Mathieu van der Poel schiet raak in Ronde van Zwitserland
foto: Cor Vos
maandag 7 juni 2021 om 17:24

Mathieu van der Poel schiet raak in Ronde van Zwitserland

Mathieu van der Poel heeft de eerste rit in lijn in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Nederlander klopte in Lachen de Duitser Maximilian Schachmann, met wie hij in de slotkilometers was weggereden. Wout Poels werd vlak daarachter derde. Stefan Küng behield zijn leiderstrui nipt.

In de heuvelachtige finale van de eerste etappe in de Ronde van Zwitserland konden we voor het eerst de verhoudingen tussen Michael Matthews, Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe zien.

Kopgroep van vier krijgt de zegen
Al vroeg reden er twee Zwitsers en twee Canadezen weg uit het peloton: Matteo Dal-Cin, Nickolas Zukowsky (Rally Cycling), Claudio Imhof (Zwitserse selectie) en Tom Bohli (Cofidis). Hun voorsprong stabiliseerde toen deze was opgelopen naar zes minuten.

Na de twee beklimmingen van de Ghöch en Oberricken liep deze terug naar drie minuten. Met nog dertig kilometer te gaan begonnen de koplopers stilletjes aan te dromen van een ritzege, zij het niet dat de afdaling van de Oberricken voor chaos zorgde.

foto: Cor Vos

BikeExchange knapt vuile werk in peloton op
Niet alleen bij de koplopers zelf, Bohli en Imhof reden weg bij de twee Canadezen van Rally, maar ook in het peloton. Door het gretige werk van BikeExchange voor Matthews scheurde het peloton in drie delen. Zo’n zeventig man bevolkten daarna nog maar die groep.

Het einde voor de bij Bohli weggereden Imhof volgde daarna rap. Enkele kilometers voor de laatste beklimming van de dag, de Lichtenstrasse, werd hij ingerekend. Er waren toen nog maar tien kilometer te rijden.

Alaphilippe valt aan, Van der Poel en Poels mee
Op die beklimming zagen we Alaphilippe als eerste aanvallen. De Fransman zorgde met zijn demarrage voor een afsplitsing. Alleen Van der Poel, Iván García Cortina, Richard Carapaz, Maximilian Schachmann, Wout Poels, Jakob Fuglsang, Marc Hirschi en Michael Woods waren in staat om te volgen.

Van der Poel wint na late aanval, Küng blijft leider
In de laatste kilometers viel dit groepje ook snel weer uit elkaar. Na een aanval van Van der Poel kwam de Nederlander even alleen te rijden. Op twee kilometer van de meet wist Schachmann nog de aansluiting te maken, waardoor we in Lachen een sprint met twee kregen.

Daarin bleek Van der Poel duidelijk over snellere benen te beschikken. De renner van Alpecin-Fenix reed in de slotmeters zelfs nog een seconde weg bij Schachmann. Poels eindigde vlak daarachter als derde. Leider Küng moest op de slotklim passen, maar hield de schade beperkt en behield zo zijn leiderstrui.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.