Jury greep niet in toen junioren (net als gedeclasseerde Tim van Dijke) afsneden op wielerbaan Roubaix
dinsdag 9 april 2024 om 09:27

Jury greep niet in toen junioren (net als gedeclasseerde Tim van Dijke) afsneden op wielerbaan Roubaix

Opvallende beelden van de finale van Parijs-Roubaix U19. Albert Withen Philipsen reed bij het opdraaien van de Vélodrome André Pétrieux alleen op kop, maar in de allereerste bocht op de baan keren de achtervolgers terug via… het middenterrein. Terwijl Tim van Dijke later op de middag voor een vergelijkbare actie gedeclasseerd zou worden bij de profs, greep de jury hier niet in.

Op de beelden is te zien, hoe wereldkampioen Albert Withen Philipsen als eerste de bocht induikt. Binnendoor, ver onder de Côte d’Azur (de blauwe strook van de baan), komen echter vier renners terug. Daarbij ook de uiteindelijke winnaar, de Sloveen Jakob Omrzel. De wedstrijd zal uiteindelijk eindigen in een sprint. Op andere beelden is te zien hoe de koplopers in de slotronde allemaal de laatste bocht afsnijden. Philipsen moet uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plaats, net naast het podium.

De jury greep niet in bij de junioren, maar later op de dag deden ze dat wel toen Tim van Dijke bij een aanval gebruikmaakte van het middenterrein. De Nederlander versnelde bij het ingaan van de slotronde, ging daarbij links van de Côte d’Azur rijden en kwam als achtste over de eindstreep. De jury zette hem echter terug naar plek zestien, de laatste plaats van het groepje waar hij uit weg was gereden.

Van Dijke: “Regels zijn regels”
Na afloop was Van Dijke schuldbewust. “Regels zijn regels. Blijkbaar is dat zo in het baanwielrennen”, zei hij bij WielerFlits over zijn manoeuvre. Lachend: “Het is alleen een beetje jammer dat ik daar niet zoveel van begrijp. Ik was echt alleen maar bezig met mijn aanval, want ik wilde gewoon als achtste eindigen. Ik neem de kortst mogelijke bocht naar de finish.”

“Achteraf had ik dat moeten weten, denk ik. Ik ben ook niet de enige renner die het gedaan heeft, al maakt dat verder niet uit”, ging Van Dijke verder. “Maar goed, regels zijn regels. Dus ik ben terecht teruggezet. Maar dat doet niets af aan mijn prestatie, denk ik. Het is alleen wel een zure nasmaak.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.