Jacques Hanegraaf beschuldigt Thomas Dekker van afpersing
Foto: WielerFlits/Maxim Horssels
dinsdag 3 januari 2017 om 08:19

Jacques Hanegraaf beschuldigt Thomas Dekker van afpersing

Thomas Dekker wordt door zijn voormalig manager Jacques Hanegraaf beschuldigd van afpersing. Dat schrijft De Telegraaf vandaag. Dekker zou in 2012 hebben gedreigd om Hanegraaf publiekelijk zwart te maken als hij zou blijven aandringen op aflossing van al jarenlang openstaande schulden.

In het recent uitgebrachte boek van Dekker wordt inderdaad geen rooskleurig beeld geschetst van Hanegraaf. De toenmalig manager zou degene zijn die Dekker in contact bracht met dopingarts Eufemiano Fuentes. “Ik word in het boek neergezet als een crimineel, terwijl ik die Fuentes nog nooit van m’n leven heb ontmoet. Thomas beweert bovendien dat ik óók doping heb gebruikt”, reageert Hanegraaf, die zelf ook renner is geweest.

Hanegraaf zegt nog tienduizenden euro’s van Dekker tegoed te hebben. “Het gaat onder meer om voorschotten die ik namens Thomas heb betaald. In een lelijke brief kondigde hij aan ‘oude koeien uit de sloot te halen’, als ik een incassoprocedure tegen hem zou starten. Sindsdien heb ik geen contact meer met hem en loopt mijn procedure door. Hij sleept me met opzet mee in zijn dopingverhaal, gewoon omdat ik mijn geld van hem terug wil hebben.”

Dekker zelf ontkent dat er sprake is van afpersing.  Hij laat weten dat er in zijn boek “niets meer dan de waarheid” staat.

Toch sleept Hanegraaf deze week schrijver Thijs Zonneveld en uitgever Overamstel voor de rechter wegens gebrek aan wederhoor. In een kort geding eist hij een verbod van de nieuwe vijfde druk. Zonneveld beweert op zijn beurt Hanegraaf meermaals benaderd te hebben, maar de ex-manager wilde volgens hem steeds niet reageren. De epiloog van het boek bevat wel een ontkenning dat Hanegraaf zijn pupil in contact bracht met Fuentes.

RIDE Magazine
59 Reacties
Sorteer op:
3 januari 2017 08:24
De laatste zin vind ik dan wel veelzeggend. Blijkbaar is Dekker zijn "niets meer dan de waarheid" toch een beetje gekleurd.
3 januari 2017 08:37
Of kunnen we de laatste zin lezen als een ontkenning van Hanegraaf zelf???
3 januari 2017 08:40
@King
Ik ben geneigd te geloven dat er "niets meer dan de waarheid" in staat...
3 januari 2017 08:52
edit redactie: thx, aangepast
3 januari 2017 09:08
Het lijkt me als het zo'n brief is dat Hanegraaf die nog wel ergens heeft liggen voor het geval het nog eens tot een juridische procedure mocht komen. Dus publiceer maar zou ik zeggen. Niks mis met een goeie soap.
3 januari 2017 09:12
Oh Jacques....

Als er niks van waar is wat Thomas zegt, dan pleegt hij laster, en kan er dus ook geen sprake zijn van afpersing. Laster =/= afpersing.

Als het wel waar is, dan hoef je niet het heilige boontje te spelen. Thomas zet de vuile was op straat en spaart jou niet. Terecht. Jij wil je centen van hem en laat je incassoprocedure doorlopen. Terecht (voor zover je recht hebt op dat geld).

