Mollema soleert naar zege in Clásica San Sebastián
Foto: Sirotti
zaterdag 30 juli 2016 om 17:10

Mollema soleert naar zege in Clásica San Sebastián

Bauke Mollema heeft vandaag de Clásica San Sebastián op zijn naam geschreven. De Nederlander van Trek-Segafredo sprong op de top van de Murgil Bidea weg bij Alejandro Valverde (Movistar), Joaquim Rodriguez (Katusha) en Tony Gallopin (Lotto Soudal), waarna hij solo over de streep kwam. Mollema eindigde in de afgelopen vier edities achtereenvolgens als vijfde, negende, tweede en zesde, en heeft nu eindelijk zijn overwinning binnen.

In het begin van de etappe gingen zes renners ten aanval. Moreno Moser (Cannondale-Drapac), Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida), Pirmin Lang (IAM Cycling), Jacques Janse van Rensburg (Dimension Data), Jaime Roson (Caja Rural-Seguros RGA) en Loïc Chetout (Cofidis) vormden vandaag de vlucht van de dag. Zij kregen een maximale voorsprong van zes minuten.

Tegenaanvallen op de Jaizkibel
Het verschil verdween echter als sneeuw voor de zon toen Astana halverwege de etappe op kop van het peloton begon te rijden. Tijdens de eerste passage van de Alto de Jaizkibel probeerden tien tegenaanvallers de sprong naar voren te maken, waaronder Greg Van Avermaet (BMC) en Michal Kwiatkowski (Sky), maar Trek en Katusha zagen het gevaar en reden het gat snel dicht.

Op de tweede beklimming van de Alto de Jaizkibel volgde een nieuwe tegenaanval, ditmaal met onder andere Mikel Landa (Sky) en Dario Cataldo (Astana), maar opnieuw vond het peloton snel weer de aansluiting. Deze keer zorgde Movistar voor het achtervolgende werk. Ondertussen waren ook de vroege vluchters ingelopen, waardoor de koers opnieuw kon beginnen. Dat gebeurde zonder Kwiatkowski. De oud-wereldkampioen moest opvallend vroeg lossen uit het peloton, dat gegroepeerd naar de Alto Arkale reed, de voorlaatste klim van de dag.

Weinig actie in aanloop naar de slotklim
Ook na de Alto Arkale was het peloton nog samen. Cannondale-Drapac probeerde weliswaar de koers hard te maken op beklimming, maar de meesten konden volgden, waardoor een grote groep richting de slotbeklimming reed. Het gaat hierbij niet om de Bordako Tontorra, die na het motorincident van vorig jaar uit het parcours is gehaald, maar om de Murgil Bidea: een nieuwe, steile muur aan het einde van de wedstrijd.

Hier gooide Rigobert Uran (Cannondale-Drapac) als eerste de knuppel in het hoenderhok, maar Adam Yates (Orica-BikeExchange) zat direct in het wiel. De nummer vier van de Tour de France ging vervolgens snel alleen verder, maar niet voor lang, want even later kwam Joaquim Rodriguez (Katusha) aansluiten om Yates vervolgens weer achter te laten.

Aanval Mollema
Daarachter probeerde Bauke Mollema (Trek-Segafredo) het gat te dichten, met Alejandro Valverde (Movistar) en Tony Gallopin (Lotto Soudal) in het wiel. Dat lukte, waarna Mollema op de top van de Murgil Bidea van het moment van vertwijfeling gebruik maakte door aan te vallen. De Nederlander hield vervolgens knap stand in de afdaling en kwam solo over de streep. Daarachter spurtte Gallopin naar een tweede plaats, voor Valverde en Rodriguez.

Mollema is na Adrie van der Poel (1985), Gert-Jan Theunisse (1988) en Erik Dekker (2000) de vierde Nederlandse winnaar van de Clásica. Vandaag eindigde met Tom-Jelte Slagter ook een tweede landgenoot in de top tien. De renner van Cannondale-Drapac kwam als achtste binnen.

RIDE Magazine
160 Reacties
Sorteer op:
30 juli 2016 17:50
En waarom?
30 juli 2016 17:51
Mollema reed inderdaad de klim heel hard op. Ja, objectief gezien het snelst. Maar je kon duidelijk zien dat Purito van veel te ver ging. Hij versnelde een eerste keer, wat hem tot het wiel van Yates bracht. Daarna versnelde hij nog een keer om Yates te lossen. Hij versnelde vervolgens nog een derde keer om de rush van Valverde te neutraliseren. En hij viel nog een keer aan om Mollema achter zich te houden.

Begrijp me niet verkeerd: Mollema had het meeste over na de klim. En hij was de sterkste in de finale. Maar dat komt ook vooral omdat hij zichzelf veel beter wist in te houden op de klim. Hij kwam als een diesel op exact het goede moment aansluiten bij Purito, waardoor hij na de top meer over had om nog eens te versnellen.

