Negatieve reactie vanuit het peloton op besluit ASO, RCS Sport en Flanders Classics
foto: Sirotti
zondag 27 november 2016 om 17:40

Negatieve reactie vanuit het peloton op besluit ASO, RCS Sport en Flanders Classics

Vrijdagavond deden wedstrijdorganisatoren ASO, RCS en Flanders Classic een persbericht de deur uit. Daarin stond vermeld dat er vanaf 2017 minder renners per team in hun koersen mee doen. De grote rondes zouden vanaf heden maar acht in plaats van negen renners tellen. In de andere koersen doen er zeven in plaats van acht renners mee. WielerFlits bundelt een aantal reacties uit het peloton.

Spekenbrink en Plugge niet te spreken
Tegenover de NOS reageren Iwan Spekenbrink en Richard Plugge, teammanagers van respectievelijk Giant-Alpecin en LottoNL-Jumbo, afwijzend op de plannen. Volgens Spekenbrink gaat het niet om het veranderen van de regels, maar om de macht. “Normaal maakt de UCI de regels, waar de ploegen en de organisatoren zich aan moeten houden. Nu wil een stakeholder – de organisatoren – dat doen. Extreem gezegd zouden de ploegen dan ook kunnen zeggen: ‘De leiderstrui in de Vuelta a España is vanaf nu paars in plaats van rood’. Ik ben bang dat het straks uitdraait op een compromis wat betreft het aantal renners in een koers.”

Plugge ziet op zijn beurt ook problemen voor de invulling van ploegen. “Tel al die wedstrijden waar we met een renner minder moeten verschijnen bij elkaar op en wij hadden genoeg gehad aan twee, misschien wel drie renners minder in onze selectie voor 2017. In totaal kost dit ‘besluit’ op WorldTour-niveau misschien wel negentig banen. Want ook zijn er bijvoorbeeld minder mecaniciens en verzorgers nodig.”

Ochowicz: “We hebben alle negen renners nodig in een grote ronde”
BMC-teammanager Jim Ochowicz was ook niet te spreken over de plannen van de koersorganisatoren. “Ik kan niet geloven dat ze deze actie zo laat in het seizoen nog doen”, vertelt hij aan VeloNews. “We zijn al maanden bezig met de planning van de selecties en trainingen, om een strategie te bedenken. Het nieuwe seizoen begint al over zes weken en dan krijgen we dit? Ik ben overigens niet tegen het idee, maar het is te laat voor ons om het te managen. […] Bovendien: een grote ronde kom je haast niet door met negen renners, laat staan acht. Je hebt iedereen nodig, omdat er altijd wel één of twee renners vroegtijdig uitvallen. Ik zou niet weten hoe met slechts acht renners door een grote ronde zouden komen.”

Net als de UCI, zijn ook een aantal (ex-)renners tegen het idee van RCS Sport, de ASO en Flanders Classics.

RIDE Magazine
33 Reacties
Sorteer op:
28 november 2016 00:27
@ delgado Het is inderdaad zo logisch dat hij de enige in een vergelijkbare rol is die altijd op deze manier reageert als het hem uitkomt. Daarnaast kun je er natuurlijk op wachten dat mensen zo reageren op een mening als deze duidelijk op deze manier doordrenkt is van subjectiviteit. Als ie een echte vent is, reageert iets minder selectief en heeft ie net zo hard commentaar op een regel of situatie als ie er toevallig wel een keer profijt van heeft.

Overigens lijkt het me stug dat zijn mening op andere momenten niet interessant zou zijn voor (wieler)media. We hebben het namelijk nog altijd over de grote baas van een van de grootste en meest bepalende wielerploegen in het peloton. Dan is je mening over de sport altijd interessant.
28 november 2016 08:05
Persoonlijk ben ik voorstander van deze regeling en hoop ik dat het aantal renners per wedstrijd nog verder wordt teruggeschroefd. Waarbij ik op dit moment ook niet de effecten kan overzien.
Deze wijziging uitsluitend koppelen aan "de macht" klinkt voor mij als een populistisch kreet, waar een gedeeltelijke waarheid achter zit. Dit betekent echter nog niet dat de maatregel (als hij wordt doorgevoerd) niet verstandig is. Zeker na een jaar waarin meer zware ongelukken hebben plaatsgevonden dan de voorgaande jaren. Ook bij de ploegleiders ontbreekt enige vorm van nuance, ook daarmee help je de sport niet vooruit.
28 november 2016 10:03
Verhaal van dat je 9 renners nodig hebt in grote ronde omdat er altijd wel renners uitvallen is natuurlijk lachwekkend. Als er minder renners zijn, hopelijk ook minder uitvallers en dan heb je dezelfde uitkomst zonder dat er renners maanden uit zijn...
28 november 2016 10:56
Ben het eens met het idee om het aantal renners terug te brengen. Maar hoe dit nu besloten is kan natuurlijk niet. Ten eerste zou je dit moeten overleggen met de ploegen en als je dit besluit moet dat gebeuren voordat alle ploegen hun renners hebben vastgelegd.

Om te zeggen dat je 9 renners nodig hebt in een grote ronde vind ik onzin aangezien een kwart van het peloton grotendeels voor spek en bonen mee rijdt...
28 november 2016 16:08
Als deze beslissing eerder genomen zou zijn dan hadden een aantal renners geen ploeg gehad. Voor die renners is de timing uitstekend!
28 november 2016 16:31
De ASO heeft groot gelijk. Als zij dit beter achten voor hun koersen moeten ze het gewoon doen. De ploegen onderling zijn het al nooit eens (zie bijvoorbeeld MPCC), dus hoeveel zin heeft het om hen te betrekken bij de besluitvorming? Laat staan met de UCI nog erbij ook, dan hadden we nog 15 jaar mogen wachten op dit besluit. Als ze het een maand of half jaar eerder hadden gedaan was het gezeik er echt niet minder om geweest.

@Lalsacien mooi gevonden
.
28 november 2016 17:09
@Lalsacien alleen de argumenten zijn gewoon nonsens. Dat de veiligheid minder is in het peloton komt onder andere door:
- Het respect onderling is minder. Jonge renners komen met (te) veel bravoure het peloton binnen en smijten zich overal tussen.
- Er is een wildgroei aan motoren en auto's rondom de koers. Zeker het aantal fotografen moet en kan makkelijk teruggebracht worden.

Dat de koers minder spannend is komt niet door te grote ploegen, maar doordat de belangen te groot zijn doordat de budgetten van de ploegen explosief zijn gestegen. Ook met 8 in een ploeg tijdens een ronde of met 7 in een klassieker blijven de belangen even groot en zal de controle hetzelfde zijn. Je zult misschien alleen nog maar minder vroege vluchters hebben omdat ploegen niet ook nog eens dat mannetje willen "oproken".
28 november 2016 19:27
De eerste reactie is degene die mij boeit. Een interessante gedachte, die het wielrennen aantrekkelijker zou kunnen maken. Er zijn vele varianten mogelijk.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.