Mollema: “Dit is de grootste zege van mijn carrière”
foto: Sirotti
zondag 16 juli 2017 om 18:21

Mollema: “Dit is de grootste zege van mijn carrière”

Bauke Mollema straalde van oor tot oor na zijn Touretappeoverwinning in Le Puy-en-Velay. Onze landgenoot is vanzelfsprekend blij. “Dit is echt geweldig”, zegt hij direct na de finish.

“Ik ben zo blij om een etappe te winnen in de Tour de France. Ik heb hier zo hard voor gewerkt de laatste paar jaar”, geeft Mollema aan. Aanvankelijk zat de Groninger niet in de kopgroep. “Dit was een groot doel voor mij. Ik had een kans, maar veel ploegen wilden meezitten in de ontsnapping vandaag. Ik ging op de eerste klim vol gas om het gat naar de eerste groep te overbruggen. Uiteindelijk lukte het met 25 renners”, beschrijft Mollema.

“Dat was het eerste doel van de dag. Daarna ging ik er gewoon voor in de laatste 30 kilometer. Het was een lange tijd alleen, en de achtervolgers waren heel close aan het einde, maar ik redde het! Dit is de grootste zege van mijn carrière tot nu toe. De Tour de France was altijd al mijn droom. Ik ben ongelooflijk blij”, aldus de 30-jarige coureur, die in 2013 al een etappe won in de Vuelta en ook de Clásica San Sebastián op zijn palmares heeft staan.

RIDE Magazine
72 Reacties
Sorteer op:
16 juli 2017 19:01
Totaal oneens met dat San Sebastian mooier zou zijn, deze is met ruime afstand zijn mooiste overwinning zowel qua aanzien als suspense. Dat 'strijd met wereldtop'-gezever is echt een dingetje van de wiskundig ingestelde wielerfreak,..

Wat wil je als sprinter ? De 'wereldtop' erop leggen in de achtertuin van Sheik Zandbak of heel gelukkig een tourrit omdat aan de ene kant Sagan en Cav in elkaar haken, Demare te vroeg ging en Bouhanni door zijn ketting heen trapt ? Juist.
16 juli 2017 20:13
Ooit winnen in de Tour, daar droomt elke junior van. En als het je lukt, op welke manier dan ook, dan is je carrière geslaagd.
Vind het jammer dat er in de Tour steeds minder ruimte lijkt over te blijven voor de iets minder bedeelden: Rubèn Plaza, Riblon, Burghardt, Kim Kirchen, Leon van Bon, dat soort renners. Niet tot de allergrootsten behoren maar wel scoren op het allerhoogste platform heeft iets charmants. Een duel Van Avermaet- Sagan is leuk in Vlaanderen maar in de Tour heb ik daar niet zo veel mee.
Gelukkig is daar in de Vuelta meer ruimte voor.
16 juli 2017 18:23
Fantastische solo. Een etappe niet de knecht van Contador en direct raak. Held!
16 juli 2017 18:26
Ik hoorde het hem zeggen in het interview, en snap het in de emotie natuurlijk helemaal, maar als wielerliefhebber begrijp ik het toch niet volkomen...

San Sebastian is een koers die je alleen maar kan winnen door de absolute wereldtop te verslaan, niemand die daar ruimte wordt gegund om uit een vroege vlucht te winnen. Op de erelijst van San Sebastian staan dan ook vrijwel alleen maar wereldtoppers. Een tour-etappe uit een vlucht winnen is toch niet van die orde? De lijst met ritwinnaars in de Tour is natuurlijk ten eerste veel langer, en ten tweede staan daar toch ook wel een paar renners van niks tussen.

Niet dat Bauke in dat rijtje hoort, juist niet! Maar, ik vond het een statement dat maar weer eens aantoont hoeveel groter de Tour is dan al het andere in het fietsen... Als liefhebber vind ik dat jammer.
16 juli 2017 18:26
Wat een strijd, wat een overgave! Niks aan gestolen, Bauke was de sterkste!
16 juli 2017 18:29
Het mooiste waren de interviews met de Belgische renners: "
Ze reden kop over kop erachter, maar kwamen niet dichterbij. Mollema was de sterkste" .
Zo dik verdiend !
16 juli 2017 18:29
@LL helemaal mee eens. San Sebastian schrijf ik ook een stuk hoger aan. Maar goed. Hij schenkt Trek elk jaar toch een mooie zege.
16 juli 2017 18:33
@LyndaLid, ik dacht hetzelfde. Ik snap wel dat je het in de euforie roept, maar ik kan me niet voorstellen dat dit echt zo is.
16 juli 2017 18:36
Heerlijk voor zijn zelfvertrouwen, eerst naar de kopgroep en ook nog 30km solo in de volle wind, come on Bauke, nu de Izoard nog, wind komt uit het Groningen die dag.
16 juli 2017 18:37
Mensen herinneren Boogerd ook altijd met la plagne. Werd zelfs bij de top 10 van grootste sportmomenten geschaard als ik me niet vergis. Terwijl welbeschouwd zijn Amstel overwinning veel knapper is om de redenen die lyndalid noemt. Maarja, de tour...
16 juli 2017 18:37
Als kind droom je eerder van het winnen van een TdF etappe dan het winnen van SAN Sebastián. Daar zit vooral het sentiment in denk ik.

