Lars van der Haar sprint sneller dan Van Aert in Boom
Foto: Sirotti
zaterdag 31 oktober 2015 om 16:02

Lars van der Haar sprint sneller dan Van Aert in Boom

De allereerste Niels Albert-cross in Boom is gewonnen door Lars van der Haar. De renner van Giant-Alpecin was in een sprint met twee sneller dan Wout van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace). De derde plaats ging naar Sven Nys (Crelan AA Drink), die lang in hun spoor kon blijven, maar in de laatste ronde alsnog moest afhaken.

Een razendsnelle start van Tom Meeusen en Lars van der Haar kon weinig verschillen creëren op het lastige parcours in Boom. Pas toen Sven Nys overnam en het tempo nog extra optrok, wist een groepje zich los te maken van de rest. Meeusen, Van der Haar en Wout van Aert waren de gelukkigen die konden volgen. Maar lang duurde de aanwezigheid van Meeusen in de kopgroep niet: na drie ronden moest de jonge Belg afhaken. Op die manier kregen we een drietal aan de leiding.

Maar even later maakte Sven Nys een foutje in de zandbak, waardoor Van der Haar en Van Aert ervandoor konden gaan. Vooral Van der Haar wilde Nys liever niet terug laten komen, maar de Kannibaal van Baal slaagde toch in zijn opzet. Wat volgde was een spannend steekspel tussen deze drie tenoren. Beurt om beurt zetten ze elkaar onder druk, tot Nys bij het ingaan alsnog moest passen. Van Aert en Van der Haar geraakten elkaar niet meer kwijt en moesten het uitvechten in de sprint. Daarin toonde Van der Haar zich oppermachtig.

Zondag staat met de Koppenbergcross een absolute klassieker in veldritland op het programma. Sven Nys kan er geschiedenis schrijven met een tiende overwinning.

flag-be Niels Albert-cyclocross Boom 2015
1. flag-nl Lars van der Haar (Giant-Alpecin)
2. flag-be Wout van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace)
3. flag-be Sven Nys (Crelan AA Drink)
4. flag-be Tom Meeusen (Telenet-Fidea)
5. flag-be Jim Aernouts (Telenet-Fidea)
6. flag-be Joeri Adams (Vastgoedservice-Golden Palace)
7. flag-de Marcel Meisen (Kuota-Lotto)
8. flag-be Jens Adams (Vastgoedservice-Golden Palace)
9. flag-de Philipp Walsleben (Corendon-BKCP)
10. flag-be Rob Peeters (Vastgoedservice-Golden Palace)

RIDE Magazine
16 Reacties
Sorteer op:
31 oktober 2015 16:05
Geweldig!

Hier kun je vier crossers in één regel noemen en toch gaat het effectief om een sprint tussen twee.
31 oktober 2015 16:28
"De niels albert cross in boom"... :)
31 oktober 2015 16:47
Nu hopen dat het er morgen weer zo uit komt.
31 oktober 2015 17:44
Mooi gedaan weer!
overigens: "Meeuwsen jonge Belg"? Wordt over een week 27jr...
31 oktober 2015 17:50
Ik was ter plekke aanwezig. Mooi parcours, maar ze kunnen het nog veel zwaarder maken. Je hebt een mooi overzicht in de kuil waar de mainstage van tomorrowland elk jaar staat. Paar jaar geleden was hier ook een mtb wedstrijd die absalon won. De cross zelf: 3 renners reden 2 niveaus hoger dan de rest. Een sprint was het niet. Van der haar had een klein gaatje bij het ingaan van de laatste rechte lijn.
31 oktober 2015 18:48
Hier wat beelden, klik. VDH en WVA geraakten elkaar dus wel degelijk nog kwijt in de laatste ronde.
31 oktober 2015 19:34
Is het nou de cross van Albert of van Boom, ik ben in verwarring ;)
31 oktober 2015 19:47
Lekker bezig toch wel Van der Haar. Nu VdPoel nog terug aan de top en de Belgen gaan het zwaar krijgen in hun nationale sport......
31 oktober 2015 21:42
Het verhaal doet vermoeden dat er daadwerkelijk gesprint werd bij de finish, maar op de beelden die ik zag van de finale, reed Lars Wout er gewoon af in de zandbak en kwam solo aan.
31 oktober 2015 21:43
Ach, voorlopig is Van der Poel nog niet nodig om Van Aert partij te geven;-)
31 oktober 2015 22:03
Lars wint in Boom! ;)

Hopelijk voorproefje voor morgen, dan wordt er om de reuzenbonken geknikkerd.
1 november 2015 09:46
Ik weet niet of de schrijver van dit artikel de koers ook echt heeft bijgewoond, maar zijn artikel klopt in ieder geval van geen kanten. Er was geen sprake van een sprint, maar wel van een prachtige demarrage van Van der Haar in de laatste zandbak, vlak voor de finish. Daar viel de beslissing in de koers en niet in een eindsprint. Dus zowel de kop als het einde van het artikel zijn onjuist. Toen ze het laatste rechte stuk naar de finish opdraaiden had Van Aert zich al gewonnen geven. Vreemd, maar ook een beetje beschamend, dat WF de niet-aanwezigen een volkomen verkeerd beeld geeft van de finale van deze wedstrijd .
1 november 2015 11:36
wtf, Wout eindigde op 6 seconden van Lars. wat een sprint moet die dan wel niet gereden hebben. ;)
benieuwd hoe WF tot deze blunder heeft kunnen komen. overgenomen van andere media, of gewoon verzinnen en maar hopen dat ze het bij het rechte eind hadden? zelf vermoed ik dat bovenstaand 'nieuwsbericht' is gebaseerd op een nieuwsbericht van elders en verkeerd is geintepreteerd door de schrijver. reteslechte journalistiek! :p
1 november 2015 11:54
Oeps! Aangezien er geen sprake is van bronvermelding zou WF de informatie dus eigenhandig moeten hebben verkregen, maar uit de beelden blijkt dat het in ieder geval geen reguliere sprint was. Lars was weg voor de laatste strook.

Al kan je uit deze beelden niet opmaken of er vlak daarvoor niet een sprint is geweest, waardoor het als een lange sprint aangemerkt kan worden, maar ik neem aan dat als Sooike dat zo zegt hij het wel live gezien heeft. Al kan wielerflits die informatie natuurlijk ook niet zomaar overnemen, want zeker is het niet. Op Sporza staat echter ook dat het in de zandstrook gebeurde.

Lijkt een voorbeeld van publicatiedruk boven fact checking. Helaas niet alleen bij iets kleins als de cross, maar ook in de serieuze berichtgeving aan de orde van de dag.

Overigens een heel mooi parcours zo te zien. Ben benieuwd hoe dat parcours is als het zeiknat ligt.
1 november 2015 23:34
Ik was benieuwd naar de reactie van de redactie. Maar helaas....Dat doet het ergste vermoeden !
2 november 2015 08:14
Voor de supporters van Van Aert klinkt het beter dat hij verslagen is in een sprint dan dat hij losgereden is voor Lars!
Zou ook een motivatie kunnen zijn om het zo op te schrijven....

Om te reageren moet je ingelogd zijn.