Mollema soleert naar zege in Clásica San Sebastián
Foto: Sirotti
zaterdag 30 juli 2016 om 17:10

Mollema soleert naar zege in Clásica San Sebastián

Bauke Mollema heeft vandaag de Clásica San Sebastián op zijn naam geschreven. De Nederlander van Trek-Segafredo sprong op de top van de Murgil Bidea weg bij Alejandro Valverde (Movistar), Joaquim Rodriguez (Katusha) en Tony Gallopin (Lotto Soudal), waarna hij solo over de streep kwam. Mollema eindigde in de afgelopen vier edities achtereenvolgens als vijfde, negende, tweede en zesde, en heeft nu eindelijk zijn overwinning binnen.

In het begin van de etappe gingen zes renners ten aanval. Moreno Moser (Cannondale-Drapac), Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida), Pirmin Lang (IAM Cycling), Jacques Janse van Rensburg (Dimension Data), Jaime Roson (Caja Rural-Seguros RGA) en Loïc Chetout (Cofidis) vormden vandaag de vlucht van de dag. Zij kregen een maximale voorsprong van zes minuten.

Tegenaanvallen op de Jaizkibel
Het verschil verdween echter als sneeuw voor de zon toen Astana halverwege de etappe op kop van het peloton begon te rijden. Tijdens de eerste passage van de Alto de Jaizkibel probeerden tien tegenaanvallers de sprong naar voren te maken, waaronder Greg Van Avermaet (BMC) en Michal Kwiatkowski (Sky), maar Trek en Katusha zagen het gevaar en reden het gat snel dicht.

Op de tweede beklimming van de Alto de Jaizkibel volgde een nieuwe tegenaanval, ditmaal met onder andere Mikel Landa (Sky) en Dario Cataldo (Astana), maar opnieuw vond het peloton snel weer de aansluiting. Deze keer zorgde Movistar voor het achtervolgende werk. Ondertussen waren ook de vroege vluchters ingelopen, waardoor de koers opnieuw kon beginnen. Dat gebeurde zonder Kwiatkowski. De oud-wereldkampioen moest opvallend vroeg lossen uit het peloton, dat gegroepeerd naar de Alto Arkale reed, de voorlaatste klim van de dag.

Weinig actie in aanloop naar de slotklim
Ook na de Alto Arkale was het peloton nog samen. Cannondale-Drapac probeerde weliswaar de koers hard te maken op beklimming, maar de meesten konden volgden, waardoor een grote groep richting de slotbeklimming reed. Het gaat hierbij niet om de Bordako Tontorra, die na het motorincident van vorig jaar uit het parcours is gehaald, maar om de Murgil Bidea: een nieuwe, steile muur aan het einde van de wedstrijd.

Hier gooide Rigobert Uran (Cannondale-Drapac) als eerste de knuppel in het hoenderhok, maar Adam Yates (Orica-BikeExchange) zat direct in het wiel. De nummer vier van de Tour de France ging vervolgens snel alleen verder, maar niet voor lang, want even later kwam Joaquim Rodriguez (Katusha) aansluiten om Yates vervolgens weer achter te laten.

Aanval Mollema
Daarachter probeerde Bauke Mollema (Trek-Segafredo) het gat te dichten, met Alejandro Valverde (Movistar) en Tony Gallopin (Lotto Soudal) in het wiel. Dat lukte, waarna Mollema op de top van de Murgil Bidea van het moment van vertwijfeling gebruik maakte door aan te vallen. De Nederlander hield vervolgens knap stand in de afdaling en kwam solo over de streep. Daarachter spurtte Gallopin naar een tweede plaats, voor Valverde en Rodriguez.

Mollema is na Adrie van der Poel (1985), Gert-Jan Theunisse (1988) en Erik Dekker (2000) de vierde Nederlandse winnaar van de Clásica. Vandaag eindigde met Tom-Jelte Slagter ook een tweede landgenoot in de top tien. De renner van Cannondale-Drapac kwam als achtste binnen.