Succes met de rechtzaak tegen Sonneveld en de uitgever. Lijkt me weinig kans omdat Thijs duidelijk aangeeft wederhoor te hebben toegepast.
3 januari 2017 09:13
Daar gaan we weer met die flauwekul
3 januari 2017 09:27
Die Hanegraaf is echt niet goed bij z'n hoofd.
3 januari 2017 09:53
huilie huilie
3 januari 2017 09:57
De laatste zin lijkt inderdaad een tegenstrijdigheid bloot te leggen; waarom een gebrek aan wederhoor voor de rechter brengen wanneer in het betreffende boek jou wederhoor is opgenomen?
3 januari 2017 10:17
Hanegraaf maakt de klassieke fout door in alle toonaarden te ontkennen en het via de rechtbank te spelen. Dikke kans dat hij er ook nog mee wegkomt, maar Thomas heeft mij een beeld geschetst van een graaier, de meer de beter, en ik geloof hem DIRECT.
3 januari 2017 10:30
Kijk goed wat die meneer uitstraalt, lijkt mij duidelijk!
3 januari 2017 10:33
Voor welke kosten zou wielermakelaar Jacques Hanegraaf voorschotten betaald hebben voor wielrenner Thomas Dekker?
Een beroepswielrenner heeft toch alleen maar inkomsten?
3 januari 2017 10:47
Dat Hanegraaf deze zelfingenomen nestbevuiler helemaal kaal mag plukken.
Was al blij, dat het portret van dit individu, dat men wekenlang bij wielerflits te veel en te lang met zijn boekpromotie moest tegen komen eindelijk niet meer te zien was.
Van af nu liefst geen Thomas Dekker nieuws meer, die heeft voor mij helemaal af gedaan.
3 januari 2017 11:15
Wederhoor... ja, wat moet ik me daar eigenlijk van voorstellen?

"Hi Jacques, met Thijs Zonneveld. Zeg, luister eens, ik ben een biografie aan het schrijven over Thomas Dekker, dus ook over zijn dopingverleden.. en je komt er niet echt goed vanaf eigenlijk. Heb je misschien behoefte aan wederhoor?"

"Waarom zou ik? Ik heb helemaal geen zin om over Thomas Dekker te praten. Die jongen heeft het zelf allemaal verprutst, bovendien is het zijn woord tegen de mijne. Ik wil niet betrokken worden in deze toestand, het is jaren geleden en ik krijg ook nog geld van Thomas. Of zit er ook nog iets voor mij in?"

"Nee, zeker niet, alle inkomsten van het boek gaan gewoon naar Thomas en naar mij. Thomas wil graag zijn straatje schoonvegen en heeft eigenlijk ook niks te verliezen, want ja, veel treuriger kan het allemaal niet worden. Maar als je niet meewerkt dan zetten we gewoon neer wat Thomas Dekker zich herinnert."

"Je doet je best maar"
3 januari 2017 11:17
and the soap continues..... zucht
3 januari 2017 11:29
Ik vrees dat ze beiden gedeeltelijk de waarheid spreken.
3 januari 2017 11:29
@ Scotty +1
zo'n scenario lijkt me zeer waarschijnlijk. in ieder geval weten we nu ook weer dat TD een wanbetaler is, dat kan er ook nog wel bij. ik hoop dat Hanegraaf zijn centjes krijgt, TD heeft zat geld verdiend met zijn boek en anders moet zijn rijke bejaarde vlam maar bijspringen.
en wat er met het boek moet gebeuren zoeken ze maar lekker zelf uit.
3 januari 2017 11:31
De rol van Zonneveld zit 'm in het bieden van de gelegenheid tot wederhoor, niks meer en niks minder. Tijdens het moddergooien door Boogerd kregen we emails te zien die in het kader van wederhoor zijn gewisseld, bovendien werd verwezen naar telefoongesprekken. Waarom zou Zonneveld dit ten aanzien van andere betrokkenen uit het verhaal van Dekker minder zorgvuldig hebben aangepakt?
3 januari 2017 11:32
Hoe weten we dat Dekker een wanbetaler is? De zaak daarover loopt toch nog?
3 januari 2017 11:42
@ vlek:
ik vind het toch een duidelijke zaak. een incassoprocedure kan niet worden opgestart als je geen bewijs hebt, en dat bewijs is nog openstaande rekeningen. daarnaast heeft Hanegraaf dus een brief van TD die stelt hem zwart te maken als hij niet af ziet van de incassoprocedure.
3 januari 2017 11:47
@xistnc, ondanks het misschien wat suggestieve geschetste scenario, was mijn vraag wel gemeend. Hoe werkt dat met wederhoor?

Is het een soort contractvorm bijv? Heeft Zonneveld het recht om verkregen wederhoor niet of gedeeltelijk toe te passen? Is wederhoor verplicht?
3 januari 2017 11:50
De discussie over die rekeningen was volgens mij of ze uit een tijd stamde waarin Hanegraaf nog de manager van Dekker was. Misschien gewoon de uitspraak in die zaak afwachten voor we over duidelijkheid spreken?
3 januari 2017 11:51
Ohmyglob you guys, drama bomb!
3 januari 2017 11:52
Ik hoop dat hanegraaf een getuigen heeft om die Thomas te laten schuiven (Fuentes )

Om te reageren moet je ingelogd zijn.