Lars Boom moet Vincenzo Nibali over kasseien loodsen
Foto: Sirotti
dinsdag 7 juli 2015 om 10:30

Lars Boom moet Vincenzo Nibali over kasseien loodsen

Voor Lars Boom begon de Tour de France uiterst onstuimig met de ophef rond zijn te lage cortisolwaarde. Nu die storm langzaam gaat liggen, kan hij zich weer richten op zijn doelen. Zijn allerbelangrijkste breekt wellicht vandaag aan. Waar hij vorig jaar bij Belkin nog de vrijheid kreeg om over de kasseien naar winst te soleren, staat deze editie volledig in het teken van zijn kopman Vincenzo Nibali. “Ik hoop dat ik de superknecht ben die de rit wint”, vertelt hij aan WielerFlits.

‘Vincenzo gaat heel soepel over de keien’
“Wanneer je mij vorig jaar ook als Astana-renner rekent, werden we één, twee en drie (Jakob Fuglsang en Nibali eindigden achter Boom, red.)”, gaat Boom verder. “Zoiets kan weer gebeuren. Dat ligt ook een beetje aan het weer. Vorig jaar regende het en werd de koers op die manier gemaakt. Maar ook deze etappe biedt perspectieven om in de finale opnieuw een beslissing te forceren. In dat geval met Vincenzo in mijn wiel.”

In de Tour van 2014 mocht Boom voor eigen kans rijden en hoefde hij zich niet over Bauke Mollema te ontfermen. Vandaag is dat een ander verhaal. “Nu zal ik zeker wachten op Nibali, mocht hij om wat voor reden dan ook achterop raken. Ik ga er vanuit dat ik diegene ben die hem door de finale moet loodsen en ga proberen om de concurrenten tijd aan te smeren. Ik ben er eigenlijk van overtuigd dat zoiets gaat lukken, want ik vind dat Vincenzo heel erg soepel over de keien rijdt.”

Nibali aan tweede Tour-zege helpen
Nibali geldt samen met Alberto Contador, Chris Froome en Nairo Quintana als topfavoriet voor de eindzege. Boom maakt het allemaal van heel dichtbij mee. “Ik heb niet het gevoel dat ik met een grote kanshebber voor de Tour-zege in de ploeg rijd. Vincenzo is heel ontspannen. Het is heel fijn en prettig om met hem te werken. Of het niet moeilijk is om met hem te communiceren? Hij praat niet goed genoeg Engels om jullie vragen te beantwoorden. Maar hij spreekt het wel hoor. En daarnaast: als hij Italiaans tegen mij praat, kan ik er wel iets van maken. Ik kan alleen niet antwoorden in het Italiaans.”

Ondanks de rust die de titelverdediger uitstraalt, is het doel simpel: de eindzege pakken. Booms opdracht is duidelijk: “Ik hoop dat ik de superknecht ben die de kasseienetappe wint. Ook kijk ik erg uit naar de ploegentijdrit, waar ik eveneens een belangrijke rol hoop te spelen. We weten waarvoor we hier zijn gekomen, aan Vincenzo de taak om het af te maken in de bergen. Het ligt in ieder geval niet aan de ploeg om hem aan het geel te helpen. Verder hoop ik Vincenzo in de bergetappes ook zo veel mogelijk te ondersteunen. Dat zou zeker heel erg prettig zijn, zeker in de aanloop naar de beklimmingen toe. Of ik col na col op kop van het peloton te zien ben? Eentje misschien, in het begin”, knipoogt de Vlijmenaar.

RIDE Magazine
20 Reacties
Sorteer op:
7 juli 2015 10:38
Ik moet het nog zien met Nibali, Froome kan gewoon zodanig hard rijden dat de kasseien (vooral met zijn ploeg) niet zo dramatisch hoeven te zijn. Bovendien liggen ze hopelijk droog en dan zal het allemaal wel meevallen met die coupe van Nibali. Froome rijdt met 5 keer zoveel vertrouwen rond, dat deed hem vorig jaar de das om.

