John Degenkolb: “Wij zijn in staat om drie of vier etappes te winnen”
Foto: Sirotti
vrijdag 3 juli 2015 om 10:00

John Degenkolb: “Wij zijn in staat om drie of vier etappes te winnen”

Marcel Kittel was de voorbije jaren de grote man voor Giant-Alpecin. In de voorbije twee edities van de Tour de France boekte de Duitser liefst acht overwinningen én pakte tot twee keer toe de eerste gele trui. Dit jaar raakte Kittel echter niet op tijd in vorm en rekent de ploeg in de sprints op John Degenkolb. ” Ik heb de laatste twee jaar enorm hard mijn best gedaan, maar helaas is het me toen niet gelukt om een etappezege te boeken. Daarom zou ik al blij zijn met één rit”, vertelt de Duitser aan WielerFlits.

Kittels absentie heeft voor- en nadelen
Degenkolb mist zijn maatje Kittel en vindt het lastig om van een voordeel te spreken. “Het is voor mij moeilijk om die vraag te beantwoorden. Het geeft me een dubbel gevoel. Aan de ene kant is het een grote kans voor mij om mezelf te laten zien in een wedstrijd als de Tour. Aan de andere kant vind ik het heel moeilijk, omdat Marcel een erg goede vriend van me is. Ik vind het echt jammer dat hij thuis moet blijven. Maar ik moet me nu vooral op mijn eigen prestaties concentreren en de min of meer geboden kans met beide handen aanpakken.”

‘Maak me sinds klassiekerzeges niet meer heel erg druk’
Doordat alle ogen nu op de Duitse sprinter gericht zijn, zou je zeggen dat Degenkolb toch wat nerveuzer is in de aanloop naar de Tour. “Ik denk dat de druk relatief goed verdeeld is, bij ons in het team”, vertelt hij achteroverleunend in zijn stoel. “Ik ben ervaren en professioneel genoeg om mezelf staande te houden, ook wanneer men veel van mij verwacht. Daarnaast maak ik me ook niet meer heel erg druk, omdat ik in het voorjaar twee grote klassiekers (Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix, red.) gewonnen heb. Door deze successen kan ik nu redelijk ontspannen naar de Tour toeleven, al besef ik me wel dat men mij een rit wil zien winnen.”

Puntenklassment geen uitgemaakte zaak
Afgelopen seizoen was de Giant-Alpecin-coureur goed voor vier ritzeges in de Vuelta. Hij won er bovendien het puntenklassement en krijgt veel kansen toegedicht om dit kunstje in Frankrijk te herhalen. “We moeten zien of dat ook in de Tour lukt. Het grootste doel van Giant-Alpecin is om een etappe te winnen, het liefst natuurlijk meerdere. Wellicht zaterdag al, met Tom Dumoulin. Het mag voor zich spreken dat het voor hem een grote droom is”, geeft hij aan.

“Ook voor Warren Barguil liggen er in de bergen van de laatste week veel kansen. Ik denk echt dat we in staat zijn om drie of vier etappes te winnen. Als dat lukt, is dat super! We zien dan wel wat er dan eventueel met de groene trui gebeurt. Of het überhaupt zin heeft om er heel veel energie in te steken. We moeten ons dan namelijk ook gaan richten op de tussensprints. Ik denk dat we dag per dag gaan bekijken hoe we dat aanpakken.”

Nieuwe reglementen voor groene trui
Óscar Freire was – net als Degenkolb nu – geen rassprinter. De Spanjaard trok daarom in de bergetappes ten aanval, zodat hij de punten bij de tussensprints kon pakken. De Duitser ziet zoiets niet direct zitten. “Men moet niet vergeten dat de regels voor het puntenklassement gewijzigd zijn. Het is zo dat Peter Sagan de laatste jaren ook wel eens zonder een etappezege de groene trui mee naar huis wist te nemen. Dat gaat nu waarschijnlijk niet meer lukken, omdat de ritwinnaars veel meer punten krijgen. De tweede plek krijgt veel minder punten, net iets meer dan de helft daarvan. Hier rijden vrijwel alle topsprinters, dus moeten we kijken hoe het komt. “

Mocht Degenkolb een rit pakken, dan schaart hij zich in een illuster rijtje met renners die in alle grote rondes etappezeges wisten te boeken. Maar zover is het nog niet. “Als Tom zaterdag weet te winnen, is de druk er meteen af. Maar aan de andere kant geeft het ons ook meer motivatie om nóg meer te winnen. Als je eenmaal zelfvertrouwen hebt, dan gaat het vanzelf. Als ik voor mezelf spreek, dan focus ik me niet echt op een specifieke rit. Ik ben erg gemotiveerd en relaxed. Ik probeer mij flexibel op te stellen en bekijk het van dag tot dag. Die combinatie is volgens mij de belangrijkste sleutel tot succes en om een rit te winnen.”

