Mollema soleert naar zege in Clásica San Sebastián
Foto: Sirotti
zaterdag 30 juli 2016 om 17:10

Mollema soleert naar zege in Clásica San Sebastián

Bauke Mollema heeft vandaag de Clásica San Sebastián op zijn naam geschreven. De Nederlander van Trek-Segafredo sprong op de top van de Murgil Bidea weg bij Alejandro Valverde (Movistar), Joaquim Rodriguez (Katusha) en Tony Gallopin (Lotto Soudal), waarna hij solo over de streep kwam. Mollema eindigde in de afgelopen vier edities achtereenvolgens als vijfde, negende, tweede en zesde, en heeft nu eindelijk zijn overwinning binnen.

In het begin van de etappe gingen zes renners ten aanval. Moreno Moser (Cannondale-Drapac), Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida), Pirmin Lang (IAM Cycling), Jacques Janse van Rensburg (Dimension Data), Jaime Roson (Caja Rural-Seguros RGA) en Loïc Chetout (Cofidis) vormden vandaag de vlucht van de dag. Zij kregen een maximale voorsprong van zes minuten.

Tegenaanvallen op de Jaizkibel
Het verschil verdween echter als sneeuw voor de zon toen Astana halverwege de etappe op kop van het peloton begon te rijden. Tijdens de eerste passage van de Alto de Jaizkibel probeerden tien tegenaanvallers de sprong naar voren te maken, waaronder Greg Van Avermaet (BMC) en Michal Kwiatkowski (Sky), maar Trek en Katusha zagen het gevaar en reden het gat snel dicht.

Op de tweede beklimming van de Alto de Jaizkibel volgde een nieuwe tegenaanval, ditmaal met onder andere Mikel Landa (Sky) en Dario Cataldo (Astana), maar opnieuw vond het peloton snel weer de aansluiting. Deze keer zorgde Movistar voor het achtervolgende werk. Ondertussen waren ook de vroege vluchters ingelopen, waardoor de koers opnieuw kon beginnen. Dat gebeurde zonder Kwiatkowski. De oud-wereldkampioen moest opvallend vroeg lossen uit het peloton, dat gegroepeerd naar de Alto Arkale reed, de voorlaatste klim van de dag.

Weinig actie in aanloop naar de slotklim
Ook na de Alto Arkale was het peloton nog samen. Cannondale-Drapac probeerde weliswaar de koers hard te maken op beklimming, maar de meesten konden volgden, waardoor een grote groep richting de slotbeklimming reed. Het gaat hierbij niet om de Bordako Tontorra, die na het motorincident van vorig jaar uit het parcours is gehaald, maar om de Murgil Bidea: een nieuwe, steile muur aan het einde van de wedstrijd.

Hier gooide Rigobert Uran (Cannondale-Drapac) als eerste de knuppel in het hoenderhok, maar Adam Yates (Orica-BikeExchange) zat direct in het wiel. De nummer vier van de Tour de France ging vervolgens snel alleen verder, maar niet voor lang, want even later kwam Joaquim Rodriguez (Katusha) aansluiten om Yates vervolgens weer achter te laten.

Aanval Mollema
Daarachter probeerde Bauke Mollema (Trek-Segafredo) het gat te dichten, met Alejandro Valverde (Movistar) en Tony Gallopin (Lotto Soudal) in het wiel. Dat lukte, waarna Mollema op de top van de Murgil Bidea van het moment van vertwijfeling gebruik maakte door aan te vallen. De Nederlander hield vervolgens knap stand in de afdaling en kwam solo over de streep. Daarachter spurtte Gallopin naar een tweede plaats, voor Valverde en Rodriguez.

Mollema is na Adrie van der Poel (1985), Gert-Jan Theunisse (1988) en Erik Dekker (2000) de vierde Nederlandse winnaar van de Clásica. Vandaag eindigde met Tom-Jelte Slagter ook een tweede landgenoot in de top tien. De renner van Cannondale-Drapac kwam als achtste binnen.

RIDE Magazine
160 Reacties
Sorteer op:
30 juli 2016 18:35
Mollema kleurloos noemen, dat is wel grappig. Ik bedoel het is absoluut geen 13 in een dozijn renner. Hopelijk is dit een kantelpunt in zijn carriere en gaat hij meer koersen kleuren!!!!
30 juli 2016 18:40
@Purito
Natuurlijk onzin dat Rodriguez het snelst de klim op reed. Bij de start van de klim zat Mollema verder naar achter dan Rodriguez en op de top was hij er (voor)bij. Daarnaast reed Mollema op een gegeven moment wel snel naar Rodriguez. Het publiek heeft er natuurlijk vandaag wel voor gezorgd dat hij er niet eerder voorbij kon.

