Luis León Sánchez daalt naar ritzege in Tour of the Alps, Bouwman derde
foto: Sirotti (archief)
donderdag 19 april 2018 om 15:04

Luis León Sánchez daalt naar ritzege in Tour of the Alps, Bouwman derde

De vierde etappe in de Tour of the Alps heeft een zege opgeleverd voor Luis León Sánchez. De 34-jarige Spanjaard van Astana was in het Oostenrijkse Lienz de slimste daler van een elitegroep. Hij kwam met een kleine voorsprong over de meet, voor het LottoNL-Jumbo-duo George Bennett en Koen Bouwman. Thibaut Pinot behoudt de leiding over het algemeen klassement.

Oorlog voor de vroege vlucht
Het tempo lag bijzonder hoog in de beginfase van deze ruim 134 kilometers tellende etappe. Pas na een dik uur kregen negen renners een significant gat. Met Mikel Bizkarra (Euskadi-Murias), David De la Cruz (Sky), Hubert Dupont (AG2R La Mondiale), Kristijan Đurasek (UAE Emirates), Felix Großschartner (BORA-hansgrohe), Ben Hermans (Israel Cycling Academy), Louis Meintjes (Dimension Data), Mark Padun (Bahrain Merida) en Davide Villella (Astana) telde de kopgroep enkele klinkende namen en bovenal goede klimmers. Het door Groupama-FDJ gemende peloton gaf de negen leiders echter nooit meer dan twee minuten voorsprong.

Sterk optreden LottoNL-Jumbo
Toen de kopgroep op twintig kilometer van de meet in haar kraag werd gevat, besloot Koen Bouwman het offensief te kiezen. Onze 24-jarige landgenoot kreeg niet veel ruimte en werd al snel vergezeld door mannen als Chris Froome en Fabio Aru, toch niet de minste namen. Een groep van zo’n vijftien renners rondde vervolgens de top van de laatste klim, waarna het nog tien kilometer tot de meet was. Froome en Domenico Pozzovivo probeerden Pinot onder druk te zetten, maar de Fransman capituleerde niet. Astana had een numeriek overtal en buitte dat uiteindelijk uit. Nadat eerder Pello Bilbao en Miguel Ángel López het geprobeerd hadden, koos Sánchez wel het goede moment. Bennett probeerde nog over te steken, maar kreeg het gaatje niet dicht. De Nieuw-Zeelander werd wel tweede. Bouwman won vervolgens het sprintje van de elitegroep.

