dinsdag 15 augustus 2017 om 17:48

‘Kwalijk dat niet iedereen meeprofiteert van Giro-start Israël’

Marc de Maar vindt het kwalijk dat enkel de organisatie profiteert van de aanstaande Giro d’Italia-start in Israël. Dat vertelde de wielrenner in WielerFlits Live. “Het is jammer dat niet iedereen daarvan meeprofiteert. Dat is nooit anders geweest door gebrek aan eensgezindheid in het peloton. Dat vind ik kwalijk”, zegt hij.

“Wat betreft internationalisering van de mooiste sport ter wereld is het een goede zaak”, voegt De Maar daar aan toe. Ook het aspect veiligheid kwam ter sprake. “Israël staat vooral te boek als gevaarlijk land, oorlog en terrorisme”, zegt de wielrenner annex mountainbiker.

Volgens journalist Frits Barend ligt de kwestie rond veiligheid en angst voor aanslagen anders. “Israël is het land dat daar het meest op voorbereid en ingesteld is”, geeft hij aan. “Zij zullen ervoor zorgen dat het zo veilig mogelijk kan verlopen, maar net als bij de Tour de France in Parijs zal Israël ook veel veiligheidsmaatregelen moeten nemen. Het is nergens meer veilig.”

Vorig jaar werd het Israel Cycling Academy al opgericht, met onder anderen de Nederlander Dennis van Winden in dienst. Het tekent de fietscultuur in het land volgens Barend, die vanwege zijn joodse achtergrond vaak op familiebezoek is in Israël. “Het is een heel fietsvriendelijk land. Veel Israëliërs willen gaan fietsen omdat met de auto bijna niets meer te bereiken is in de grote steden. Voor het land is het een geweldig evenement”, aldus Barend.

Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

RIDE Magazine
66 Reacties
Sorteer op:
16 augustus 2017 09:26
@klassementsrenner
Quote:
Mag jij mij uitleggen dat het alleen maar komt omdat daar joden wonen en de joodse gewoonte die de media niet kan waardeerden.

Dat zeg ik helemaal niet. Als je dit soort 'argumenten' nodig hebt, heb je duidelijk geen sterk verhaal. De rest van je reactie valt in de categorie ‘ja, maar de Palestijnen’ en ondersteunt daarmee mijn eerdere opmerkingen.

@kelderbelg
Quote:
Altijd lekker wanneer men antisemitisme als ‘kritiek op Israël kan verpakken.

Dit is wel de meest droevige reactie tot nu toe. Werkelijk niemand heeft tot nu toe iets in die richting gezegd. Deze dooddoener uit het pro-Israel-kamp was ik nog vergeten: feitelijke kritiek op beleid afdoen als latent antisemitisme.
16 augustus 2017 10:03
@doomsday

In Nederland weten we 'het' inderdaad beter dan in landen waar de vrijheid van mening en pers onder druk staan. Of zouden we daar afgezien van cognitieve vermogens beter toe in staat moeten zijn. Natuurlijk zijn er vele kanten en dus verhalen. Als zoveel mogelijk mensen die ook kunnen aandragen, is het überhaupt mogelijk om een genuanceerde mening te vormen.

De angst voor terreur, miljoenenuitgaven aan contraterreur en onwetendheid over de mate waarin terreur ordinaire big business is: allemaal gewoon hier in Nederland hoor. Dus ik weet niet waar je op doelt met je oproep om lokalere onderwerpen te behandelen, maar of er wel of geen buurtsuper komt in Oostknollendam kan mij dan weer aan mijn anus oxideren.
16 augustus 2017 10:32
Volgens mij weten de meeste mensen die niet in Israël of Palestina wonen of hebben gewoond niet precies wat er speelt en is iedereen gekleurd door de media die zij volgen. Het is dus als Nederlander naar mijn mening niet mogelijk om een genuanceerd beeld te hebben van het zich daar afspelende conflict.

Wat we wel weten is dat sport in de meeste gevallen verbroedert. Vanuit dat oogpunt is het dus misschien juist wel goed dat een dergelijk evenement daar zal starten, want het zou een, hoe klein dan ook, de-escalerend effect kunnen hebben. Daarnaast is op elke regio waar gefietst wordt wel iets aan te merken.