Zin in RIO. Drie weken topsport in alle disciplines.
30 juli 2016 18:52
Ook genoten van Rodriquez hoor!
Sam Oomen zie ik nu ook in de uitslag, heel goed.
Kelderman weer drie keer niks, maar daar hoeven we niet echt van op te kijken.
30 juli 2016 18:54
Kijk ook uit naar Rio. Leuk al die sporten waar ik ineens enthousiast over kan worden.

Ik heb het EK voetbal totaal niet gemist. Mag van mij wel vaker voorkomen dat Nederland dat misloopt.
30 juli 2016 18:56
Purito gewoon niet sterk genoeg en verder dom gekoerst. In de klim, waar hij doorgaans het verschil moet maken, kreeg hij de concurrenten er niet af. Hij probeerde het te vroeg en ging in de afdaling zitten mokken dat Valverde mee was, in plaats van met z'n drieën naar Mollema toe te rijden.
Wel mooi dat hij in de laatste honderden meters Valverde en Gallopin liet gaan om solo op gepaste wijze afscheid te kunnen nemen van het Baskische publiek.
30 juli 2016 19:01
Prachtige zege van Bauke, een week na een van de grootste teleurstellingen uit zijn loopbaan. Hij is dus nog steeds heel goed en dus vraag ik mezelf af: was hij zonder die valpartij gewoon bij Bardet gebleven vorige week? We zullen het nooit weten, maar dit beloofd voor Rio.
30 juli 2016 19:12
Tja, whatever. Tjonge jonge. Ik geef gewoon uitgebreid aan dat Mollema de sterkste was in de finale. Maar ja, als honden erop ;)

Ik ben wel benieuwd hoe goed Nibali voor de dag komt. Valverde is (zoals altijd) goed, maar maakt toch een wat vermoeide indruk. Wat ook logisch is na Giro + Tour.
30 juli 2016 19:22
Weer George Bennett met een goede uitslag trouwens. Wat draait die jongen een mooi seizoen.
30 juli 2016 19:28
Rodriguez ging idd te vroeg. Anders had ik hem grote kans op de zege gegeven

@CyclesGoff,
Klopt. Is een mening. Evans reed ook zo, werd vaak met de grond gelijk gemaakt. Doet Mollema het, dan is hij ineens niet saai, maar zelfs geweldig. Die hypocrisie kan ik niet zo goed tegen en is alleen puur omdat het een Nederlander is. Reed een andere, buitenlandse renner zo, dan was hij wel saai. Maar dat zij zo

En ik kom niet zomaar even posten, doe ik niet vaak overigens. Ik lees meestal alleen. Dat doe ik al zo'n 10 jaar. Maar ik reageer hier even op, omdat steeds een onterechte, zelfs persoonlijke aanval op Purito wordt geopend. Een beetje triest wordt dat. En ik confronteer jullie met je eigen gedrag en ik constateer dat jullie hetzelfde doen als Purito, maar dan bij Nederlanders. Hypocriet noem ik dat.

Het zullen vast de "Tour-mensen" zijn, die deze week nog zijn blijven hangen. Of alleen reageren als er Nederlands succes is te vieren..
30 juli 2016 19:30
Mollema rijdt zelf op tijd het gat dicht en plaatst vervolgens op een perfect gekozen moment de aanval. Klassieke overwinning. Zeer sterk staaltje!
30 juli 2016 19:33
BAUKE!!!!!! De hele dag andere verplichtingen gehad en weet niet wat ik zie op teletekst en WF?? Geweldig, het is hem zoooo gegund. Toch wel een klasbakje aan het worden hoor. Heeft Escartin hem trouwens ook ooit gewonnen ;) ?
30 juli 2016 19:35
@Il Don
Ik ben enthousiast, maar was ook altijd groot fan van Evans. Juist om de lijdende ploeterstijl. Als je echt al 10 jaar meeleest, heb je dat in al mijn posting s (het zijn er iets meer dan jouw 31 ;) ) kunnen zien :p
30 juli 2016 19:38
Top gedaan van Bauke, perfecte finale gereden.

