Bjerg valt weer het werelduurrecord aan: “Eerst zien hoe Campenaerts het doet”
foto: Joris Knapen
woensdag 27 februari 2019 om 18:14

Bjerg valt weer het werelduurrecord aan: “Eerst zien hoe Campenaerts het doet”

Mikkel Bjerg gaat in juni en oktober opnieuw een aanval doen op het werelduurrecord van Sir Bradley Wiggins. Dat vertelt de 20-jarige Deense U23-wereldkampioen tijdrijden aan WielerFlits. In oktober zette het toptalent van Hagens Berman Axeon al de tweede afstand ooit neer. Zijn 53,730 kilometer telt de UCI overigens niet mee, omdat er bij de poging van Bjerg in oktober geen UCI-officials aanwezig waren.

De Deense powerhouse schreef in september geschiedenis door als eerste belofte ooit de wereldtitel tijdrijden te prolongeren. Een maand eerder reed hij voor zijn doen een verdienstelijke Ronde van de Toekomst, waar hij als niet-klimmer 22ste werd in het eindklassement. Het zette hem – en wellicht ook zijn ploeg – aan het denken. Afgelopen winter probeerde hij vijf kilo aan spiermassa te verliezen om zijn wattage per kilogram te verbeteren en zich om te scholen tot klimmer. Zeg maar de Tom Dumoulin-route.

Vorig jaar probeerde hij het nog via de Fabian Cancellara-route. Het leverde hem meteen winst op in de Rabobank Dorpenomloop van Rucphen, maar een valpartij enkele dagen later strooide roet in zijn voorjaarsmaal. Ook deze winter werkte hij in het krachthonk die trainingen af, om uit te groeien tot een klassiekerrenner. Bjerg zat dus in dubio. “Maar toen besefte ik dat het enige dat ertoe doet voor mij, het werelduurrecord is. Daarom ga ik me dit jaar focussen op mijn totale power output in zestig minuten.”

De jonge Deen had op 18-jarige leeftijd – destijds – al eens de vijfde afstand binnen het uur ooit gerealiseerd. “Ik ga het in juni opnieuw proberen”, laat hij aan WielerFlits weten. “Maar eerst gaan we kijken hoever Victor Campenaerts komt binnen een uur.” De Belgische Europees kampioen tijdrijden van Lotto Soudal liet eerder deze week weten op 16 of 17 april een poging te doen op de Mexicaanse wielerbaan van Aguascalientes, een baan die gelegen is op hoogte.

Bjerg deed zijn voorgaande twee pogingen in het Deense Odense, op zeeniveau. Ook zijn recordpoging in juni wordt gehouden in Denemarken. Waar hij het record in oktober gaat aanvallen, is nog niet duidelijk.

flag-wc Werelduurrecord – februari 2019
1. flag-gb Bradley Wiggins – 54,526 kilometer
2. flag-dk Martin Toft Madsen – 53,63 kilometer
3. flag-us Tom Zirbel – 53,037 kilometer
4. flag-gb Alex Dowsett – 52,937 kilometer
5. flag-nl Dion Beukeboom – 52,757 kilometer
6. flag-dk Martin Toft Madsen – 52,574 kilometer
7. flag-au Rohan Dennis – 52.491 kilometer
8. flag-dk Mikkel Bjerg – 52,311 kilometer
9. flag-nl Thomas Dekker – 52,221 kilometer
10. flag-at Matthias Brändle – 51,850 kilometer

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.