Ik hoop dat ze een mooi parcours neerleggen, dat de schoonheid van het land laat zien en tot een mooie koers leidt.
16 augustus 2017 11:18
Genuanceerd en objectief zijn niet hetzelfde. Net zoals subjectief en intersubjectief ook niet hetzelfde zijn. Overal is wel iets op aan te merken is een drogreden. Etappe Jericho-Rafah, kan iedereen lekker mee verbroederen.
16 augustus 2017 11:20
@kelderfan
Antisemitisme is net als 'islamofobie' een term die geïntroduceerd is om mensen die met feiten komen de mond te snoeren. En het werkt ook nog, want zelfs als je voor rechten van Arabisch-sprekenden(velen zijn even semitisch als joden) opkomt ben je een antisemiet. Echter heb ik vaak het idee dat semieten zelf de grootste antisemieten en XXXXX-foben zijn gezien de continue genocides daar.
16 augustus 2017 11:37
Kijk daar gaan we weer, krypnonite 'Israel'. ;-) Nu de start in Israel vast staat gaan we deze discussie vast nog wel een aantal keer herhalen....
Voor de mensen die Israel willen boycotten vanwege hun positie jegens de Palastijnse gebieden, doe dat dan ook met de VS (hebben sinds WWII niet minder dan 33 landen ongevraagd plat gegooid), Frankrijk (je wilt niet weten wat er gebeurt in Mali), Belgie (hebben recent een ziekenhuis plat gegooid in Syrie), etc. Kortom, als je zo denkt kan je enkel nog naar de wielervereniging in Groningen gaan kijken. Natuurlijk is dit een beetje flauw en gechargeerd, mijn punt is lees ook eens iets anders dan het NRC, wij zijn echt niet beter / slechter dan de Israeli's en de Russen. Wie zonder zonden is werpe de eerste steen.
Ik zou zeggen, laten we gewoon genieten van iedere koers, Jerulalem staat garant voor prachtige beelden, ik ga ervan genieten!
16 augustus 2017 11:39
@vluggejapie
Ik weet dat objectief en genuanceerd niet hetzelfde zijn, daarom gebruikte ik bewust het woord genuanceerd, want juist nuance mis ik vaak in dit soort discussies. Iemand is voor of iemand is tegen, waardoor altijd tegenstellingen worden gecreëerd, hetgeen in de meeste gevallen helemaal niets oplevert. Alles wordt altijd politiek gemaakt, maar je kunt toch ergens een rondje gaan fietsen, zonder dat je je hierdoor gelijk aansluit bij een politiek regime.

Van mij mag je dat een drogreden vinden, maar dat betekent niet dat het een drogreden is.
16 augustus 2017 11:44
.
16 augustus 2017 11:49
@ polleke, dat is appels met peren vergelijken. Dat heeft niets met politiek te maken. De WT teams hebben geen zin in een verplichte start in een koers die de afgelopen jaren een slecht imago heeft opgebouwd, zowel qua dopinggevallen als qua organisatie. Oftewel, men heeft geen zin in dat 'zootje ongeregeld'. De Giro staat heel anders bekend, het imago, startveld en organisatie zijn van een veel hoger niveau.
16 augustus 2017 11:49
Switchfoot +1
16 augustus 2017 13:08
@Thailand.... ze hebben wel degelijk de politieke situatie als excuus gebruikt om er niet naartoe te moeten. Op dat moment was dat redelijk stoer... het organisatie niveau van de Giro ,en hun veeele malen rijkere dopinggeschiedenis, tja, daar kunnen we ook een serieuse boom over opzetten...
16 augustus 2017 14:23
@jooprioolpijp Ik heb alles een geleden bekeken van beide kanten. Palestijns en Israel. De Palestijnse leiders hebben een doel alle wat aande Israelische en joodsgeschiedenis doet denken vernietigen. De disscursie van wie het land is ga ik niet voeren en ja Israel heeft ook fouten gemaakt en het is niet alleen die palestijnen. Maar met dat soort links en er zijn nog meer van die website spelen maar op een kant. wie heeft het land bezet? mijn mening is dat zo'n gevaarlijke bende die menselijke schilden gebruikt het daar niet voor het zeggen moet. Verder moet niet alleen dit lezen wat je van mij siteert. Ik bedoel daar mee dat niet alleen de joden de fout zijn. De media heeft zijn kant gekozen. Verder hou ik me maar van deze discursie afwezig. niet alles wordt gelezen en alleen wat je tegen mij kan gebruiken om jou gelijk te krijgen gebruik je. Aan beide handen kleeft bloed. maar alles wat ik er boven zeg met slagplaatsen voor wapens....
dat zijn schending van veiligheid en mensenrechten. Maar dat is niemand hier met mij eens.
16 augustus 2017 14:29
Het belangrijkst is de veiligheid van de renners, ploegen en plubliek en fans. Dat heeft Israël onder controle. andets zal de organisatie Giro dit risico niet nemen.
De rest is bijzaak en geschiedenis, en het is misschien ook mijn fout dat ben reageren op die manier( politiek en enz.).
16 augustus 2017 15:20
@switchfoot

De tegenstelling levert in dit geval op dat voor- en tegenstanders argumenten uitwisselen. Dat levert de lezer zoveel mogelijk voor en tegenargumenten op om een zo genuanceerd mogelijke mening te kunnen vormen.

