Kelderman: “Heb mijn beoogde niveau nog niet”
Foto: Sirotti
maandag 14 maart 2016 om 08:10

Kelderman: “Heb mijn beoogde niveau nog niet”

Wilco Kelderman is als dertiende geëindigd in het eindklassement van Parijs-Nice. De Nederlander kon in de slotetappe niet mee met de beste renners. “Het was een zware laatste dag”, kijkt hij terug op de ploegwebsite. “Ik had geen goede dag en ik merk dat ik nog niet mijn beoogde niveau heb. Ik kan duidelijk beter, maar daar heb ik ook iets meer koersen voor nodig.”

“Het zit dicht bij elkaar in de top, maar dat zegt me eigenlijk niets”, aldus Kelderman. “Als je niet mee kunt met de eerste groep, telt geen enkele uitslag voor mij. Voor mijn gevoel ben ik goed genoeg om daar te zitten, maar daar ben ik deze week niet in geslaagd. Ik denk wel dat ik deze week een stap vooruit heb gezet. Nu ga ik weer trainen om mijn vorm naar een hoger niveau te brengen.”

Ploegleider Frans Maassen van LottoNL-Jumbo had eveneens op een betere uitslag gehoopt. “De indruk die wij van zijn niveau hadden was beter dan het uiteindelijke resultaat”, stelt de ex-prof. “Hij wordt wel 13e in een topveld. Dat is niet slecht, maar je wil altijd meer. Hij had zondag een topdag nodig om nog wat recht te zetten, maar dat had hij uiteindelijk niet.”

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
14 maart 2016 08:15
Laat maar zien wanneer je top bent dan. Ben benieuwd
14 maart 2016 08:19
Topveld? Waar waren Froome, Quintana, Pinot, Valverde, Nibali, Van Garderen, etc. etc.?
13e in dit veld is gewoon niet op gehoopt/gewenst niveau. Geldt voor Kelderman en Dumoulin.
Weggereden? Ja, toch wel. Haal je de knechten weg dan kom je toch bij de onderste regionen van de kopmannen uit.
Het positieve is dat Kelderman veel beter kan. Nu de juiste manier vinden om richting topniveau te groeien.
14 maart 2016 08:25
Hij heeft wel een excuus dat hij gevallen is, maar dat gebruikt hij hier niet.
14 maart 2016 08:47
@pirazzi, blijkbaar was het dus ook geen excuus.
14 maart 2016 09:19
Uitslag is inderdaad wel net onder zijn niveau in mijn ogen. Aan de andere kant, als je heel eerlijk gaat kijken is van de namen die boven hem staan alleen Jeannesson een naam waar Wilco normaal gesproken boven moet eindigen.

De rest is op papier zeker niet minder, en een heel aantal gewoon beter.
14 maart 2016 09:31
Je kunt natuurlijk ook de Wellens-aanpak volgen en anticiperen. Steeds maar volgen en dan moeten afhaken, dat levert uiteindelijk weinig op helaas.
14 maart 2016 09:32
Wilco Kelderman is een man van de tweede lijn, zoals alle Nederlanders dat zijn als het aankomt op het rijden van klassementen. Dus is dit een prestatie die overeenkomt met zijn capaciteiten.
14 maart 2016 09:49
@Turtlehead

Dat vind ik ook altijd zo'n misvatting, wordt over een renner als Gesink ook vaak geroepen bijvoorbeeld. Maar je moet ook een speciaal type renner zijn om te kunnen wat Wellens gisteren deed. Renners als Gallopin, Rui Costa, Wellens dat zijn eigenlijk gewoon verdomd goede aanvallers & afmakers die ook goed een berg kunnen overkomen.

Renners als Gesink & Kelderman zijn in de eerste plaats toch gewoon klassementsrenners die nog zelden bewezen hebben ook te kunnen aanvallen. Zelfde geldt ook in mindere mate voor Mollema. Zelfs als hij in de aanval zit (Bijvoorbeeld TdF 2014) is de kans dat hij wint van mindere klimmers nog niet zo heel groot, ook daar zag je dat mannen als Majka, Visconti, de Marchi en Rolland dan sterker zijn omdat dat gewoon rasaanvallers zijn.
14 maart 2016 09:57
@Turtlehead,
Wellens is met dezelfde insteek als Kelderman aan Paris-Nice begonnen. Wellens stond na zaterdag echter op al 3,5 minuut, voornamelijk omdat hij zaterdag niet goed genoeg was. Gisteren had Wellens wel een goede dag, terwijl Kelderman dat duidelijk niet had.

