Jacques Hanegraaf beschuldigt Thomas Dekker van afpersing
Foto: WielerFlits/Maxim Horssels
dinsdag 3 januari 2017 om 08:19

Jacques Hanegraaf beschuldigt Thomas Dekker van afpersing

Thomas Dekker wordt door zijn voormalig manager Jacques Hanegraaf beschuldigd van afpersing. Dat schrijft De Telegraaf vandaag. Dekker zou in 2012 hebben gedreigd om Hanegraaf publiekelijk zwart te maken als hij zou blijven aandringen op aflossing van al jarenlang openstaande schulden.

In het recent uitgebrachte boek van Dekker wordt inderdaad geen rooskleurig beeld geschetst van Hanegraaf. De toenmalig manager zou degene zijn die Dekker in contact bracht met dopingarts Eufemiano Fuentes. “Ik word in het boek neergezet als een crimineel, terwijl ik die Fuentes nog nooit van m’n leven heb ontmoet. Thomas beweert bovendien dat ik óók doping heb gebruikt”, reageert Hanegraaf, die zelf ook renner is geweest.

Hanegraaf zegt nog tienduizenden euro’s van Dekker tegoed te hebben. “Het gaat onder meer om voorschotten die ik namens Thomas heb betaald. In een lelijke brief kondigde hij aan ‘oude koeien uit de sloot te halen’, als ik een incassoprocedure tegen hem zou starten. Sindsdien heb ik geen contact meer met hem en loopt mijn procedure door. Hij sleept me met opzet mee in zijn dopingverhaal, gewoon omdat ik mijn geld van hem terug wil hebben.”

Dekker zelf ontkent dat er sprake is van afpersing.  Hij laat weten dat er in zijn boek “niets meer dan de waarheid” staat.

Toch sleept Hanegraaf deze week schrijver Thijs Zonneveld en uitgever Overamstel voor de rechter wegens gebrek aan wederhoor. In een kort geding eist hij een verbod van de nieuwe vijfde druk. Zonneveld beweert op zijn beurt Hanegraaf meermaals benaderd te hebben, maar de ex-manager wilde volgens hem steeds niet reageren. De epiloog van het boek bevat wel een ontkenning dat Hanegraaf zijn pupil in contact bracht met Fuentes.

RIDE Magazine
59 Reacties
Sorteer op:
3 januari 2017 14:14
@ rahimns:
pff, lastig hoor, de een vraagt me om te stoppen met reageren en anderen vragen me juist om een reactie. wat nu te doen? ;)

toch maar wel:

Quote:
Nu zegt hij eigenlijk ze hebben geen ongelijk alleen ik had er op willen reageren.

in dat geval is de rechtszaak al bij voorbaat verloren, want dit is echt geen basis om het boek uit de handel te halen, zoals Hanegraaf dat eist.
3 januari 2017 14:17
Dekker over die openstaande rekeningen:
Quote:
Ik was zijn kip met de gouden eieren. En het is voor hem nog steeds niet genoeg: hij eist nog een commissie – meer dan 90.000 euro – van mijn loon bij Lotto, maar dat heb ik door mijn schorsing natuurlijk nooit gekregen. Absurd, want hij was mee verantwoordelijk voor mijn positieve plas. Hij heeft hoger beroep aangetekend – in januari 2017 komt de zaak voor. Hij heeft tot nog toe alles verloren, maar hij gaat maar door.
3 januari 2017 14:23
En in het boek:

'Thomas` voormalige manager Jacques Hanegraaf ontkende dat hij Thomas Dekker in contact heeft gebracht met Eufemanio Fuentes, maar wilde verder niet ingaan op vragen of details.'

Niet achteraf mauwen dan. En het bewijs van de mogelijkheid om op details in te gaan zal Zonneveld vast kunnen overleggen, zoals bij Boogerd.
3 januari 2017 14:25
@ vlek:
als TD gewoon per maand zijn salaris overgemaakt had gekregen zou hij toch gewoon een maand of 5 salaris moeten hebben gehad. want pas eind juni werd hij betrapt (op eerdere stalen uit zijn Rabo-tijd)
en over terugvordering van die 5 maanden salaris door Lotto heb ik nooit iets gehoord.
dus heeft Hanegraaf contractueel gewoon recht op de 10 procent (uit het boek) van die 5 maanden. maar dan houdt het ook op, want TD werd ontslagen en had geen inkomen meer, dus dan hoeft hij ook die 10 procent van geld wat hij niet gebeurd heeft niet te betalen.
3 januari 2017 14:29
Als, inderdaad. Ik heb geen idee. Het hoger beroep zal vast veel duidelijk maken.
3 januari 2017 14:31
@ vlek:
ik ken geen mensen die na 5 maanden werk nog geen cent gezien hebben, dus TD zal vast geen uitzondering zijn.
overigens is de centjes kwestie pas in januari, eerst deze zaak over laster en of wederhoor.
3 januari 2017 14:40
Moet je eens met een wielrenner praten.

Quote:
dus heeft Hanegraaf contractueel gewoon recht op de 10 procent (uit het boek) van die 5 maanden.

Mocht het zo makkelijk zitten, dan was Hanegraaf waarschijnlijk wat eerder al in het gelijk gesteld. Ik neem aan dat de zaak wat ingewikkelder in elkaar zit.
3 januari 2017 14:52
@ vlek:
het zal best wel wat ingewikkelder in elkaar zitten ja. na de rechtszaak zullen we wellicht meer weten (of het moet achter gesloten deuren gaan)
3 januari 2017 21:40
Één pot nat.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.