Koen Bouwman boekt eerste profzege in Dauphiné
foto: ASO
dinsdag 6 juni 2017 om 16:11

Koen Bouwman boekt eerste profzege in Dauphiné

Koen Bouwman is de winnaar geworden van de derde etappe in het Critérium du Dauphiné. De Nederlander van LottoNL-Jumbo maakte onderdeel uit van een kopgroep, die het peloton in de luren legde. Het is voor Bouwman zijn eerste profzege.

Bouwman op bollenjacht
LottoNL-Jumbo had er zin in. De Nederlandse ploeg stuurde met bollentruidrager Koen Bouwman en Alexey Vermeulen twee renners in de aanval. Zij reden vooraan met Bryan Nauleau (Direct Energie), Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert), Quentin Pacher en Edvaldas Siskevicius (Delko Marseille Provence KTM). Het zestal kreeg minuten voorsprong cadeau en Bouwman pakte op elke bergtop punten.

Peloton te laat op gang
In het peloton namen de sprintersploegen van Cofidis, Dimension Data en FDJ de kop. Op de top van de laatste klim van de dag, veertig kilometer voor de streep, was de voorsprong nog ruim twee minuten. In de dalende lijn richting finishplaats Tullins behield de kopgroep echter een ruim gat. Met nog tien kilometer te gaan was de voorsprong nog anderhalve minuut, ondanks dat de sprintersploegen vol gas achtervolgden.

Onder de vod kreeg de kopgroep door dat ze voor de dagzege aan het rijden waren. Vermeulen hield het tempo hoog in dienst van Bouwman, die daarna met een splijtende versnelling de rest van de kopgroep te snel af was. Siskevicius werd op meer dan een fietslengte achterstand tweede, Backaert eindigde als derde. Het peloton kwam elf seconden daarachter over de finish.

Thomas De Gendt behoudt zijn leiderstrui.

RIDE Magazine
106 Reacties
Sorteer op:
6 juni 2017 16:38
Quote:
Fijne bijdrage Vlek, lekker positief.

Misschien leren onderscheid te maken in hetgeen in de bijdragen van andere wordt beoogd? Ik stel zelf ook dat het een prachtige prestatie is van die jongen en was niet degene die een andere discussie (over de topper potentie van Bouwman) hier in meende te moeten betrekken.
6 juni 2017 16:41
De nieuwe Dirk Kuijt is opgestaan!
6 juni 2017 16:41
@vlek

Jij zei dat hij 'niets' in huis heeft om een topper te worden. Alleen al winnen in deze etappe bewijst het tegendeel. Als hij vrij goed omhoog kan en een goede eindsprint heeft is hij de perfecte voor een vlucht in een heuvel/bergrit, of voor een bergklassement. Dan heb je toch wel wat in huis om een topper te worden mijns inziens.
6 juni 2017 16:42
Het tegendeel is eerder waar. Dit soort overwinningen betekent vaak een enorme boost voor een startende carrière van een jonge renner, in alles. Eigen geloof, vertrouwen vanuit de ploeg en dus anders mogen rijden, aanzien in het peloton en bij andere ploegen en ga zo maar door. Kan echt het verschil zijn tussen het worden van een knecht en het worden van een vrijbuiter of meer. En dat kan je alleen maar bereiken als je die jongens durft te laten koersen.

En het is echt niet zomaar dat dit onder Niermann gebeurt. Zou wel heel toevallig zijn allemaal.
6 juni 2017 16:46
@vlek
Deze jongen ziet er redelijk ambitieus uit en wellicht ook een sprinter in wording want met zo'n gem, nog bergop zo lijkt het, een verwoestende sprint eruit persen smaakt naar meer natuurlijk.
Dylan vond een keer wel genoeg afgelope weekend en omhoog praten werkt want vaak kennen die gasten op die leeftijd hun mogelijkheden nog lang niet.
Misschien komt het door die trui.
6 juni 2017 16:47
Een rit pakken en rondrijden in de Bergtrui in een voorbereidingswedstrijd van de Tour. Voor een 23-jarige NL-er is dat toch prachtig ! Hij gaat allicht niet meteen mee naar de Tour, maar Grischa dan toch zeker wel ? Niermann weet tenminste wel de juiste snaar te raken, niet alleen bij 'zijn renners', maar ook bij de wielerliefhebber. Go TLJ ! Lekker onbevangen erin vliegen, success pakken of strijdend ten onder gaan, zo zien we dat graag !
6 juni 2017 16:48
Quote:
Jij zei dat hij ‘niets’ in huis heeft om een topper te worden.