RIDE Magazine
160 Reacties
Sorteer op:
30 juli 2016 20:37
Mooi revanche genomen! Nu nog een Nederlandse op het podium bij de Olympische Spelen.
30 juli 2016 20:49
Slagter moet naar mijn mening naar een andere ploeg overigens. Van Baarle ook. Cannondale en diens door Vaughters geleide voorgangers lijken op een Bermuda-driehoek, waarin talent en resultaten op mysterieuze wijze verdwijnen. Voor Langeveld is het al te laat, vrees ik.
30 juli 2016 20:55
Fantastische zege, gelukkig is er de mogelijkheid om de laatste 15 km terug te kijken op youtube tegenwoordig.
Ik kijk nu al uit naar de Spaanse ruzie van volgende week...
30 juli 2016 20:56
Heerlijk! Mooi en verdiend.
Valverde laat weer een ander verliezen. Gallopin rijdt lekker door en klopt hem dan nog eens ij de spurt.
30 juli 2016 21:01
Prachtig wat een spanning die laatste beklimming en de kilometers daarna. Persoonlijk vind ik dit mooier dan bijv een 7e plaats in de Tour. Ik hoop Bauke ook. De afgelopen 4 weken toch voldoende laten zien dat hij meer kan dan aanklampen. Hopelijk in Rio ook zo sterk.
30 juli 2016 21:03
Dit jaar heb ik slechts twee klassiekers niet live kunnen zien: LBL een San Sebastian. Ik geloof dat ik volgend jaar de tv maar gewoon uit laat.
Prachtig succes voor Mollema, dik verdiend na die zo tragisch geëindigde Tour. Van harte! Nu nog een mooi resultaat bij de OS.
30 juli 2016 21:07
Valverde toch weer sterk hoor. Niets geen vermoeidheid. Maar die gaat in Rio bezwijken onder de vele ogen en wielen die naar hem zullen kijken. Ik gok zelf aldaar op een renner die hiervan kan profiteren, bijvoorbeeld een type....Mollema :)
30 juli 2016 21:16
Bij deze het vriendelijke verzoek aan Tuubke en Guushovd of zij de Olympische wegwedstrijd niet live willen gaan kijken! :D
30 juli 2016 21:16
Ik begrijp niet zo dat mensen Mollema een saaie renner vinden, hij valt juist altijd aan wanneer hij over heeft (zie TdF en vandaag ook weer maar ook bijv. TA '15). Mollema had simpelweg vrijwel nooit over en moest daarom knokken om in het wiel te blijven, op zo'n manier vechten vind ik ook absoluut niet saai. Hopelijk is deze TdF + San Sebas zijn doorbraak als wereldtopper! Prachtig gereden van Mollema en een verdiende zege, jammer dat ik niet kon kijken.
30 juli 2016 21:32
@ajvs

Het probleem ligt eigenlijk bij het feit dat sommige iedereen saai vinden behalve Contador. Tsja, als je hem als maatstaf gebruikt..
30 juli 2016 21:39
Er waren er hier heel wat die het de afgelopen periode nogal afgaven op Mollema, maar dit is na zo'n teleurstelling in de Tour toch een sterk staaltje. En ook nog eens de manier waarop! Die gaat barstensvol van het zelfvertrouwen naar Rio!
30 juli 2016 21:45
Eindelijk een grote voor mollema, nu Gesink nog.
30 juli 2016 21:59
Mollema is verre van saai. Ik hoop nu dat iedereen door heeft dat als Mollema over heeft hij aanvalt. Dat deed hij dit jaar naar Arcalis (deksel/neus), in de rit naar de Mont Ventoux en ook in de tragisch verlopen rit naar de Mont Blanc. Voorheen deed hij dat in Zwitserland en Polen, met wisselend succes.

Hij heeft dit jaar echt een sprong gemaakt. Zoals hij dit jaar de eerste 2,5 week in de Tour reed heb ik hem nooit zien rijden en zoals hij naar Rodriguez reed heb ik hem ook nooit eerder zien doen. Toegegeven, Purito en Piti zijn een dagje ouder, maar verder konden mannen als Van Avermaet, de Yates-broers en Wellens gewoonweg niet volgen. Echt heel knap, dus.