Ben blij dat Rodriquez stopt. Dat gedram hier over die man na elke wedstrijd waar die aan mee doet zeg pff. Zelfs als hij 125e word gaat het nog over die knakker hier, zwaar irritant.
30 juli 2016 19:40
Iemand die tien jaar meeleest met een gebruikers-id van boven de 5000? Hoe oud is WF eigenlijk?
30 juli 2016 19:43
@IL DON
Ach, laat gaan. Vechten tegen de bierkaai noem je dat ;)
30 juli 2016 19:48
@Coldeportes,

Klopt. Daar staat me iets van bij jah. Maar dan ben jij niet hypocriet. Ik had het ook meer in het algemeen. En ja, 10 jaar is niet exact. Zeker iets van 7 a 8 jaar. Ik weet niet hoe lang Wielerflits bestaat, maar anders was ik er wel ergens vanaf het begin bij. Maar dit valt niet te controleren, want ik heb ergens pas in 2012 een account aangemaakt. Daarvoor las ik het alleen, maar dat kunnen jullie dus niet controleren. Boeit ook niet zoveel, mijn punt is volgens mij wel duidelijk
30 juli 2016 19:55
Wat cool!!!! Kom net thuis, als het goed is zo de herhaling op Eurosport 2. Wat een prachtig wielerseizoen is dit eigenlijk!
30 juli 2016 20:07
Hahaha geweldig. Heb echter dit jaar twee koersen niet kunnen kijken LBL en CSSB..... Wordt bijna bijgelovig.
30 juli 2016 20:09
Eindelijk! zoals eerder gezegd mijn favoriete renner vanwege zijn (boeken)cultstatus en Escartin. Wat een (anti)held. Hulde. Een echte .
30 juli 2016 20:12
@ Colderportes

Volgens mij was jij ook altijd fan van Colombianen en dan met name de Colombianen van dat team, die nu niet meer bestaat. Dat weet ik van jou, als ik de goede persoon voor me. Je hebt namelijk ook een persoon die heuvelcolombia heet (of zoiets), of ben jij dat ook?

Ik zal jou daarop niet op aanvallen/aanspreken, want jij was niet betrokken bij deze discussie. En bovendien reageer jij meestal wel imhoudelijk.
30 juli 2016 20:20
Maar inhoudelijk op dit topic. Goede overwinning van Mollema. Goed gedemarreerd op het juiste moment. Misschien wordt het nog eens wat met Mollema, een ontwikkeling a la Evans zou mooi zijn..
30 juli 2016 20:26
Zo ontzettend gegund Bauke. Prachtige overwinning!
30 juli 2016 20:33
@Il Don, ik gaf juist aan dat het jouw goed recht was om te reageren zoals je deed, niet in de laatste plaats omdat jij in de post waarop ik reageerde impliciet aangaf een boel negatieve reacties te verwachten. Voor wat betreft Evans heb je zeker een punt. Ik kreeg een stevige hekel aan hem toen hij het nodig vond om in de laatste meters van de klim naar de Mont Ventoux in Parijs Nice van zoveel jaar geleden uit het wiel van Gesink te sprinten om na zoveel kilometers in het wiel te blijven hangen en categorisch weigerend om over te nemen, de etappe te pakken. Later ben ik Evans meer gaan waarderen en respecteren, en ik ben geneigd om hem te geloven waar hij zegt dat hij jarenlang niet veel meer kon dan met pijn en moeite de andere klassementsrenners te volgen, niet wetend wat zij hadden geslikt terwijl hijzelf schoon zou zijn. Wat dat zegt over Gesink in die etappe moet ik in het midden laten, dat weet ik domweg niet. Wielerflits is in mijn optiek een forum, waar in de reacties een behoorlijke kennis van het wielrennen wordt gecombineerd met onverholen supportersgedrag ten aanzien van Nederlandse wielrenners, zowel in negatieve als in positieve zin. Meer en anders is het niet. Voor mij is het genoeg.
30 juli 2016 20:33
@il don
No worries, het was ondersteunend bedoeld. Ja ik ben ook (nog steeds) de man van de Colombianen. Erger me ook regelmatig aan het opportunistisch supporteren op deze site. Vandaar mijn verwijzing naar Evans, Mollema, ik spreek al jaren mijn waardering uit voor deze coureurs en ' mag' dus nu ook echt blij zijn, vind ik.

Trouwens, ook ik heb eerst jaren meegelezen en daarna pas account aangemaakt.

Jouw slotzin sluit aan bij mijn gevoel ("klasbakje aan het worden";), het zat er altijd wel in maar hij lijkt wel een 'volwassen vent' geworden en nu beginnen de zaken te lukken. Bauke moet het ook van heeeeeel hard werken hebben, en dus zou de gemiddelde wielerflitser wel wat meer respect mogen tonen naar dit soort renners. Wij moeten het als simpele wielertoeristen die het nooit tot de Worldtour hebben gered natuurlijk ook vooral van hard werken hebben ;)
30 juli 2016 20:33
yooo don vito leuk dat je hier even alle aandacht op je wil eisen onder het mom van: ik ben een speciaal geval en mijn kijk op de wielersport gaat iedereen te boven.

even serieus, wat een enorme klasbak is die Mollema zeg! Wat een vechter. Het is je van harte gegund.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.