Ja, terechte opmerkingen. Dat was echter de startzin van een bijdrage waarin dat 'niets' vervolgens nog wel werd genuanceerd. Hij werkte wat mij betreft daar wel aardig als polariserende opening, aangezien het een reactie was op de uitspraak dat hij 'alles' in huis had om een topper te worden. Wanneer hier echter enkel die zin wordt uitgelicht, op de dag dat hij een rit wint op een manier die je zelden ziet, dan werkt hij duidelijk een stuk minder..
6 juni 2017 16:53
Ter nog meer verdediging van Vlek: Won Hofland niet ooit ook in deze koers?
6 juni 2017 16:54
Mooie meevaller dit voor Jumbo en NL. Als het al dan geen pseudubsteptopper of wat dan ook is weet hij nu iig dat hij met aanvallen iets bereiken kan.
6 juni 2017 16:54
Het is vooral de "mindset" die goed is. Starten met een vrijbuitersploeg betekend op het niveau van de wildcardploegen. Wat weer betekend dat je mee moet zitten in de ontsnappingen en moet hopen op wat kleine wondertjes. Voila gelukt !
Als Clement hier top 15 rijdt, ritzege Bouwman + aantal dagen bollen en goed vooraan in een aantal etappes dan levert deze ploeg een superprestatie.
6 juni 2017 16:55
Het is natuurlijk een geluk dat deze kopgroep vooruit blijft. Als Kristoff en Coquard niet gewoon hun knechten ook op kop lieten werken was het namelijk gewoon een massasprint. Ook het geluk was dat er geen linkebal aanwezig was.
Maar anderzijds is het ook een afgedwongen geluk, want met twee man in de kopgroep werd er gigantisch hard doorgereden. Ploegmaat Vermeulen die zich compleet leeg reed in dienst van Bouwman, daarmee dwing je het ook af voor zover je het in de hand hebt.
6 juni 2017 16:59
De Gendt himself zou het niet beter gedaan hebben.
6 juni 2017 17:00
Als je niet schiet kan je niet scoren. En zo is het. Het is allemaal ook geen rocket science hoor.
6 juni 2017 17:00
Deze overwinning betekent dat Bouwman waarschijnlijk geen onverdienstelijke renners is/ kan worden, maar ik ben wel met vlek eens dat dit niet betekent dat hij een topper is/wordt. Sowieso is de term topper wat vaag. Ik denk dan aan de beste 10 renners binnen een specialiteit (tijdrijden, sprinten, klimmen, rondes etc.) en ik denk niet dat hij dat zomaar haalt. Als je het veel ruimer ziet en de beste 30 neemt, kan hij misschien wel een topper worden.
6 juni 2017 17:04
@tvm
Waarschijnlijk kan Niermann beter rekenen dan de rest, bij 2 min met nog 40km te gaan zal een peleton nog geen volgas geven dus begrijpelijk de zes vooraan ook niet, kwestie van doseren, de Sol deed het ooit in zijn eendje.
6 juni 2017 17:07
Geweldig gedaan en uitstekend werk verricht door zijn ploeggenoot! Zulke Nederlandse jongens heb je ook in de Tour nodig, lekker koel blijven en koel afmaken!
6 juni 2017 17:07
Mooi voor Bouwman en TLJ? De tier niet gestart? Ziek?
Konig niet gefinisht, dat lijkt zo onderhand einde carrière met die knie van hem.
6 juni 2017 17:09
Ik ben het met Vlek eens. Heel knap dat Bouwman hier wint, maar Nederlanders bestempelen hun renners gewoon veel te snel als supertalent of topper. Ik zie Bouwman wel een hele goede knecht worden die zo af en toe mee kan doen voor de overwinning, maar een topper in de zin van iemand die geregeld bij de favorieten voor een etappe wordt genoemd zie ik hem niet worden. Daar heeft hij nog niet genoeg voor bewezen.
6 juni 2017 17:09
Sorry hoor, maar een beetje laag om nu iemand te veroordelen voor iets wat hij zei voor deze overwinning. Bert-jan Lindeman heeft ook niks meer behaalt na zijn mooie zege in Vuelta, zoals al aangekaart. Dat doet trouwens niks onder aan de prestaties van beide, het is iets om hartstikke van te genieten. Maar we moeten maar zien of hij dit ergens anders weer kan.
6 juni 2017 17:10
Zowel Bouwman als Vermeulen rijden nu 3 WT wedstrijden op rij waar er elke keer gewonnen wordt. Zeer goed voor de moraal en omdat het vaak dezelfde mensen zijn in de ploeg, ook erg goed voor de teambuilding.
6 juni 2017 17:10
al die mensen die het geluk noemen: Ten dele ook te danken aan het feit dat Vermeulen en Bouwman allebei geen slechte tijdrijders zijn (ok ook niet de besten, maar ze komen een aardig eind als jonkies). Peleton zo voorblijven is niet niks. Bouwman rijdt daarnaast ook een indrukwekkende sprint van 300m waar ze gewoon niet uit zn wiel komen. (en dit zijn niet allemaal strijkijzers)

Bouwman is gewoon een leuke renner die minstens een goede knecht kan worden en wie weet waar hij naar toe doorgroeit. Gezien zijn motor en hoe hij heuvels overkomt kan hij iig een soort Tankink worden. (ok klassiekers heb ik even niet voor me, maar qua knechten rol in rondes wel)
6 juni 2017 17:15
Ik moet eerlijk bekennen dat ik vooraf helemaal niks van TLJ had verwacht in de Dauphine gezien het deelnemersveld; Bouwman verrast mij hier in positieve zin.
Sowieso altijd leuk als een etappe niet in een massasprint eindigt
6 juni 2017 17:19
Het zal wel de eerste en de laatste keer zijn dat LJ met 4 man bij de eerste 17 zit in een WT-koers.
6 juni 2017 17:21
Edit redactie: Niet op de man!
6 juni 2017 17:26
We zouden beter genieten van deze jonge renner die een knappe eerste zege boekt ipv ruzie te maken over het feit of hij ooit een topper zal worden of niet.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.