Rodriguez brak op zijn dertigste pas echt door. Mollema op zijn 29ste?
30 juli 2016 22:05
@tripod
Niet als coureur maar wel als kopman had ik mn bedenkingen omdat ie zaterdag na een teleurstellende etappe zijn ploeg in de steek wilde laten. Dat valverde en purito elkaar niet naar de streep wilden brengen gaf Bauke natuurlijk een vrijgeleide, normaal wint ie het nooit in de afdaling denk ik tenzij ie les heeft gehad van Fabian. Afdalen brengt meer op dan klimmen blijkt weer, maar nu terug naar Lieuwe die het met een pagina moet stellen.
30 juli 2016 22:09
@shipperaar
Euhm sorry maar Bauke wint een grote klassieker en Liewe rijdt Surhuisterveen, dus waarom zou Liewe meer aandacht moeten hebben dan Bauke???
30 juli 2016 22:09
Ja, Mollema heeft dit jaar wel een stap in de goede richting gezet. Dus ik hoop dat hij deze lijn, net als toen Evans, doortrekt. Maar hiervoor was hij toch een volger/aanklamper, daar moeten we eerlijk in zijn. Niets mis mee, maar meer initiatief mocht soms wel. Dit jaar valt hij ook aan, en dan kun je ook winnen. Hij lijkt steeds beter te worden, naarmate hij ouder wordt. De komende jaren moet hij dus gaan oogsten. We gaan het zien, te beginnen in Rio..
30 juli 2016 22:12
@il don
Bauke KON niet beter de afgelopen jaren. Als je niet kunt versnellen bovenop het moordende tempo dan is aanklampen je deel (en hartstikke knap). Hij is weer een jaar ouder en komt nu in zijn beste jaren als renner (29-34 jaar) dus...?
30 juli 2016 22:19
Topper!
30 juli 2016 22:22
@col
Een winnaar heeft geen aandacht en "vrienden" nodig, Lieuwe even wel lijkt erop.
30 juli 2016 23:07
@Jan Janssen

Gesink wordt aan alle kanten voorbij gestreefd. Ook niet zo gek als alleen maar traint en heel weinig wedstrijden rijdt.

Zou leuk zijn als hij in de Vuelta een rit kan pakken. Maar ik ga er niet vanuit.
30 juli 2016 23:12
Het is toch niet dat Bauke dit jaar voor het eerst aanvalt? Herinner me naast de voorbeelden van PF nog een etappe in de Tour vorig jaar en ook nog een ritje in de Vuelta. Ik denk zelfs dat Mollema in de kern een aanvallende renner is, dwz: als hij over heeft zal hij gaan volgens mij. Dat hij ook vaak aanklampt heeft wellicht met kwaliteit te maken. Als anderen sterker zijn dan jij heeft het geen zin om te gaan om het gaan.
30 juli 2016 23:18
Grote blunder van Rodriguez. Onbegrijpelijk.
30 juli 2016 23:51
Nou nou Il Don, woorden tekort om eigen superlatieven te beschrijven. Maar als je echt al zo lang meeleest als je zegt (overigens is Wielerflits pas 8 jaar oud)... dan heb je ongetwijfeld opgemerkt dat Mollema veel vaker afgemaakt wordt (werd) op dit forum, dan opgehemeld.
30 juli 2016 23:59
@Manuel Beltran

Dat klopt, het was de 11e etappe naar Cauterets waar hij vorig jaar aanviel en wat secondes pakte op de andere favorieten, maar bijna iedereen is het alweer vergeten omdat het achter een kopgroep was die voor de etappeoverwinning streed.

Mooie overwinning, en hopelijk kan hij zijn vorm nog een weekje vasthouden.
31 juli 2016 00:08
Top van onze mol! Lees het net en dat wordt lekker slapen met in het achterhoofd hoe blij hij hiermee zal zijn. Hoge gunfactor en saai is iets heel anders dan nuchter.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.