Kata Blanka Vas boekt in Overijse haar eerste wereldbekerzege

zondag 31 oktober 2021 om 14:28
Kata Blanka Vas boekt in Overijse haar eerste wereldbekerzege

foto: Cor Vos

Kata Blanka Vas haar eerste wereldbekerzege in het veldrijden beet. Op het technische parcours in Overijse maakte de 20-jarige Hongaarse van SD Worx veel indruk. Na een goede start wist ze zich van voren te handhaven. Nadat ze in de voorlaatste ronde Puck Pieterse wist te lossen, pakte Vas na ruim drie kwartier koers de overwinning in de moeder aller crossen.

Met de Druivencross van Overijse, ook wel de moeder aller crossen geheten, was de Wereldbeker aangekomen bij zijn vijfde ronde, na de wedstrijden in de Verenigde Staten en Zonhoven. Om tien over half twee werd het startsein gegeven aan het vrouwenpeloton. Puck Pieterse (Alpecin-Fenix) en Kata Blanka Vas (SD Worx) kwamen goed weg op de lange oplopende startstrook, waarna Vas met Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) doorreed. De Nederlandse pakte met de 20-jarige Hongaarse een mooi gaatje. Na een fietswissel van Vas bleef Betsema alleen over.

Bij het ingaan van de tweede ronde was de voorsprong van Betsema vijf seconden op Pieterse en Vas, die elkaar hadden gevonden. De rest volgde al op bijna een halve minuut. Door een fout van Betsema konden Pieterse en Vas van voren terugkeren, waarna de youngsters in de derde ronde probeerden de druk op te voeren op de 28-jarige aanvoerster in de Wereldbeker. Aanvankelijk was het Pieterse die een gaatje pakte, later probeerde Vas weg te rijden. Aan het eind van de ronde ging Betsema nogmaals in de fout, waardoor ze van voren wegviel.

Pieterse en Vas begonnen vervolgens met een voorsprong van negen seconden op Betsema aan de vierde, voorlaatste ronde. De jonge koploopsters maakten een sterke indruk op het technische parcours, terwijl Betsema door enkele foutjes hier en daar haar achterstand zag oplopen. Vas was de sterkste vooraan en kon wegrijden bij Pieterse, die echter weigerde volledig te kraken. Bij het ingaan van de laatste ronde had de Hongaarse vier seconden voorsprong op de een jaar jongere Nederlandse.

Vas bleef in het vervolg foutloos en verzekerde zich na 48 minuten van de overwinning in Overijse. Pieterse kwam op vijftien seconden als tweede over de streep. Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) wist in de slotfase nog bij Betsema te komen en klopte haar landgenote in de sprint om de laatste podiumplaats.

Wereldbeker Overijse 2021
Uitslag vrouwen
1. flag-hu Kata Blanka Vas – in 48u07s
2. flag-nl Puck Pieterse – op 15s
3. flag-nl Lucinda Brand – op 33s
4. flag-nl Denise Betsema – op 33s
5. flag-us Clara Honsinger – op 44s
6. flag-fr Line Burquier – op 53s
7. flag-nl Yara Kastelijn – op 1m24s
8. flag-nl Shirin van Anrooij – op 1m36s
9. flag-it Silvia Persico – op 1m52s
10. flag-fr Amandine Fouquenet – op 1m52s

11. flag-be Alicia Franck – op 2m12s

Dit artikel delen:

1 Reactie

Pastoor van Dijk 31 oktober 2021 om 15:25

Wordt het een zwaar seizoen voor Alvarado?
Was de aanloop een veelzeggend voorteken?

In de aanloop met wedstrijden voor de wereldbeker MTB stapte Ceylin 4x af(DNF) en de overige wedstrijden eindigde ze 32e, 26e, 26e en 39e.

Met weer genormaliseerde bloedwaarden waren de verwachtingen van verslaggevers hooggespannen:” Net onder dat duo plaatsen we Ceylin del Carmen Alvarado en de Hongaarse Blanka Kata Vas.
Alvarado is terug van weggeweest en haalde puur op klasse meteen het podium in Zonhoven” (Nico Dick in zijn voorbeschouwing op Overijse.)

Alvarado eindigde in Overijse op pure klasse niet als derde of vierde, maar 14e op 2’ 40” van jongeling VAS(20 jr) en op 2'25" van Pieterse(pas 19 jr). Pieterse die overigens opvallend sterke uitslagen rijdt(zie WVcycling.com)

Voor morgen op De Koppenberg moet er een wonder gebeuren wil Alvarado zich kunnen mengen in de strijd om een podiumplaats. In 2019 finishte ze op 1’33” en
een 7e plek op 1’53” was het verdict in 2020.

De weg uit het dal omhoog is voor velen zwaar; ook voor Alvarado.

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.