Nederlandse medailleregen op eerste dag WK Baanwielrennen
foto: Orange Pictures / Sportfoto.nl
woensdag 28 februari 2018 om 22:11

Nederlandse medailleregen op eerste dag WK Baanwielrennen

Met drie medailles kende de Nederlandse selectie een uitstekende openingsdag van het WK Baanwielrennen. Kirsten Wild won de wereldtitel op de scratch en even later was het opnieuw raak toen Matthijs Büchli, Nils van ’t Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen goud veroverden op de teamsprint. De Nederlandse vrouwen pakten op die discipline zilver.

De Nederlandse equipe heeft de start van het toernooi op de piste van Omnisport Apeldoorn niet gemist, tot groot enthousiasme van het massaal toegestroomde thuispubliek. Waar de buit vorig jaar tijdens het WK in Hong Kong uit drie zilveren en een bronzen medaille bestond, staat de teller na één dag op twee wereldtitels en een zilveren plak.

Kirsten Wild zorgde voor het eerste succes door de scratch over tien kilometer te winnen. De 35-jarige Almelose koos in de laatste zes ronden de aanval en soleerde naar haar tweede wereldtitel op dit onderdeel. Ook in 2015 was ze namelijk de beste. En mogelijk blijft het niet bij deze medaille dit WK, want ze komt vrijdag uit op het omnium, zaterdag op de koppelkoers en zondag in de puntenkoers.

De wereldtitel van de Nederlandse mannen op de teamsprint kwam niet uit de lucht vallen. Ze waren namelijk gebrand op succes na twee jaar op rij zilver. In de kwalificatie en de eerste ronde was Oranje nagenoeg foutloos en in de finale werd Groot-Brittannië afgetroefd, waarna Matthijs Büchli, Nils van ’t Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen net als Kirsten Wild de regenboogtrui kregen omgehangen.

De Nederlandse vrouwen hadden even daarvoor op hetzelfde onderdeel de zilveren medaille gepakt. In de finale was Duitsland te sterk.

Ploegenachtervolging
Het WK Baanwielrennen werd om 14:00 uur afgetrapt met de ploegenachtervolging, het enige onderdeel zonder Nederlandse afvaardiging. De Amerikaanse vrouwen Kelly Catlin, Chloé Dygert, Kimberly Geist en Jennifer Valente kenden als titelverdedigers een bliksemstart dit WK en zetten de snelste tijd neer in de kwalificaties. Daarin viel al meteen het doek voor de Belgische vrouwen, die als twaalfde eindigden.

De Britten Edward Clancy, Kian Emadi, Charlie Tanfield en Ethan Hayter klokten vervolgens bij de mannen de snelste tijd. Ze waren sneller dan Italië en Denemarken. Net als de vrouwenploeg kwamen ook de Belgische mannen er niet aan te pas. Robbe Ghys, Lindsay De Vylder, Moreno De Pauw en Kenny De Ketele kwamen 2,8 seconden tekort om zich bij de beste acht koppels te scharen.

In de eerste ronde plaatsten Denemarken (Frederik Madsen, Larsen, Julius Johansen en Casper Von Folsach) en Groot-Brittannië zich voor de finale, die morgen wordt verreden. Italië en Duitsland strijden dan om het brons.

RIDE Magazine
12 Reacties
Sorteer op:
28 februari 2018 22:35
Extreem goed! Ik ga voor zaterdag!
28 februari 2018 23:26
Hou dit vast tot OS'2020
1 maart 2018 00:30
Wat veel reacties hier . Maar ja, het waren dan ook maar twee wereldtitels en 1 (bijna) titel. Als Groenewegen een semi-klassiekertje wint, zijn de kolommen hier te klein. Baanwielrennen blijft aan de achterste mem !
1 maart 2018 01:06
@sooike
En ten onrechte natuurlijk. De eerste de beste veldrit in Nederzultegem krijgt hier een stuk meer reacties dan een schitterend begonnen WK.
1 maart 2018 01:08
De Nederlandse afvaardiging was vandaag extreem goed.
1 maart 2018 01:43
Met dank aan Rene Wolff, dankzij hem hebben we het gat naar de wereldtop redelijk kunnen dichten. Jammer dat ie besloot te vertrekken al bleef hij achter de schermen nog wel actief met trainings programma's. Maar zijn opvolger, ook een voormalig Duitse baan sprinter met DDR wortels lijkt het goed te doen.

Op de OS viel het ietsjes tegen als je kijkt wat recent op EK's en WK's is gepresteerd. Dit is een ijzersterk begin, das zeker.

Er was een tijd, lang heel lang geleden dat baanwielrennen populair was in NL, volle stadions om naar sprinters en achtervolgers te kijken.
Daarna waren de suc6en incidenteel, Haringa, van Moorsel, Vos etc. die voor wat suc6 zorgden. Met Theo Bos en de generatie die daarna kwamen deden we ook op de sprintnummers weer mee.

Nu deze lijn naar de volgende OS vasthouden en doorzetten. Alleen op de ploegenachtervolging lijkt het vreemd genoeg steeds maar niet te lukken het gat met de wereldtop te dichten.
1 maart 2018 02:47
Hartstikke leuk, maar de OS daar is het te doen.
1 maart 2018 06:31
Zie het als zaalvoetbal versus veldvoetbal Sooike. Heel veel van dezelfde elementen, maar toch bij lange na niet hetzelfde. Daarbij denkt een recreant-fietser zich te kunnen verplaatsen in de mannen op de weg. Ik vind voetbal helemaal niks trouwens.
1 maart 2018 08:44
Het probleem is dat baanwielrennen een waardeloze tv sport is; teams die aan twee kanten van de baan starten. Op tv super-onoverzichtelijke onderdelen als de madison en relatief lange pauzes tussen de ene en de andere start die langs de baan wel worden opgevult met sfeer.
1 maart 2018 10:47
Zoooo die Wild rijdt de boel even zoek.
1 maart 2018 12:33
De echte wielerliefhebber houdt ook van baanwielrennen.
1 maart 2018 18:45
35 jaar en niet eens fulltime baanrenner geeft alweer aan dat de aansluiting van onderaf moeizaam verloopt, of houdt de jeugd het voor gezien?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.