Ik heb Kelderman in het verleden ook regelmatig de aanval zien kiezen op het moment dat hij niet meer kort in het klassement stond. Gezien Kelderman zaterdag lang meekon, en nog relatief kort stond, vind ik het begrijpelijk dat zijn tactiek gisteren was om proberen de favorieten te volgen en om daarmee mogelijk zijn klassement te verbeteren.
14 maart 2016 09:58
Eens met Noud, aanvallen zit in je bloed of niet. Dat kan je niet inspuiten.
14 maart 2016 10:23
Kelderman is gewoon middelmaat. Jammer dat nederlanders het karakter missen voor de top
14 maart 2016 10:49
@Noud. Het is waar, je moet wel kunnen aanvallen natuurlijk, dat is zeker niet makkelijk. Maar in die ene prachtige Dauphine van twee jaar terug, liet Kelderman zien dat hij dat best kan. Je moet echter wel in je hoofd beginnen met willen. Zolang het neerkomt op 'meerijden tot de finish' voorspel ik dat het nog veel vaker niet goed zal aflopen. En dat zou jammer zijn.
14 maart 2016 10:54
@Noorderzon,
Ten eerste vind ik het een beetje overdreven Kelderman middelmaat te noemen voor iemand die toch zeker bij de beste 100 renners van het complete profpeleton hoort.

En je statement dat Nederlanders het karakter missen voor de top vind ik ook nergens op slaan. Als je kijkt naar de absolute toprenners in de verschillende disciplines kom je misschien tot een stuk of 20-30 renners. Daarbij zit naar mijn mening zeker Dumoulin (als tijdrijder) en toch ook wel Terpstra (als klassiekerspecialist).

Dat is lang niet gek voor een land als Nederland in een redelijk internationale sport als het wielrennen. Je kan niet meer verwachten dat je zo maar weer de tijden van 30-40 jaar geleden kan laten herleven toen de sport gewoon nog een stuk minder internationaal was.
14 maart 2016 10:55
De wil om ritten te winnen en (met name) de kunde om lekker te gaan chillen, vloeken en (met name) valleikijkenwanneer je je dag niet hebt is niet iets dat je zomaar doet. Moncoutié zou er een mooie DVD-serie van kunnen maken.

Kruijswijk lijkt me er wel degelijk het type voor maar bij Kelderman twijfel ik, hij is jong dus er valt wel wat mee te doen zolang je er maar voor kiest ipv tussen 2 werelden in blijft hangen en dan is in het geheel niet duidelijk of het kaapmanschap wel bij m past.
14 maart 2016 10:55
Wat is zijn beoogde niveau dan?
14 maart 2016 11:06
Zo grappig dat zo veel mensen steeds praten alsof het iets aangeboren of aangeleerd Nederlands is dat veel renners de absolute top niet halen. Wat natuurlijk volstrekte onzin is. Die laatste stap is gewoon de allermoeilijkste. Er is maar een heel klein aantal renners die de laatste stap weten te zetten.

Ik vind juist dat we een super sterke generatie Nederlanders hebben. Het zou me niks verbazen als één of twee jongens die stap ineens wel zetten. Ik ga geen namen noemen want we weten allemaal wel wie nu goed is en kunnen dan allemaal beredeneren wie waarom nog een stap zou kunnen maken. Maar ook waarom nou net niet.

Zo lijken een aantal renners nog jong genoeg om nog een stap te kunnen zetten en hebben een aantal renners 'er een goede kop op zitten'. Maar lukt het dan ook?

Het punt is, we gaan het wel zien. Maar steeds maar bij ieder resultaat een wielrenner het stempel 'afgeschreven' (nu Kelderman, vaak Gesink) of 'toekomstig tourwinnaar'(Weening, Dekker, Gesink, Kelderman, Poels, Dumoulin) geven en vervolgens daar een analyse over het Nederlandse wielrennen op los te laten is emotie en heeft weinig basis in feiten.

Feit is wel dat 'we' een prachtige generatie hebben, maar dat we nog niet veel hele grote koersen winnen. Ik kan er echter behoorlijk van genieten dat we in ieder geval redelijk mee doen en dat we echt wel kans lijken te hebben om de komende jaren wel een paar dikke prijzen te gaan pakken.

