Mathieu van der Poel zet zegereeks voort in Zolder, Nieuwenhuis op het podium
Foto: Photopress.be
woensdag 26 december 2018 om 16:05

Mathieu van der Poel zet zegereeks voort in Zolder, Nieuwenhuis op het podium

Mathieu van der Poel heeft de wereldbekercross in Zolder zonder al te veel problemen kunnen winnen. De Europese kampioen vertrok in de tweede ronde, maar zag een onfortuinlijke Wout van Aert wel uitpakken met een sterk slot.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Aerts wil terugkeer Van Aert verhinderen
Wereldkampioen Wout van Aert had zich vooraf aan de wereldbekercross in Zolder een belangrijk doel voor ogen gehouden: een goede start maken, en juist dat is op het voormalig autocircuit van Zolder geen sinecure. Van Aert, die als tweede weg was, slaagde daar meer dan behoorlijk in, maar kreeg niet veel later in de eerste ronde af te rekenen met een lekke band. Zo kwam hij alsnog in zestiende positie terecht, op ongeveer even veel seconden.

Dat was het sein voor wereldbekerleider Toon Aerts, die zijn grootste concurrent voor de wereldbeker zo zag wegvallen, om als een gek tekeer te gaan. De voormalige Europese kampioen deed er alles aan om de terugkeer van Van Aert te verhinderen, met Michael Vanthourenhout en topfavoriet Mathieu van der Poel in zijn spoor. Van der Poel wachtte geduldig zijn moment af, en net toen Van Aert na twintig minuten cross terug leek aan te sluiten, was dat moment gekomen.

Vlak voor de technische zone schoof Van der Poel naar de leiding. Aerts en Vanthourenhout haakten al bij de eerste versnelling van de superieure Nederlander af, waardoor die op de lange aankomststrook zijn kloof zonder al te veel problemen kon uitbreiden tot een twintigtal seconden. Later zou dat verschil nog oplopen tot maximaal 38 seconden, mede omdat eerste achtervolger Michael Vanthourenhout met materiaalpech af te rekenen kreeg.

Wereldkampioen pakt uit met een sterk slot
In de tweede wedstrijdhelft kwam wereldkampioen Wout van Aert pas volledig onder stoom. Van Aert halveerde het verschil en naderde op een bepaald moment zelfs tot op negentien seconden van een ingedommelde Van der Poel, en maakte zo aan het einde van de wedstrijd wel het meeste indruk.

Op de derde plaats zagen we een ijzersterke Nederlander Joris Nieuwenhuis. Met een vierde plaats in de klimcross van Namen gaf hij – al luchtgitaar spelend – al blijk van een goede conditie, maar op het autocircuit van Zolder kwam zijn talent pas weer helemaal tot uiting, met een bronzen medaille als gevolg. Een andere vermelding is voor drievoudig wereldkampioen Zdenek Stybar, die zich in zijn eerste cross van het seizoen vanop de laatste startrij terugknokte tot plek 21.

Wereldbeker veldrijden 2018-2019
Uitslag manche 6: Zolder

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Corendon-Circus)
2. flag-be Wout van Aert (Cibel Cebon) op 16s
3. flag-nl Joris Nieuwenhuis (Sunweb Development Team) op 29s
4. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea) op 35s
5. flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) in z.t.
6. flag-be Quinten Hermans (Telenet-Fidea) op 55s
7. flag-nl David van der Poel (Corendon-Circus) op 1m03s
8. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea) op 1m07s
9. flag-nl Corne van Kessel (Telenet-Fidea) op 1m10s
10. flag-be Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) op 1m17s

21. flag-cz Zdenek Stybar (Quick-Step Floors) op 2m48s

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.