Milan Menten: “Wil vooral in voorjaar bewijzen dat ik sterker ben geworden”
foto: Cor Vos
Nico Dick
dinsdag 8 maart 2022 om 08:45

Milan Menten: “Wil vooral in voorjaar bewijzen dat ik sterker ben geworden”

Interview Milan Menten schonk Bingoal-Pauwels Sauces WB zondag een eerste seizoenszege in het Franse Lillers. Menten was er de snelste van een gedecimeerd peloton. De 25-jarige Limburger hoopt nu op een sterk voorjaar, met als doel volgend jaar een plekje in de WorldTour te bemachtigen.

Twintig toptienplaatsen in 2021, met daarbij onder meer een mooie ereplaats in het eindklassement van de Ronde van Wallonië en een vijfde plaats op het BK in Waregem. Eind september bekroonde hij een sterke periode met winst in de derde etappe van de Cro Race, een Kroatische rittenkoers.

Milan Menten blikte half januari – tijdens de teamstage van Bingoal-Pauwels Sauces WB – meer dan tevreden terug op vorig jaar. “Met de nadruk zelfs op het tweede deel van het seizoen, omdat ik echt wel een goede reeks neerzette na mijn hoogtestage in juli. Ik reed daarna plots een stuk beter bergop. Bewijs daarvan zijn mijn toptienplaatsen in de Ronde van Wallonië en de Ronde van Denemarken, twee sterk bezette wedstrijden.”

Eén kaart
“De reden van die progressie? Ik werd een jaartje ouder en sterker uiteraard. En ik ben het hele jaar gespaard gebleven van pech en blessures. Maar mijn transfer van Sport Vlaanderen-Baloise naar mijn huidige team is misschien wel de belangrijkste factor”, denkt Menten. “Enerzijds wilde ik me bewijzen en heb ik er vorig jaar echt alles voor gedaan, anderzijds krijg ik bij Bingoal-Pauwels Sauces WB bijzonder veel vertrouwen.”

“Bij Sport Vlaanderen mocht ik ook mijn ding doen. Het is zeker niet dat ik er niet tevreden was, maar in een sprint was het toch meer ieder voor zich. Dat resulteerde dan in een 4de, 8ste en 10de plek. Hier word de kaart van één sprinter getrokken. Als Timothy Dupont erbij is, dan trekken we de sprint aan voor hem. Is hij er niet, dan rijdt de ploeg in mijn dienst. Best een groot verschil.”

Milan Menten – centraal – bij de start van de Ronde van Oman – foto: Cor Vos

Dit jaar hoopt de intussen 25-jarige Bilzenaar nog een extra stap te zetten. “De winter liep perfect. Mijn testen waren bij de beste van de ploeg en nog beter dan in 2021.” Tijdens de januari-stage werd Menten even afgeremd door een val, maar de schade bleef al bij al beperkt. “In 2019 liep ik een scheurtje in de hamstring op en dat bleef me maanden achtervolgen. Ik was even bang mijn voorjaar in het water te zien vallen. Gelukkig liep het nu niet zo’n vaart.”

Via de Ster van Bessèges en de Ronde van Oman bereidde de Limburger zich voor op het openingsweekend en Le Samyn. Dat leverde in Kuurne een 19de plek op, in Le Samyn werd hij vroegtijdig uitgeschakeld door pech. Pas zondag liet hij voor het eerst een echt resultaat optekenen: Menten won de GP de la ville de Lillers, een 1.2-wedstrijd op de UCI-kalender. Niet tegen een topdeelnemersveld, maar uiteraard wel goed voor het vertrouwen.

Milan Menten wil zich immers tonen in het voorjaar. In de hoop dat 2022 zo de springplank naar de WorldTour wordt. “Dat is wel de bedoeling, ja. Er waren eind vorig seizoen al een aantal aanbiedingen van Franse ProTeams, maar ik had nog een contract waar teammanager Christophe Brandt me wilde aan houden. Zelf was ik ook niet overtuigd dat de tijd er al rijp voor was. Ik deed dan wel vaak mee voorin, winnen is o zo moeilijk. Die stap hoop ik nu wel te zetten.”

Grote ronde
“Vorig jaar werd ik al 15de in de Brabantse Pijl. Nu wil ik ook in andere klassiekers als Dwars door Vlaanderen, E3 Harelbeke of Amstel Gold Race proberen de finale te rijden. Met als voordeel dat het in mijn huidige team geen ramp is als het een keer niet lukt. Bij een echt topteam zal dat minder gemakkelijk aanvaard worden. “In 2023 terechtkomen in een team waarbij hij voor het eerst een grote ronde kan rijden, is Mentens grote doel. “Als ik zie welke stap bijvoorbeeld een Piet Allegaert heeft gezet na zijn Vuelta-deelname… Ook bij Alpecin-Fenix zie ik renners progressie maken na het rijden van een grote ronde. Dat is zeker een van mijn doelen de komende jaren.”

Deze week last Menten met de ploegmaats een ministage in de Voerstreek in. De volgende wedstrijden waarin hij van start gaat zijn de Ronde van Drenthe en Nokere Koerse. “Vervolgens reis ik nog naar Italië voor de Per Sempre Alfredo, een 1.1-eendagskoers, en de Coppi e Bartali, een vijfdaagse rittenkoers als laatste voorbereiding op de Vlaamse voorjaarskoersen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.