Lampaert verrast met tijdritzege in Ronde van Zwitserland, Bernal houdt knap stand
zaterdag 22 juni 2019 om 17:24

Yves Lampaert is de verrassende winnaar geworden van de tijdrit in de Ronde van Zwitserland. Rondom Ullrichen kwam niemand aan de tijd van de Belgisch kampioen op de weg, zelfs wereldkampioen tijdrijden Rohan Dennis niet. De Australiër eindigde als zesde: dat was niet genoeg om Egan Bernal de leiderstrui afhandig te maken.

Alle ogen waren in de voorlaatste etappe van de Ronde van Zwitserland gericht op Dennis. De Australiër stond na acht dagen koersen door de Zwitserse bergen slechts 41 seconden achter op leider Bernal. En dus leek de Colombiaan op voorhand kanonnenvoer te zijn in de negentien kilometer lange tijdrit rondom Ullrichen.

Scully noteert scherpte tijd
Voordat de twee klassementsmannen aan hun tijdrit begonnen, moesten eerst nog 136 andere coureurs hun tijdrit afhaspelen. Van hen noteerde de Nieuw-Zeelander Tom Scully de eerste richttijd: Scully deed 22 minuten en 11 seconden over zijn tijdrit en mocht plaatsnemen in de hot-seat.

Lampaert neemt plaats in de hot-seat
Nikias Arndt, Maciej Bodnar en ook Stefan Küng kwamen vervolgens allemaal niet aan de tijd van de Nieuw-Zeelander. Yves Lampaert kwam dat verrassend genoeg wel. De Belg verbeterde de tijd van Scully met dertien seconden, waarna hij in de hot-seat mocht plaatsnemen.

Lampaert houdt stand, Dennis stelt teleur
Ploeggenoot Kasper Asgreen kwam nog het dichtst in de buurt van Lampaert: de Deen kwam vijf seconden tekort om Lampaert van zijn troon te stoten. Topfavoriet Dennis moest op dat echter nog starten.  Dennis begon om 16.56 uur aan zijn tijdrit, twee minuten eerder dan leider Bernal.

Ook Dennis bleek niet aan de tijd van Lampaert te komen. Bij het eerste tussenpunt kwam de Australiër twaalf seconden tekort, waarna daar in het tweede deel nog eens zes seconden bovenop werd gedaan.

Bernal beperkt de schade
Vervolgens was het uitkijken naar de tijd van Bernal. De Colombiaan verloor aan het eerste meetpunt slechts elf seconden op Dennis, waardoor het snel duidelijk werd dat Bernal zijn leiderstrui zou behouden. Aan de finish was zijn achterstand negentien seconden. Op voorhand zou Bernal vermoedelijk voor dit verlies getekend hebben: dit betekent dat de leider morgen met een voorsprong van 21 seconden op Dennis van start gaat in de koninginnenrit.