Mathieu van der Poel troeft Wout van Aert af in Namen
Foto: Marcel Koch
zondag 20 december 2015 om 16:04

Mathieu van der Poel troeft Wout van Aert af in Namen

De vierde Wereldbekercross van het seizoen is gewonnen door Mathieu van der Poel (BKCP-Corendon). De wereldkampioen was in Namen de betere van Wout van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace) na een spannend duel. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games) mocht mee op het podium.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De kopstart op de Citadel van Namen was voor Sven Nys. De nummer twee in het WB-klassement zette vanaf meter één druk op leider Wout van Aert, maar die liet zich niet zomaar uit zijn lood slaan. Na één ronde reden de twee kemphanen samen voorop, maar hun voorsprong was nooit echt groot. Onder impuls van Lars van der Haar, kwamen Mathieu van der Poel, Clément Venturini, Toon Aerts, Michael Boros en Kevin Pauwels immers snel terug. Uit die kopgroep van acht besloot de jonge Toon Aerts in ronde drie weg te rijden. Enkele meters voorsprong nemen lukte hem wel, maar Van Aert gaf niemand echt ruimte. Dat zorgde voor vertwijfeling en daarvan maakte de slecht gestarte Klaas Vantornout gebruik om het achttal te vervoegen. Sven Nys daarentegen moest zijn inspanningen bekopen en gaf meter na meter prijs.

Van der Haar achtte na een half uur wedstrijd zijn moment gekomen om weg te rijden. Niet veel later ging de Europees kampioen echter tegen de vlakte, waardoor zijn voorsprong smolt als sneeuw voor de zon. Vijf minuten was het menens, want dan ging slokop Wout van Aert naar de kop. Mathieu van der Poel en Kevin Pauwels waren de enigen die aan de druk van Van Aert konden weerstaan en samen met de jonge Kempenaar de tweede koershelft mochten kleuren.

De Nederlander en de jonge Belg zetten elkaar beurt om beurt op kop, terwijl Kevin Pauwels zich de hele wedstrijd afzijdig hield. Toch gingen de drie gezamenlijk de slotronde in en daarin was het Van der Poel die op een beslissend moment de kop nam. Op de oplopende strook richting aankomst nam hij enkele meters op topfavoriet Van Aert en stond die niet meer af. De ontlading bij het behalen van zijn eerste klassementszege van het jaar was op zijn gezicht af te lezen. De wereldkampioen kan nu ook met een goed gevoel de drukke kerstperiode voortzetten, met als eerstvolgende afspraak de Wereldbeker van Heusden-Zolder op 26 december.

Wereldbeker veldrijden 2015-2016
Uitslag manche 4: Namen

1. flag-nl Mathieu van der Poel (BKCP-Corendon)
2. flag-be Wout van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace)
3. flag-be Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games)
4. flag-be Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games)
5. flag-nl Lars van der Haar (Giant-Alpecin)
6. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea)
7. flag-fr Clément Venturini (Cofidis)
8. flag-be Sven Nys (Crelan-AA Drink)
9. flag-ch Julien Taramarcaz (ERA-Murprotec)
10. flag-nl Thijs van Amerongen (Telenet-Fidea)

RIDE Magazine
38 Reacties
Sorteer op:
20 december 2015 19:26
Maar het is toch niet de bedoeling dat je alleen maar crossen wint door gemiddeld net iets meer vermogen te hebben en net iets harder te rijden dan de rest, voornamelijk op rechte stukken?

Als er echt gekoerst moet worden, laat Van Aert het afweten. In de laatste ronde had hij best wat meer mogen vechten voor zijn positie. Nu liet hij zich doen, waardoor hij op het laatst gedwongen werd om een bommetje te gooien wat nu eenmaal niet zijn ding is.
20 december 2015 20:03
Uitslagen in Wereldbeker zijn goede prognose voor WK veldrijden.