Over Kelderman, die jongen is 24!
14 maart 2016 11:11
Vraag me dan altijd wel af of de 'tactiek' van blijven plakken totdat je wegvalt het beste is voor het resultaat en de ontwikkeling van een renner.
Zie dan liever Kelderman een keer niet voor een klassement gaan en voor de aanval gaan zoals Wellens doet. Dan kan je ook nog steeds een goed klassement rijden of je maakt kans op een overwinning (wat in mijn ogen nog altijd meer waard is dan een top 10)
14 maart 2016 11:25
Wellens heeft volgens mij gewoon een schijthekel aan voor een AK rijden en nu ondubbelzinnig voor het kaapmanschap en de eendaagse koersen gekozen. Het zou mij niets verbazen dat ze hem achteraf pas duidelijk hebben weten te maken op welke plek ie geeindigd is en ik zou het ook niet weten eerlijk gezegd, wél heb ik een beeld op mijn netvlies waarop hij Porte en Contador erop legt.
14 maart 2016 11:43
Wellens werd na zaterdag nog afgeschreven, en nu alweer de hemel in geprezen. Mooi hoe dat werkt....
14 maart 2016 11:57
Waar het hier mis gaat is verwachtingen en stukje hoop wat niet gelijk ligt aan de realiteit. Steeds als een talent zich aandient (Gesink, Kelderman, Dumoulin) komt er gelijk een stuk verwachting en/of hoop omhoog bij de NL-se wielerfans dat dit talent echt mee kan gaan doen om de serieuze knikkers. En wanneer dit dan (net) niet lukt, is men teleurgesteld. Ik ben het eens met @ Guushovd dat we een aardige generatie hebben, maar nog geen echte rastalenten die al grote wedstrijden winnen, zoals jonge buitenlanders als Zakarin, Majka, Aru of Sagan. Misschien gaan we zien dat een talent de laatste stap gaat maken, maar met het grote aantal talenten is de concurrentie moordend en de kans dus zeer klein. Kelderman heeft naar mijn mening iets onder verwachting gepresteerd, top 8 had er in kunnen zitten vooraf.
14 maart 2016 12:15
@ Valtverder & Romāns Vainšteins,
Wellens ging, net als Kelderman, deze Paris-Nice van start met de ambitie om een goed klassement te rijden.
14 maart 2016 12:26
Met Dumoulin hebben 'we' natuurlijk wel degelijk een topper-in-wording maar het is maar zeer de vraag hoe hij de druk gaat verteren en of hij de juiste doelen weet te stellen. Voorts denk ik dat Wout Poels ook gewoon als megatopper te boek mag staan en smacht ik naar het moment dat hij eens een jaartje giro-vuelta primair op zoek naar ritwinst op de smerigste bergen gaat, in dat specifieke métier is hij waanzinnig, als AK man niet doen, te grillig.

@ Snoep > Wellens misschien vd bühne maar je merkt aan werkelijk alles dat een AK hem níet boeit.
14 maart 2016 13:26
Eens dat Dumoulin die topper lijkt te zijn, maar mijn pleidooi is om niet steeds die stempels erop te rammen. We hebben een redelijk brede top van semi toppers. Met een beetje geluk beginnen er een paar straks in één keer grof te winnen en met een beetje pech vallen degenen die de grootste kanshebbers lijken juist wat terug of groeien niet door.

Speculeren is leuk, maar wat mij betreft mag het wat genuanceerder en geduldiger. Kelderman gaat er bijvoorbeeld echt niet harder fietsen als hij op zijn 24 al met een soort finaliteit een middelmatige coureur genoemd wordt op wielerflits.
14 maart 2016 14:30
Deze generatie kun je pas over een aantal jaren beoordelen, niet op basis van een koers. Dan weten we hoe ver zij gekomen zijn. Het is een talentvolle generatie, die ook al het en een ander heeft bewezen. Voor de rest is het gewoon afwachten hoever zij geraken. Van Terpstra kun je terugkijkend al stellen dat hij een goede reeks heeft neergezet, voor de anderen is dat nog te vroeg.
14 maart 2016 18:51
@Romāns Vainšteins,
Ik heb ze het op de Belg er toch over horen hebben dat hij zich serieus op P-N had voorbereid en zelfs beklimmingen was wezen verkennen. Het was zelfs op deze site te lezen dat hij baalde van zaterdag (link).

Dat Wellens ook heeft getoond goed te kunnen presteren in eendaagse wedstrijden, maakt het voor hem natuurlijk wel makkelijker om te roepen dat hij zich dan daar maar op gaat richten. Ik heb echter niet de indruk dat hij geen ambities heeft (gehad) om te presteren als klassementsrenner.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.