Katusha ontkomt aan schorsing na dopinggeval Caruso
woensdag 19 augustus 2015 om 12:58

Katusha ontkomt aan schorsing na dopinggeval Caruso

Katusha wordt na de positieve dopingtest van Giampaolo Caruso niet tijdelijk uitgesloten van wedstrijden. De Italiaanse wielrenner liep gisteren tegen de lamp naar aanleiding van een hertest van een staal die dateerde uit het jaar 2012. De nieuwe regelgeving is daarom niet op dit geval van toepassing, laat de UCI weten in een verklaring aan Cyclingnews.com.

Sinds dit jaar kan een ploeg geschorst worden na twee dopingovertredingen in een periode van twaalf maanden. Omdat Luca Paolini tijdens de Tour de France al werd betrapt op het gebruik van cocaïne, hing de ploeg plots een schorsing boven het hoofd. Omdat de staal echter drie jaar geleden al werd afgenomen, kan deze regel volgens de UCI niet met terugwerkende kracht worden ingeroepen.

Ook geen sanctie van MPCC
Ook de MPCC zal geen sanctie opleggen aan Katusha. Volgens de regels van de verenging voor een geloofwaardig wielrennen zou de ploeg, als tenminste ook de B-staal positief is, eigenlijk voor de volgende koers automatisch geschorst moeten worden. Ook in dit geval heeft Katusha echter het geluk dat het geen recent vergrijp is.

“Deze test dateert uit het verleden”, zegt voorzitter Roger Legeay aan Procycling.no. “Sinds ze in 2013 lid werden van onze organisatie, hebben ze zich aan onze regels gehouden. Dit is iets waar de UCI, de anti-dopingorganisatie en de beroepscommissie zich over zullen moeten buigen.”

Androni Giocattoli-Sidermec werd eerder wel slachtoffer van de nieuwe regelgeving van de UCI. Dopinggevallen van Fabio Taborre en Davide Appollonio houden de ploeg de hele maand augustus aan de kant.

RIDE Magazine
40 Reacties
Sorteer op:
19 augustus 2015 19:32
@Wim
Van mij mag de regel 2 overtredingen in 1 jaar worden veranderd in 2 overtredingen in 3 jaar. Heb ik geen problemen mee. Galimzyanov werd ook al gepakt in die periode, met slechts enkele dagen verschil (lees ik hier boven). Totaal foute ploeg.
Caruso is einde carriere. Alleen maar goed. En zie ook graag dat de betrokken leden van Katusha-mgmt, incl dokters in dienst van, een kruisje achter hun namen krijgen. 2 kruisjes betekent opzouten, geen verjaring. Zou goed zijn als de UCI een licentiesysteem invoert voor mgmt, ploegleider, doktoren e.d. met een geldigheid van 2 jaar.
19 augustus 2015 19:39
@debarreman
Twee overtredingen in 3 jaar is absolute waanzin. Wat creëer je dan in hemelsnaam? Een angstcultuur. Dan is er dus echt nauwelijks ruimte meer voor een paar individuen die in fout gaan.

Ik zeg daarmee niet dat Katusha een schone ploeg is. Ik vind het eveneens een grote boevenploeg, en totaal niet sympathiek. Maar als je met twee positieve gevallen in drie jaar (wat gewoon weinig is) al geschorst wordt als gehele ploeg, dan houden we geen ploeg meer over.
19 augustus 2015 19:42
Hoeveel ploegen hebbem dan de laatste drie jaar twee gevallen gehad? Ik denk dat het nogal overdreven is om te stellen dat er geen ploeg meer over zou blijven.
19 augustus 2015 19:57
ik kan me zeker vinden in debarremans point of view. Inmiddels geloof ik ook niet meer in tweede kansen (wat de wielersport betreft). Ben je fout, mag je jezelf omscholen... de odds dat je gepakt wordt tegen de gemiddelde straffen, zijn nog onvoldoende krachtig om dopeurs te weren.
19 augustus 2015 20:26
@vlek

Vanaf 2012 (dus ligt eraan vanaf welke maand je begint)

Astana: 6 (gebroeders Iglinsky, Kreuziger, drie renners uit de opleidingsploeg)
AG2R: 3 (Georges, Mondory en Houanard)
BMC: 1 (Ballan)
Garmin: 2 (Rasmussen, Danielson)
Trek: (Frank Schleck)
Lampre: 4/5 (Ubeto, Pozzato, Ulissi, Scarponi, Cunego verdachte in dopingonderzoek)
Orica: 1 (Impey)
Sky: 2 (Tiernan-Locke, gevalletje Henao)
Katusha: 4 (Paolini, Caruso, Galymzianov, Menchov)
Movistar: (Visconti, Rojas genoemd in Padova zaak)
Tinkoff: (Rogers, Kreuziger geschorst in zijn periode bij Tinkoff)

Je hebt gelijk, niet allemaal. Maar toch heel wat ploegen die in zwaar weer verkeren ;)
19 augustus 2015 20:34
Een ploeg of vier dus die in de problemen zou zijn gekomen met die regel. Waarbij zo'n regel waarschijnlijk ploegen zal dwingen strikter om te gaan met zijn renners. Ik zou een uitbreiding naar twee jaar wel te rechtvaardigen vinden.
19 augustus 2015 20:36
@vlek
Ik tel er al 6, waarbij er nog zo'n 2 ploegen zijn die balanceren op de rand van de afgrond.

