Leipheimer wint tijdrit in USA Pro Cycling Challenge (+beeld)
donderdag 25 augustus 2011 om 23:43

De individuele tijdrit in de USA Pro Cycling Challenge is gewonnen door Levi Leipheimer. De Amerikaan van RadioShack was slechts een paar honderdste van een seconden sneller dan Christian Vandevelde. De Colombiaan Rafael Infantino werd knap derde. Door zijn overwinning in de tijdrit is Leipheimer opnieuw de leider in het algemeen klassement.

De eerste man die in staat was een scherpe tijd neer te zetten op het bergachtige parcours was de Amerikaan Jason McCartney. De renner van RadioShack klokte een tijd van 27:26 minuut. Kort na de aanvang van de rechtstreekse televisie uitzending reed Laurens ten Dam naar een knappe tijdelijke tweede plaats, slechts 44 seconde langzamer dan McCartney. Lang kon de Zuidwoldenaar niet genieten van zijn virtuele zilveren medaille doordat zijn Rabobank ploegmaat Grischa Niermann een paar minuten later een halve minuut sneller reed dan Ten Dam. Niermann posteerde zich op de voorlopige tweede plaats.

Nationaal kampioen tijdrijden van de Verenigde Staten Dave Zabriskie verpulverde de tijd van McCartney. De Garmin-Cervelo renner zette een nieuwe richttijd neer van 26:46 uur. Ook proloogwinnaar Patrick Gretsch (HTC-Highroad) beschikte vandaag opnieuw over snelle benen maar was desondanks niet goed genoeg om zijn trucje van de proloog te herhalen. De Duitser moest 29 seconden toegeven op Zabriskie.

Eventjes leek Jens Voigt voor een grote verrassing te zorgen door een nieuwe toptijd neer te zetten. Echter aan de meet moest de Duitser van Leopard-Trek drie seconden toegeven op DZ. Zijn ploegmaat Andy Schleck reed ondanks beperkte klassement ambities een tijd van 27:08 minuut.

Net nadat alle de grote namen aan hun tijdrit waren begonnen, zorgde de Colombiaan Rafael Infantino voor een verrassing. De renner van team EPN-UNE die gisteren in de aanval trok, klokte een tijd van 25:51, maar liefst 56 seconden sneller dan de Amerikaans kampioen. Ook Stef Clement zette een opvallend goede prestatie neer. De Nederlands kampioen moest drie seconden toegeven op de – onbekende – Colombiaan en eindige uiteindelijk op een knappe vijfde plaats.

Robert Gesink verliet het startpodium met overtuiging. De route van de individuele tijdrit zou hem moeten liggen maar aan de finish stelde hij teleur door slechts als 33e te eindigen in een tijd van 28:03 minuut.
Wie niet teleurstelde waren Christian Vandevelde (Garmin-Cervelo) en Levi Leipheimer (RadioShack) beiden klassementsrenners finishte in de winnende en exact dezelfde tijd, de honderdste van een seconde wezen Leipheimer in het voordeel.

Klassementsleider Tejay Van Garderen wist zijn beperkte voorsprong niet te behouden en eindigde als zesde op 51 seconden. Hierdoor zal Leipheimer morgen opnieuw als leider vertrekken.