Ik zeg toch niks verkeerds hiermee?
30 juli 2016 17:52
Ik heb wel het idee dat het Valverde-tijdperk een beetje voorbij is. In de Giro werd hij in een sprintje om de derde plek geklopt door Nibali (13de etappe) en hier wordt hij geklopt in de sprint door Gallopin, redelijk kansloos. Beide keren ging hij er vol voor. Normaal gesproken zou hij dat soort sprintjes wel gewonnen hebben.

Natuurlijk nog een groot renner, geweldige uitslagen, maar die zweem van onklopbaarheid op het moment dat de finish in zicht komt heeft hij niet meer.
30 juli 2016 17:52
Heerlijke overwinning! Na de Tour weer aanvallend gekoerst en het levert direct resultaat, dat mag hij vaker doen.
30 juli 2016 17:52
@Zjoske,

Ik ben ook fan van Purito, mooi toch? Hoezo mag je geen fan zijn van Purito en daar lyrisch over zijn (terecht ook, want het is een klasserenner), maar wel van een Mollema of een andere Nederlander? Daar stoor ik me pas aan. Als een Nederlander wint, dan komen alle successupporters wee tevoorschijn. En andersom, als een Nederlander tegenvalt of faalt, dan wordt hij vaak met de grond gelijk gemaakt. Dat noem ik nou iets "typisch Nederlands"
30 juli 2016 17:53
Heerlijke overwinning van Bauke... Als een grote meneer de finale gereden. Overige Nederlanders ook goed op hun niveau, alleen Kelderman valt zwaar tegen.
30 juli 2016 17:53
Jammer voor Slagter dat hij zo wisselvallig is. Niemand zal verbaasd zijn dat hij goed kan zijn in het eendaagse werk in heuvels/middengebergte. Alleen weet je vooraf nooit of hij op afspraak is, anders had hij zeker selectie voor Rio af kunnen dwingen.
Een hele mooie overwinning.
Binnen is binnen.
30 juli 2016 17:55
Hopelijk trekt Slagter deze lijn door richting de wedstrijden in Canada.
30 juli 2016 17:55
@Purito

Uiteraard zeg je niets verkeerds, maar als een NL'er wint dan worden mensen nogal onrealistisch. Lekker laten gaan en lekker laten juichen..
30 juli 2016 17:57
en wat een slecht selectiebeleid van Lammers, nu gaan we alleen maar met kopmannen naar Rio!!!
30 juli 2016 18:02
Ik heb gewoon zitten janken van geluk, zo erg gunde ik het hem na de Tour.

Kruijswijk ook goed en Oomen zelfs uitstekend.
30 juli 2016 18:03
zeker een hele mooie en verrdiende overwinning maar Rio is toch nog even wat anders hoor.
30 juli 2016 18:03
Dit is wel echt mooi revanche nemen!!!
30 juli 2016 18:04
@Il Don
Nee hoor, ligt er niet aan dat het een Nederlander is. Als Yates had gewonnen, hadden sommigen (ik noem geen namen, iedereen weet wie) het ook alleen over Purito kunnen hebben. Dat bedoel ik met fascinatie.
30 juli 2016 18:05
Prachtig hoor. Je wist het eigenlijk al toen ie ging: met Purito en Valverde in het groepje gaat dit goed komen. Toch kwamen ze nog best dichtbij op het laatst. Zoals hier anderen al zeggen heerlijke goedmaker voor de Tour.
En ook wel mooi om Purito afscheid te zien nemen. Had van mij ook mogen winnen vandaag, maar dit is natuurlijk vele malen mooier.
30 juli 2016 18:06
@Zjoske, nog 3 maanden geduld hebben :)
30 juli 2016 18:13
en gelukkig hadden we dit jaar wel beeld!!!!
30 juli 2016 18:13
Pfff , dikke proficiat , dit was/is pure klasse .
30 juli 2016 18:14
Fantastisch gereden. En hij laat ook zien dat het tussen zijn oren wel goed zit.

Sterk hoor! Bring on Rio!
30 juli 2016 18:18
Hoop dat dit een beetje de doorbraak voor Mollema wordt. Steengoed renner, maar wint weinig. Gold ook voor Erik Dekker, totdat hij die ene touretappe won en vervolgens een winnaar werd. Mollema won vandaag met een combinatie van talent en gogme het zou mooi zijn als hij aan die combinatie gaat wennen.
30 juli 2016 18:21
Kijk maar naar GVA na zijn eerste ritwinst in de Tour....
30 juli 2016 18:25
@il don, typisch Nederlands van jou om te zeuren over een oude Spaanse renner, terwijl de Man die de tour heeft gekleurd hier jouw favoriet er grandioos en met twee vingers in de neus, acht kilometers lang er van af fietst.
Heb je wel gekeken ?
30 juli 2016 18:27
Moet niet gekker worden, WE DOEN WEER MEE!
Verder erg gelachen met Valverde en Purito.
30 juli 2016 18:29
@ Il Don, dank dat je jouw mening hebt willen delen op dit forum. Het is jouw goed recht om Mollema de saaiste renner van het peloton te vinden, temeer nu je duidelijk aangeeft dat hem een mening is en geen feit.
Edit: hem= het

Om te reageren moet je ingelogd zijn.