Qua niveau is de TdF klaarblijkelijk ook HC, want eigenlijk elke renner roept dit
16 juli 2017 18:37
Deze overwinning gaat het collectieve geheugen in, San Sebastian niet; SS natuurlijk wel bij de liefhebbers, maar niet bij Jan Modaal cq de Telegraaf / NOS.nl lezer.

Heerlijk staaltje Mollema van Bauke: gaan, niet omkijken en doorstoempen.
16 juli 2017 18:42
Ik snap dat winnen op deze manier mooier is dan ss. Voor de echte wielerfan mssn niet, maar voor t grote publiek zeker. En daarnaast ook nog is mooie criteriums voor bauke. Zal toch ook wel uitmaken.
16 juli 2017 18:44
Qua koers San sebastian moeilijker....qua aanzien natuurlijk niet. Tour is groter dan welke koers dan ook.
16 juli 2017 18:47
Bauke heeft nog kansen 8n de etappes van woensdag en donderdag.
16 juli 2017 18:47
@Lynda: maar daar hebben we het de laatste jaren vaak over gehad hier op Wielerflits. Ik kan mij nog voed herinneren dat jij altijd best af gaf op de Vuelta. Ik kijk elk jaar meer uit naar de Giro en de Vuelta, maar de Tour zal gewoon altijd de grootste ronde blijven. Hoe erg de liefhebbers die hier ook zijn wanneer de Giro en Vuelta zijn ook roepen dat er meer is dan de Tour, de Tour is waar het voor het publiek en voor de meeste renners om draait. Dus ook voor Mollema, blijkt nu.
16 juli 2017 18:48
Niemand die dat betwist, dat de Tour natuurlijk veel groter is.

Maar hij wint niet de Tour, hij wint een van de 21 etappes, met een voorgift. Begrijp me niet verkeerd, hij verslaat alsnog echte toppers! Maar renners als Ruben Plaza, Geschke en Brice Feillu deden dit ook al. En alleen al deze Tour wint bijvoorbeeld Kittel er al 5/6/7. Daar zit hem (voor mij!) het grote verschil qua aanzien.

@ vevie

Ja de Vuelta is wat mij betreft dan ook precies om bovengenoemde redenen nog een stuk kleiner dan de Giro. Komt bij dat ik het qua parcours en omgeving by far de minste ronde van allemaal vind.
16 juli 2017 18:50
Mag een renner lekker zelf vinden en voelen wat zijn mooiste overwinning is?
16 juli 2017 18:51
@LyndaLid et al
Helemaal mee eens - ik vind deze zege in de schaduw staan van San Sebastian, een klassieker. In een klassieker versla je echt de beste mannen. Er zijn al heel wat Tourritten gewonnen door losers, bij wijze van spreken.
En ook vandaag heeft Mollema niet van de grootsten gewonnen.
Begrijp me niet verkeerd, zijn overwinning is GROOTS, en ik gun het hem natuurlijk enorm, maar een klassieker is m.i. veel bijzonderder.

Maar goed, Mollema heeft altijd gelijk, want zijn gevoel telt natuurlijk. :-)
16 juli 2017 18:51
Natuurlijk zeg je dat " in the heat of the moment" maar er was ook helemaal niks aan gestolen zeg. Aan het begin van de etappe in je eentje op kop ploeteren (waar ik ook van dacht wtf is hij hier aan het doen en laat de rest het opknappen) van het tweede groepje tot aan een solo van dertig km tot aan de streep tegen hele sterke renners in de achtervolging.. ja san sebastian was echt ook een ehele mooie maar ik kan me voorstellen dat dit voor bauke de mooiste is qua inspanning en hark gehalte
16 juli 2017 18:52
Qua publiciteit is deze overwinning veel meer aansprekend. Dus is snap Mollema wel als hij zegt dat dit zijn belangrijkste overwinning is. Over 20 jaar zullen meer mensen deze overwinning herinneren dan die van San Sebastian.
16 juli 2017 18:53
@Lyndalid ga even je mond spoelen moraalridder.
16 juli 2017 18:54
@LL
Eens... maar het zou natuurlijk raar zijn als hij in een interview zou zeggen dat dit niet de mooiste zege is in zijn carrière. Pas wanneer hij met wielerpensioen is zal hij de balans opmaken.

San Sebastian was m.i. vele malen mooier.
16 juli 2017 18:54
De manier waarop is wel episch. In SS kun je gerust 90% van de wedstrijd in het peloton zitten. Deze Tour etappe begon met Mollema zelf in de tegen aanval op de eerste klim van de dag, hij komt er uiteindelijk bij en eindigt vervolgens met een solo van bijna 30 kilometer.
16 juli 2017 18:55
@ll
Kittel wint met de bekende vingers in zijn neus bij gebrek aan tegenstand, dat Bauke zo'n solo prefereert boven SS lijkt me voor de hand liggend, hopelijk gooit ie de handdoek nog niet in de ring nu ie minder hoeft te knechten.
@jan willem
Niet op wf natuurlijk.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.