RIDE Magazine
34 Reacties
Sorteer op:
3 juli 2015 10:03
Herman tijdens presentatie gisteravond: "He's one of the funniest Germans!"
Je zag John denken: "WTF ??!"
3 juli 2015 10:07
Denk vaak net niet voor deze man. Vlakke sprints komt ie te kort, en de heuvelsprints is er nog ene sagan. Wellicht de kasseienrit zn grootste kans
3 juli 2015 10:12
Dit word de tour van John!
3 juli 2015 10:16
Zou prachtig zijn als hij een rit pakt, kan als de mooiste juichen! Kan me nog goed zijn doorbraak in de Vuelta herinneren waar die maar bleef winnen. Fantastisch!
3 juli 2015 10:20
@snelerfietsen Ben bang dat je gelijk hebt, maar als het meezit kan hij toch een paar etappes winnen. Vorig jaar in de Vuelta waren het toch vooral wat chaotische sprints.. Dat kan in de tour zo maar eens een keer gebeuren. Maar normaal gesproken legt hij het af op pure snelheid.
3 juli 2015 10:21
Hij gaat het denk ik van de kasseienrit moeten hebben, of een overgangsrit waar ie volle bak zijn ploeg laat rijden en zelf de dagen ervoor genoeg gespaard heeft om te overleven met alleen Sagan en Matthews. Als het bergop loopt zijn die twee gewoon beter, en op het vlakke zijn Cav, Greipel, Kristoff en Bouhanni sneller.

Maar ik zit maar van één ding te dromen: Dumoulin in het geel morgen!
3 juli 2015 10:32
@LL

Je onderschat Degenkolb wel. Ik moet maar zien of Matthews en Sagan beter zijn dan hij op een aankomst zoals die in Le Havre. Op de Hatta dam in Dubai heeft John wel laten zien dat hij zich helemaal uit elkaar kan trekken als hij het echt wil.

Over de sprints op het vlakke ben ik het met je eens.
3 juli 2015 10:36
Le Havre is inderdaad nog een twijfelgevalletje, maar ik denk dat een Sagan in deze vorm alleen geklopt zou kunnen worden door Matthews die zich wellicht in zijn wiel zet.
3 juli 2015 10:57
Het kan een geweldige tour worden maar het kan ook helemaal niets worden. Vorig jaar hadden ze in de drie grote rondes 11 overwinningen en nu na de Giro nog nul. Het zou fantastisch zijn als Dumoulin, Degenkolb en Barguil allemaal één etappe zouden pakken.
3 juli 2015 11:25
Ik denk dat ze het van Dumoulin moeten hebben ik geef John niet zoveel kans op een etappe.
3 juli 2015 11:26
Quote:
"Het kan een geweldige tour worden maar het kan ook helemaal niets worden."

Alles of niets dus, zouden meer ploegen moeten doen.
3 juli 2015 11:29
"Het kan een geweldige tour worden maar het kan ook helemaal niets worden", zo staat echt elke ploeg aan de start. Wie denk je dat hier staat met "het wordt niets of net wat meer dan niets".?
3 juli 2015 11:35
LL: Lotto_jumbo? Sorry, lag voor voor het inkoppen en ik kon het niet laten
3 juli 2015 11:38
Giant is "one of my funniest German teams" en dit komt natuurlijk omdat er veel Nederlanders inzitten uiteraard met name Tom Dumoulin, maar ik vind John Degenkolb en Marcel Kittel ook sympathieke gasten.
Mits goed gepositioneerd is John in staat om de etappe met de muur van Huy erin te winnen (zie zijn eerdere overwinning dit jaar waarbij hij Valverde achter zich liet)
3 juli 2015 11:41
Sorry hoor maar op de muur van Huy heeft Degenkolb geen enkele kans als een Valverde en of rodriguez daar aangaat.
3 juli 2015 11:45
Haha ik durf alles wat ik heb te verwedden dat Degenkolb totaaaaal kansloos is op de muur van Huy en niet eens mee zal doen, maar alleen Dumoulin en Barguil gaat plaatsen.
3 juli 2015 11:47
LL: +1
3 juli 2015 11:48
Kristoff wordt in mijn ogen erg onderschat die kan ook wel een stukje omhoog sprinten. Die geef ik meer kans op het groen dan Degenkolb
3 juli 2015 11:51
Haha degenkolb op de muur van huy winnen. Dan wint quintana op de champs de massaspurt
3 juli 2015 11:53
Op muur van bretagne zie ik misschien alleen sagan meekomen
3 juli 2015 11:58
Denk dat John z'n team wel wat overschat met deze uitspraak. Wat mij betreft mogen ze met twee ritten al in hun handjes knijpen. Hopen op Dumoulin morgen, is eigenlijk de enige die het Martin écht lastig kan maken.
3 juli 2015 12:00
Degenkolb heeft ook al veel vuelta etappes gewonnen dus waarom zou hij dat niet in de tour kunnen? Hij heeft zich ontwikkeld tot allround coureur die klassiekers kan winnen en makkelijk een berg overkomt. Het is niet de snelste sprinter maar hij kan echt wel een sprint winnen als Cavendish ingesloten raakt of gelost is.
3 juli 2015 12:03
Denk ook dat op de muur van Bretagne geen "sprinters" over zullen blijven.
Herinner me nog Gilbert , in zijn gouden jaar van 2011, ook moest passen toen Evans & Contador de berg opvlogen.
3 juli 2015 12:12
@Nickoz,
Betrekkelijk, Barguil en zeker Degenkolb hebben bewezen etappes te kunnen winnen in een grote ronde. En Dumoulin is een serieuze kanshebber voor morgen.

Dat je met die renners in staat bent om 3 a 4 etappes te winnen vind ik niet perse een overschatting. Dit is mijn inziens niet hetzelfde als er vanuit gaan dat je ook zo maar 3 a 4 etappes gaat winnen. Ik denk namelijk dat de ploeg inderdaad al uitermate tevreden is als ze naar huis gaan met 2 ritzeges.
3 juli 2015 12:16
@Soloslim. Gilbert was 4e in die rit, net voor Hushovd. Het zal er van afhangen hoeveel de klassementsmanner er zin in hebben.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.