Natuurlijk kun je geen standpunt innemen en stellen dat 'overal' wel 'iets' mis is. Volgens mij draag je dan juist niets bij aan de discussie: je geeft hooguit aan waarom je vind dat hij niet gevoerd zou moeten worden. Dus als jouw drogreden geen drogreden is, is het alsnog geen valide argument. Met 'alles wordt altijd politiek gemaakt' geef je zelfs aan dat dit je item blijkbaar niet geplaatst had willen zien: het item gaat immers over een Italiaanse koers die start in Israël, de kritiek daarop en de zorgen daarom. Hoe politiek wil je het hebben?
Vervolgens ga je, opvallend genoeg, wel zelf op de discussie in door je in het kamp van de voorstanders te scharen - met het argument dat sport verbroedert en de Israëli's en Palestijnen wel wat verbroedering kunnen gebruiken (seriously?).

Vraag de redactie van Wielerflits dan of ze niet wat meer items kunnen plaatsen over hoe mooi Israël is, welke bekende renners daar allemaal vandaan komen, enzovoorts. Om je de moeite te besparen alvast een hint: zeker niet mooier dan Italië en geen. En dat onderschrijft maar weer hoe uitgesproken politiek de beslissing is om de Giro daar te laten starten.
16 augustus 2017 15:43
Als je naar Israël gaat is dat per definitie een politiek geladen beslissing. Of niet?
16 augustus 2017 19:02
Wat in ieder geval goed is om te realiseren dat je niet direct vanuit de dominante west-europese cultuur moet reageren. We worden de laatste 15 jaar hier in Europa tegen elkaar opgezet, waarbij de eigen cultuur voorop staat en de ander te reduceren tot wat stereotype karakteristieken. Dat wordt ons door de strot geduwd door een vreemde samendans van regeringen, veiligheidsdiensten, bedrijven en media. Israel hoort zogenaamd (deels) tot die cultuur van 'ons' en de Palestijnen zijn dat niet.

Een hoop kunnen daar buiten stappen in ieder geval en dat is goed. Persoonlijk ken ik geen Palestijnen, maar betwijfel ten zeerste dat je op moet passen met hen. Er zullen er een hoop zijn die al te ver zijn meegenomen in de haatzaaierij dat het nooit meer goedkomt, maar in de huidige impasse kan dat ook nooit goedkomen. De enige uitweg die ik zie is een fikse handreiking van de dominante partij en dat is Israel. Zoiets zou de vetrouwensband kunnen herstellen, die er nu logischerwijs niet is, en die tot meer goeds zal leiden.

In het klein kun je ook in Nederland zien hoe zoiets werkt in Groningen en in Brabant. De overheid begint met gas winnen in Groningen, probeert eventuele problematiek lange tijd weg te drukken en wanneer er toch echt een probleem is, kan ze nog niet met een goede afwikkeling van zaken komen. Het gevolg: totaal gebrek aan vertrouwen in Groningen in de politiek en veel boosheid. De wijze waarop de overheid momenteel bezig is, gaat dat alleen maar verergeren. En zeg nou zelf, wat is tientallen miljoenen schadeherstel nou werkelijk op een inkomsten bron als dat van het gas.
In Brabant met de Q-koorts eenzelfde verhaal. De gevolgen zijn waarschijnlijk onderschat en de agrarische sector had in een relatief kort tijdbestek al enkele grote klappen gehad, waarbij dit probleem vanwege economische redenen de sector niet kapot mocht maken. Een verkeerde inschatting, die levens heeft gekost en verwoest maar waar tot op de dag van vandaag vrijwel niks vanuit Den Haag aan wordt gedaan. Nog treuriger wordt het dat in ongeveer dezelfde tijdspannen een gigantische hoeveelheid medicamenten zijn aangeschaft voor de Mexicaanse griep en waar ze vervolgens geen refund op konden krijgen omdat ze verkeerd zijn bewaard. Let wel: het zijn medicijnen die niet voldoende bleken te werken voor een andere ziekte (geloof vogelgriep) en waar waarschijnlijk nog wel wat op terugverdiend moest worden en door de farmaceutische industrie gelukkig gebruik is gemaakt van de hype over de Mexicaanse griep. Kortom vele miljoenen zijn verspild met de Mexicaanse griep en en slachtoffers in eigen land kunnen we niet eens fatsoenlijk bijstaan. Een sorry kan er niet eens van af. Ook hier weer boosheid tot gevolg en aangetast vertrouwen in onze prachtige democratische staat. De voorbeelden hierboven zijn van mensen die nog bij machte zijn om verschillende middelen in te zetten, waaronder een rechtsgang en door media gehoord worden. Stel je dan eens voor een Palestijn te zijn en geen van die middelen te hebben en echt in alles als een paria te worden weggezet. Je kan er bovendien niks maar dan ook niks tegen doen. Niet vreemd dat dat zulke boosheid oproept zou ik zeggen. De mensen zijn daar niet slechter dan hier, maar worden onvrijwillig gedwongen kwaad te worden. En zelfs daar stappen nog een hoop Palestijnen overheen. Het volk dan afdoen als terorristen of haatdragende moslim of iets van die soort is een gebrek aan compassie voor de situatie. Een situatie die heel anders is dan bijvoorbeeld Saudi-Arabie waar de conservatieve islam in een welvarende natie zichzelf ziet als de verheven cultuur.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.