ploeg hoefde te betekenen, maar inmiddels is besloten om niet langer door te gaan.

Bij de ploeg rijden vier Belgische rensters: Lara Defour, Fien Delbaere, Lotte Rotman en Suzanne Verhoeven. Voor drie Nederlandse rensters zal het eveneens zaak zijn om uit te kijken naar een nieuwe ploeg om ook volgend jaar op UCI-niveau te kunnen acteren: Kirsten van Haaften, Elodie Kuijper en Kylie Waterreus rijden thans nog voor de formatie.

Dit jaar tekenden de twee Hongaarse rensters in de veelbesproken equipe voor de voornaamste successen: Veronika Anna Kormos won het Hongaars kampioenschap tijdrijden, Zsófia Szabó ging met het nationaal wegkampioenschap aan de haal.

Onderzoek
De ethische commissie van de UCI is bezig met een onderzoek naar ploegmanager Van Gansen. Onderzocht wordt of hij de ethische code van de UCI heeft overtreden. Van Gansen werd dit jaar door meerdere oud-rensters beschuldigd van ongepast gedrag en (seksuele) intimidatie. Via een uitgebreid artikel in Cyclingnews kwam de zaak aan het rollen. Daarin spraken Esther Meisels, Chloë Turblin en Sara Mustonen over hun ervaringen met Van Gansen. Vervolgens stuurden vijf rensters, waaronder Tara Gins, een open brief de wereld in. Later sprak ook Liz Hatch zich nog uit. De manager zelf ontkent de aantijgingen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.