RIDE Magazine
66 Reacties
Sorteer op:
19 april 2018 15:37
Klopt vleK. Anders wordt het te verwarrend.
19 april 2018 15:38
Zo zeg , die Koen blijft me verbazen zeker zo goed zo niet beter als Bennett , als helper voor Bennett in de groep zelf aanvallen en dan nog derde worden dikke proficiat.
Vorig jaar in de Dauphine dacht ik nog, leuk, een etappe overwinning na een monster ontsnapping met een groep en winnaar van het bergklassement zoals Tolhoek het jaar daarvoor in de Ronde van Zwitserland, maar het zal wel.
Nu moet ik zeggen dat hij geen kinder of muizestapjes vooruit zet maar reuzestappen vooruit zet. Jammer voor Tolhoek dat hij nu met die knieblessure zit.
19 april 2018 15:44
LL Sanchez heeft net als Terpstra de gave om alleen te kunnen rijden, die zie je niet meer terug als hij een gaatje heeft!
19 april 2018 15:51
@ Scott Sunderland: hier precies hetzelfde. Kwal van een kerel, steekt ie nog steeds zijn duim in zijn mond als ie wint? Wat een kneuzenactie is dat zeg, bahbah
19 april 2018 15:54
"Peer"
LLS is gewoon een steengoede renner; ik weet hoe hij met de hulp van Kruijswijk zo'n stunt heeft uitgehaald. Aankomst na een afdaling is zijn ding toch.
Een jonge neo als Conci zat er ook gewoon bij. Zijn gewicht heeft hem vaak genoeg parten gespeeld, als 't stijl bergop gaat.
19 april 2018 16:00
@US
Dat de overwinning in de Dauphine maar magertjes werd beoordeeld, vind ik ook apart.
Die Koen Bouwman heeft met De Tier en Tolhoek heel veel geleerd in de laatste Vuelta.
Maar dat hij zo'n stap heeft gemaakt in de Tour of the Alps is toch wel heel goed te noemen.
Wat dat betreft doet TLJ 't goed met het aantrekken van jonge beloftevolle talenten.
19 april 2018 16:19
Mooi hoe bouwman ingehouden sprint om de derde plaats om het verschil met Bennet niet kleiner te maken.
19 april 2018 16:20
@UrbanSteel
Ik dacht precies hetzelfde vorig jaar na de Dauphiné, maar gelukkig weet hij dit jaar mijn ongelijk te bewijzen. Rijdt hier gewoon overtuigend met de besten mee naar boven. Wat is Elissonde overigens ook goed. Ik vraag me af hoe ver hij had kunnen komen als hij voor zichzelf had mogen rijden.
19 april 2018 16:28
De opvolger van Gesink heet Koen Bouwman..en komt ook uit de Achterhoek....
Ben trouwens niet chauvinistisch of zo...
19 april 2018 16:40
Bouwman de opvolger van Gesink? Meer de opvolger van Kruijswijk imo. Geen supertalent maar een jongen die gestaag groeit en een meer dan behoorlijke renner aan het worden is.
19 april 2018 16:44
Die Bouwman rijdt goed zeg. Rijdt hier toch echt met grote meneren mee omhoog. Bennett is stiekem toch ook echt richting de top aan het kruipen. Enige jammere is dat Gesink en Kruiswijck dan weer wat verder van de top af lijken te gaan.
19 april 2018 17:08
Je kunt veel van Sanchez zeggen, maar hij rijdt cool het gat dicht op de veel te hard dalende Pozzovivo, kijkt achterom of zijn kopman er nog aanhangt en wint en passant de rit. Zeker niet gestolen.
19 april 2018 17:39
Chapeau Bouwman!!! Niet normaal, groot talent?!
19 april 2018 17:47
Ik ben verrast door Bouwman hier. Had eerlijk gezegd het idee dat de etappe in Dauphiné een uitschieter was uit een vlucht. Knap gedaan, maar nu moet hij dit nog wel constant gaan doen natuurlijk. Gisteren was ie er weliswaar een poos bij, maar zat Bennett gewoon weer alleen op t eind.
19 april 2018 17:51
Bouwman was in de Coppi e Bartali ook al sterk bergop natuurlijk. Zat toen gewoon mee met Bauke, Rosa oa en had kans op ritwinst toen totdat ie viel. Is niet dat dit opeens vanuit het niets komt.
19 april 2018 17:56
begint al vroeg duidelijk te worden bij TLJ wie behouden moeten worden en niet verlengd gaan worden in de zomer waarschijnlijk. Bouwman bezig met een extreem goede comeback!
19 april 2018 18:04
Bouwman lijkt me op het eerste gezicht een beetje hetzelfde type als Luis Leon Sanchez. Redelijk explosief en een goed eindschot en meer dan behoorlijk bergop en een redelijke tijdrit. Alleen (nog) niet goed genoeg voor het echte hooggebergte. Zou zich kunnen ontwikkelen tot een goede knecht en meer dan behoorlijke rittenkaper(wat begint dat trouwens een verschrikkelijk woord te worden).
19 april 2018 18:33
@ peer... Sanchez heeft al een zak vol overwinningen behaald op deze manier, snap jouw verbazing ook niet tov. Astana, die zijn hier op hun terrein met hun specialisten. Als QuickStep blijft winnen, op alle terreinen nb, krijgen ze alle lof, Astana de shit.... en nee hun ‘verleden’ is niet geldig als excuus, dat van QS is minstens zo getint...,
19 april 2018 18:39
Net even de herharling gekeken, LL heeft welgeteld 2 seconden profijt van de camera motor. Hij is wel zeer sterk overigens. Froome lijkt ook ok te zijn.

verder Pozzovivo is geen Nibali qua dalen.
19 april 2018 19:18
@tetedlc
Bouwman staat 15 in ak. Is gewoon heel goed. Dat kan niet als je er niet elke dag bij zit. Heeft Bennet gisteren meer dan prima afgezet. Sommige mensen zoeken ook altijd negatieve puntjes
19 april 2018 19:37
@Tetedelacourse wie van de kopmannen had er gisteren nog wel een mannetje bij dan ?? In de finale zaten alle kopmannen alleen. Toen Elissonde afgaf op een kilometer onder de top zat Bouwman nog gewoon bij Bennett en moest hij pas laten lopen toen de kopmannen gas gaven.
19 april 2018 20:04
Mooie renner blijft LL. Beetje jammer van de motor weer idd, lijkt wel mode. Goed gereden van Bouwman. Jammer dat Froome in orde lijkt. Hoop nog op een wonder voor de Giro...
19 april 2018 20:26
Ligt het aan mij of zitten er geen linkjes bij naar de volledige uitslag?
19 april 2018 20:47
In Smurfendorp wordt nu al gesproken van een historische 2e en 3e plaats voor TLJ ;)
19 april 2018 20:59
Dat motoren een bepalende factor kunnen zijn en vaak ook zijn is een gegeven. Ik heb meer moeite met het feit dat een Astana renner wint! Hangt toch teveel de geur van Vinokoerov om heen en hoe die over doping denkt weten we wel. Maar gelukkig had Koen Bouwman het niet te warm! Prima renner!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.