"Wout van Aert domineert de cross" las ik diverse malen in de schitterende Belgische kranten. Toch blijkt- zo heb ik uitgezocht- dat de uitslagen in de wereldbeker een goede basis vormen om een voorspelling voor het WK op te baseren. En wat zien we dan? Wout van Aert won in deze reeks van de vier crossen er slechts ééntje.
17-09-2015 Las vegas Van Aert
18-10-2015 Valkenburg Van der Haar
22-11-2015 Koksijde Nys
20-12-2015 Namen Van der Poel.
Conclusie is dat Van Aert in deze reeks niet domineert.
Het WK veldrijden kan bijgevolg een zéér spannende cross gaan worden.
Het zou prachtig zijn als Boom kan verbeteren. Dan zou Nederland met drie sterken pionnen aan de start staan. En dat is wel héél lang geleden.
20 december 2015 20:06
Wereldbeker zegt in principe helemaalniets natuurlijk... Het type parcours zegt namelijk veel meer. Je ziet dat op zware parcoursen als Valkenburg en Namen Van Aert tekort komt. Dat is belangrijk om mee te nmenemen. Als je alle crossen in ongeveer dezelfde type parcoursen op een rijtje gaat zetten van dit seizoen, dan heb je een beter beeld. Daarnaast heb je vaak gasten die extreem goed pieken in Januari. Al zijn de verschillen dit jaar in Top en subtop extreem groot. Te groot eigenlijk.
20 december 2015 20:08
In het verleden was dat wél zo. Zij die goed presteerden in de wereldbeker zag je dat óók doen op het WK. Kijk het maar na!
20 december 2015 20:24
@LG
Zoals Van Aert op een licht parcours als Spa Francorchamps wel tot zijn recht kwam?
Overigens vind ik dat Van Aert zich in persoonlijk opzicht flink verbeterd heeft. Vond het vorig seizoen een beetje een z@@kerd, maar vind dat hij zich dit jaar ontwikkelt tot een patron. Vrees alleen wel dat het veldrijden een two men show wordt de komende jaren.
20 december 2015 20:28
Mathieu VDP moet tegenwoordig tot het uiterste gaan om Van Aert te kunnen kloppen. Dat was vroeger wel anders. En dat maakt het natuurlijk ook des te mooier als hij wint.
20 december 2015 21:11
MvdP heeft nog niet de noodzakelijke basis om constant om de winst te strijden. Van Aert had de hoogvorm en lijkt nu iets minder te worden. Zaak is nu voor allebei dat ze zich niet aan gort rijden voor het WK. 2e Kerstdag zullen ze allebei nog volle bak willen gaan als test voor het WK.

Als ze slim zijn kienen ze daarna een traject uit naar het WK. Nadeel voor Van Aert: hij zal zijn klassementen moeten verdedigen.
20 december 2015 21:46
@jibi

Met zo'n kleine top is het niet gek dat degene die goed preteren in de WB dat ook doen op het WK, het zegt dus eigenlijk niks.
20 december 2015 21:54
@janjanssen lol +1
20 december 2015 22:03
In de eerdere reacties hier over Wout van Aert lees ik veel dat volgens mij niet klopt.
Van Aert komt tekort op zware parcoursen: integendeel daar komt hij juist goed tot zijn recht. Zie idd Franchorchamps maar ook Gavere. Namen lag er overigens lichter bij dan ooit.
Van Aert domineert de wereldbeker niet: wellicht minder dan de andere klassementen maar één eerste en drie tweede plaatsen geven hem een vrij comfortabele eerste plaats.
Van Aert moet richting het WK zijn klassementen verdedigen: twee van de drie klassementen zijn nagenoeg beslist en kennen hun laatste cross voor het WK een maand vantevoren. Voor de wereldbeker hoeft hij alleen op Nys, Van der Haar en in mindere mate op Pauwels te letten die ook alle van het WK hun hoofddoel hebben gemaakt. Zal dus ook wel loslopen.

Van Aert is op dit moment wel een sterkere crosser dan Van der Poel. Maar het is niet zo dat Van der Poel hem wegreed bij de beloften. Ze waren behoorlijk aan elkaar gewaagd. Bij de junioren was Van der Poel wel sterker maar toen was Wout nog Woutje en had een fietsmaat kleiner. Hij heeft zijn achterstand op Van der Poel wel ingehaald.

Het soort parcours en de staat ervan zijn zeer van belang. Wanneer bij het WK in Zolder het parcours er droog of zelfs bevroren bijligt, geef ik Van der Poel en Van der Haar meer kans dan Van Aert. Bij veel modder kan Van Aert op de macht echter het verschil maken als hij nog fris genoeg is.
20 december 2015 22:08
@Kaunertal

Inderdaad, vanaf het moment dat ze dezelfde fysieke leeftijd hadden, waren ze aan elkaar gewaagd (in het veld). Des te leuker voor de crossliefhebber. Doodjammer dat Pauwels niets probeerde vandaag natuurlijk.
20 december 2015 22:39
Van Aert zal die klassementscrossen rijden, MvdP niet perse.
20 december 2015 22:52
Prachtige overwinning van van der Poel. Als je met een beperkte basis toch dit al kan de dag na een cross.

Van Aert neemt dankzij de uitslagen van Nys en van der Haar ook in dit klassement een stevige optie op de eindzege. En nog altijd niet buiten de top 2 gefinisht (!) dit seizoen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.