Je kunt inderdaad vragen stellen of 2 jaar niet beter is.
19 augustus 2015 21:06
@Purito
Nu heb je alles 'naar boven afgerond'. Impey werd vrijgesproken, Kreuziger tel je dubbel, Rasmussen was meen ik een gevalletje whereabouts en ik weet niet of die binnen de regel valt, Rojas en Henao kun je volgens mij ook niet tellen. Dan houd je dus Astana, AG2R, Lampre en Katusha over.
19 augustus 2015 21:14
@xistnc
Ja, precies. Maar dat is ook de discussie die je krijgt. Wat tel je nu wel en niet mee? En als je de ene ploeg schorst op basis van meerdere positieve gevallen, moet je dan ook niet nog zorgvuldiger kijken naar gevallen als Henao en Rojas, en dus naar die andere ploegen die zich op de grens begeven? Daar is (naar mijn mening) nu te weinig mee gedaan.

Als je dat niet doet, ontstaat er het gevaar van willekeur.
19 augustus 2015 21:14
In het strafrecht geldt de regel dat je iemand niet met terugwerkende met een nieuwe regel schuldig kunt bevinden. Het legaliteitsbeginsel, dat is rechtsbescherming. En daar houdt de UCI zich hier aan. Dus ook al zou je de regel uitbreiden naar 3 jaar, dan zou dat pas vanaf vandaag gaan gelden, en niet met terugwerkende kracht tot halverwege 2012.
19 augustus 2015 21:19
@Purito
De willekeur zit 'm nu daarin, dat jij om je eigen punt te staven maar even elke casus meeneemt. Als je nu eens begint met alleen die zaken mee te tellen, waarvan het logisch is dat ze meetellen. Pas als voor een geval duidelijk is dat het meetelt, ga je naar de ploeg kijken. Niet andersom.

@Spruch
En terecht. Maar het gaat nu ff om uitbreiding naar 3 jaar an sich, los van het gegeven dat we daar Rodriguez helaas niet mee uit de Vuelta kunnen houden ;)
19 augustus 2015 21:19
Kreuziger? Die is toch vrijgesproken?
Locke ging over zijn Pro Conti tijd (seizoen voor Sky).
Henao is enkel onderzocht, geen doping, zelfs geen aanklacht.
19 augustus 2015 21:23
Quote:

Purito - 19 augustus 2015 om 15:36

Volkomen terechte beslissing.
...

En Cookson is met dank aan Makarov (grote baas Katusha) aan de macht gekomen. Tot zover onze integere Brian.


Beetje vreemde conclusie, dat iets een terechte beslissing is, om vervolgens te concluderen dat die beslissing niet integer zou zijn genomen. Als de beslissing niet integer is, dan is hij logischerwijs ook niet terecht.
(Overigens vind ik de beslissing in deze wel logisch en heeft het volgens mij ook niks met de integriteit van Cookson te maken. Je kan ook overal een complot vn maken)
19 augustus 2015 21:56
Ik zie 2 grote veranderingen in de wielersport: vanaf de jaren '80 heeft elke respectabele ploeg naar Doping gegrepen zodat er een soort gelijkheid gemaakt is en er niet langer alleen een Europese Tour-multikampioen kan zijn(jaloezie). In de hand gewerkt door geld en internationalisering in de jaren '90 en verder. Na Gewiss is de dopingjacht losgebarsten want zo kom het niet meer met die Epo-bommen. Vandaag zien we pas hoe groot de berusting was vroeger. Alleen de kapitaalkrachtigste ploegen schieten nog met grof geld en geschut. De rest daaronder doet het met Le Pot Improvisé. Epo en doping is als een Vleeskroket geworden cultureel ingeburgerd. Als er iemand geloofd dat wielrennen geen opgezette spektakelsport is dat zich niet (echt) wil/kan veranderen is heel naief. Meer als de helft van alle UCI renners gebruiken doping. Als ik de ploegen overloop zijn er zeker nog 20 of meer waar het ook georganiseerd wordt. Wat moet je ermee? Ik bewonder de fans die nog oprecht kunnen genieten van een UCI koers. Het lossen kan ik niet maar de schade is onherstelbaar. Er was een tijd dat ik versteld was van ene Roberto Caruso toen ik het woord doping nog niet begreep. Het wil zeggen bedriegen en zo voel im me ook bedrogen door mijn sport. Was ik maar voetbalfan geworden ik had het woord doping nog steeds niet begrepen...als je daar buitenspel staat mag je onmiddelijk weer meespelen.
19 augustus 2015 22:41
Zoetepap...ook aan de PotImprovise gezeten ???

Om te reageren moet je ingelogd zijn.