Ik denk eigenlijk dat het voor Quintana veel slechter kan gaan vandaag, die heeft niet het vermogen om hard genoeg over die kasseien te dokkeren. Ik ben in ieder geval benieuwd! Als de verschillen maar niet door valpartijen gemaakt gaan worden.
7 juli 2015 10:58
@LL Froome rijdt wel met vertrouwen rond, maar hij staat niet bekend om zijn goede stuurmanskunsten. Ik zie hem toch minder goed over de kasseien komen dan Nibali.
Echter er zal wat moeten gebeuren in de koers om grote verschillen te krijgen. De kasseistroken zijn daar mijn inziens iets te kort voor.
7 juli 2015 11:00
Never nooit dat Boom dan als eerste over de meet mag komen. Er zijn bonificatieseconden te verdienen.
7 juli 2015 11:01
als Nibali nog kans wil hebben deze Tour, dan moet hij vandaag eigenlijk flink tijd gaan pakken.
7 juli 2015 11:04
Mij zou het helemaal niks verbazen wanneer Froome, geflankeerd door zijn uitmuntende team, vandaag 'gewoon' nog eens 1:30 op de volledige concurrentie pakt.
7 juli 2015 11:05
Zo leer je een hoop talen als renner. Aan het eind van het seizoen verstaat Lars straks Deens, Oekraïens, Russisch, Estisch en Italiaans. En misschien pikt hij ook nog wat Fries op van Westra.
7 juli 2015 11:06
@lynia, mee eens. Doordat astana en sky zich bekommeren om hun kopmannen geeft dit jongens als Degenkolb en van Marcke net wat meer ruimte (denk ik). Benieuwd ook of Sagan voor eigen kans mag gaan of dat hij Contador moet gaan sturen.
7 juli 2015 11:11
tjah nibali moet vandaag tijd terugpakken op froome. doet ie dat niet dan lijkt ie me kansloos tegen froome in de bergen.
7 juli 2015 11:17
Ik denk persoonlijk dat Sagan de favorieten wel mag volgen, als daar tenminste geen klassementsrenners bij zitten. Contador rijdt in principe zoveel slechter over de kasseien dat piloten als Bennati, Valgren en Tossato genoeg kunnen zijn.
7 juli 2015 11:19
Zo sonde dat deze nationale wielerheld vandaag is dienst rijdt als ''superknecht'' (marionet) bij een kazachse wielerploeg die alle schijn tegen heeft.
7 juli 2015 11:24
@LucaG
Wat moeten de Esten dan wel niet denken? Hun twee beste klimmers zijn ook beiden knechten voor Nibali.
7 juli 2015 11:33
@ albertoo
Waarschijnlijk gaan ze alleen maar harder bergop rijden bij deze ploeg ;)
7 juli 2015 11:40
@albertoo
vergeet kampioen Gert Jõeäär niet!
7 juli 2015 11:55
Als Froome dit overleeft kan het een saaie tour worden. We moeten bijna hopen dat hij op een paar minuten wordt gereden.
7 juli 2015 11:57
@denise: We hebben net één korte klim gezien waarop Froome heel sterk was. Wacht eerst de Pyreneeën maar af voordat je dat zegt. Ik denk dat Froome er nog een heel zware kluif aan gaat hebben...
7 juli 2015 12:05
@stelvio het is wel heel goed wat Froome tot nu toe laat zien. Echter we zijn nog maar net onderweg kan nog van alle gebeuren en daar hoop ik op anders gaat het erg saai worden.
7 juli 2015 12:08
Ik zeg dat Nibali vandaag de top 3 van het klassement binnenschuift
7 juli 2015 12:19
Ik vind dat Froome nog niet echt in topvorm is. Zijn tijdrit zaterdag was niet echt om over haar huis te schrijven
7 juli 2015 12:23
@MM
Nee, maar dat waren die van Nibali en Contador ook niet. Zo'n korte tijdrit zegt niet alles.
7 juli 2015 13:57
@Nick
Wat was er mis met de tijdrit van Nibali?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.