Koen Bouwman boekt eerste profzege in Dauphiné
foto: ASO
dinsdag 6 juni 2017 om 16:11

Koen Bouwman boekt eerste profzege in Dauphiné

Koen Bouwman is de winnaar geworden van de derde etappe in het Critérium du Dauphiné. De Nederlander van LottoNL-Jumbo maakte onderdeel uit van een kopgroep, die het peloton in de luren legde. Het is voor Bouwman zijn eerste profzege.

Bouwman op bollenjacht
LottoNL-Jumbo had er zin in. De Nederlandse ploeg stuurde met bollentruidrager Koen Bouwman en Alexey Vermeulen twee renners in de aanval. Zij reden vooraan met Bryan Nauleau (Direct Energie), Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert), Quentin Pacher en Edvaldas Siskevicius (Delko Marseille Provence KTM). Het zestal kreeg minuten voorsprong cadeau en Bouwman pakte op elke bergtop punten.

Peloton te laat op gang
In het peloton namen de sprintersploegen van Cofidis, Dimension Data en FDJ de kop. Op de top van de laatste klim van de dag, veertig kilometer voor de streep, was de voorsprong nog ruim twee minuten. In de dalende lijn richting finishplaats Tullins behield de kopgroep echter een ruim gat. Met nog tien kilometer te gaan was de voorsprong nog anderhalve minuut, ondanks dat de sprintersploegen vol gas achtervolgden.

Onder de vod kreeg de kopgroep door dat ze voor de dagzege aan het rijden waren. Vermeulen hield het tempo hoog in dienst van Bouwman, die daarna met een splijtende versnelling de rest van de kopgroep te snel af was. Siskevicius werd op meer dan een fietslengte achterstand tweede, Backaert eindigde als derde. Het peloton kwam elf seconden daarachter over de finish.

Thomas De Gendt behoudt zijn leiderstrui.

RIDE Magazine
106 Reacties
Sorteer op:
6 juni 2017 16:19
Grischa Niermann ploegleider en ze winnen alwéér.
6 juni 2017 16:19
Wel opvallend dat de sprinters weer misrekenen, dat zag je voorheen toch niet vaak in dit soort koersen.
6 juni 2017 16:19
Prachtig! Meegaan in zo'n groepje 'kanslozen' dat er voor de sier voor mocht rijden, zodat hij voor het weekend misschien nog echt de bollen kon pakken en dan aan het eind gewoon de rit winnen. Die sprint mocht er zijn. Het was daarnaast sowieso een van de best samenwerkende groepjes 'kanslozen' die ik dit jaar heb gezien. Mooi om te zien.
6 juni 2017 16:20
Het is in principe slecht van het peloton dat het geen eindsprint werd, maar als je kijkt naar de gemiddelde snelheid, was het vooral de kopgroep die erg hard reed (en erg goed samenwerkte). Goede sprint van Bouwman trouwens!
6 juni 2017 16:20
De Grischa hype begint wel schattig te worden :D
6 juni 2017 16:21
Dat is toch heel mooi voor Koentje {sorry Koen} Bouwman. Zijn 1e. WT-zege. Gefeliciteerd.
Morgen rijdt weer hij in de bolletjestrui.
6 juni 2017 16:21
Mooi werk Koen! En zoals door andere ook aangegeven, Grisha haalt fikse resultaten. Dit was natuurlijk gelukkig dat de ploegen te laat gingen rijden, maar so be it.
6 juni 2017 16:22
Klasse sprint
6 juni 2017 16:23
Geweldig. Al weer een overwinning van LJ, al weer een Nederlander. Wat een weelde de laatste maand.
6 juni 2017 16:24
Quote:
vlek – 5 juni 2017 om 14:18
Bouwmans heeft niets in huis om een topper te worden.

Ja, en daar veranderd zo'n prachtige prestatie dus helemaal niets aan! Jij vond dat hij alles in huis had om een topper te worden, omdat hij kon klimmen en tijdrijden. Nu wil je daar zeker sprinten aan toe voegen? Mag ik dat onzin vinden? Hij kan gewoon alles een beetje, maar niets echt goed en heeft zodoende alles in huis om een degelijke all-round knecht te worden. Eentje die in zo'n groepje voor de overwinning kan rijden, maar dat maakt hem nog geen potentiële topper. Kom nou.
6 juni 2017 16:24
Edit redactie: Graag on topic houden
6 juni 2017 16:25
Super !!! Wat een knappe ritoverwinning. Eerst strijden voor de bergpunten en dan ook nog de sprint dik winnen.
Ik wist niet dat hij behalve klimmen en tijdrijden ook nog kan sprinten.
6 juni 2017 16:26
Gaat niernan naar de tour?
6 juni 2017 16:27
Bij een gemiddelde van 45 in de Dauphine is het begrijpelijk dat het peleton niet dichter kwam, wat een strateeg die Niermann, verzilveren en nooit meer weg doen.
6 juni 2017 16:27
Hé, waar is @vlek?

Koel en professioneel heeft Bouwman ons vlekje weggewerkt... :-)
6 juni 2017 16:28
Wow, die zag ik niet aankomen. Complimenten voor de tactiek en sterke sprint van Bouwman. Mooi dat zowel van Emden als Bouwman een overwinning gehaald hebben.
6 juni 2017 16:28
Vooral lekker, omdat die Belgen van Sporza Backaert de overwinning al bijna hadden aangepraat. Toch niet gelukt. Chapeau voor Koen en Alexey!
6 juni 2017 16:28
Aah Vlek, ik vond het gewoon ironisch dat hij nu de rit wint. We hebben waarschijnlijk een verschillende definitie van topper, want als je een rit wint in de Dauphiné op je 23ste, dan ben je bij mij al een topper!
6 juni 2017 16:29
@vlek
Hopeloze poging om je vel te redden. Het afmaken vanuit de vroege vlucht in een sprint tegen Siskevicius en Backaert maakt hem wel een topper. Leuk ook dat we hier elkaar gaan viseren met oudere comments om zo plezier te vinden.
6 juni 2017 16:30
Super voor TLJ en Bouwman! Mensen zeiden dat het dom was om elke dag in de aanval te gaan, maar het loont.
6 juni 2017 16:31
Fijne bijdrage Vlek, lekker positief. Is toch geweldig dat zo'n jonge gast hier de etappe wint. Winnen in pro tour is top. Kan iedereen hier een puntje aan zuigen. Natuurlijk snapt iedereen dat hij nu niet de Giro of Tour wint, daar zijn er maar een paar van.
6 juni 2017 16:33
Bepaald geen strijkijzer. Mooie, machtige sprint!
6 juni 2017 16:34
Quote:
Aah Vlek, ik vond het gewoon ironisch dat hij nu de rit wint.

Dat mag. Wat mij betreft heeft zo'n overwinning dan weer niets te maken met die 'discussie' over de toekomst van Bouwman; dit soort Lindeman-achtige overwinningen maken geen toppers van renners.
6 juni 2017 16:34
Ben heel blij. :-)
Ter verdediging van Vlek, een zwaluw maakt nog geen zomer. Dit resultaat betekent niet dat Bouwman een topper wordt. Wel zijn de tekenen gunstig dat ie meer van dit soort resultaten kan meepikken...
6 juni 2017 16:36
Zo doe je dat, heel lekker hoor! Zo zie je maar: met in het peloton zitten tot je (kopman) gelost wordt bereik je minder dan met aanvallen.
In de 'grote kleine rondjes' doet TLJ het niet zo gek dit jaar.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.