Nizzolo sprint het snelst in slotrit Tour of Oman, eindzege Lutsenko
foto: Cor Vos
donderdag 21 februari 2019 om 11:21

Nizzolo sprint het snelst in slotrit Tour of Oman, eindzege Lutsenko

Giacomo Nizzolo heeft in Mattrah Cornice de Tour of Oman winnend afgesloten. De Italiaan van Dimension Data zegevierde in de slotrit naar Matrah Corniche door landgenoten Sonny Colbrelli en Davide Ballerini te verslaan in een massasprint. De leiderstrui van Alexey Lutsenko kwam tijdens de afsluitende etappe geen moment in gevaar. Hij volgt zichzelf op als eindwinnaar.

Na het huzarenstukje van Alexey Lutsenko op Green Mountain hoefde de Kazach alleen nog maar de slotetappe veilig door te komen om voor het tweede opeenvolgende jaar tot eindwinnaar van de Omaanse rittenkoers te worden gekroond. In deze missie slaagde Lutsenko glansrijk: op weg naar Matrah Corniche werd hij niet meer in verlegenheid gebracht. Na drie ritzeges eerder deze ronde staat de seizoenszegeteller van Lutsenko met deze eindoverwinning nu al op vier.

De dichtste belager van Lutsenko, Domenico Pozzovivo, kwam tijdens de afsluitende rit ten val. Maar voor de de Italiaan van Bahrain Merida zou de schade meevallen. Na zijn crash wist Pozzovivo immers spoedig weer in het peloton terug te keren, waardoor zijn tweede plaats in het eindklassement niet in het geding kwam.

Alexey Lutsenko is na Chris Froome de tweede renner die erin slaagt zichzelf op te volgen als eindwinnaar in de Tour of Oman – Foto: Cor Vos

Matrah Corniche was de afgelopen drie seizoenen het privéjachtterrein van Alexander Kristoff, maar De Noor van UAE Emirates kreeg er geen kans voor zijn vierde achtereenvolgende zege te sprinten. Hij kwam namelijk net als Pozzovivo ten val, maar hij werd vanwege snijwonden tot opgave gedwongen. Andere snelle mannen zagen hierdoor hun kans schoon.

Twee Belgen in vroege vlucht
Maar om aan de kust te kunnen sprinten moest het peloton eerst nog vier voortvluchtige renners inrekenen. Nathan van Hooydonck (CCC), Stijn Vandenbergh (AG2R La Mondiale), Alexis Guerin (Delko-Marseille Provence) en Adam De Vos (Rally) kozen al vroeg in de 135,5 kilometer lange slotrit voor het hazenpad.

Bij het opdraaien van de lokale circuits had het kwartet nog altijd driekwart minuut voorsprong op het jagende peloton. Guerin, die onderweg bij de laatste bergprijs en de twee tussensprints de volle buit pakte, moest zich als eerste van het viertal gewonnen geven. En hoewel de twee Belgen en de Canadees zich dapper verweerden trok het peloton aan het langste eind. Op vier kilometer van de meet was de aanvalspoging voorbij.

Nizzolo triomfeert
In de massasprint die volgde wist Giacomo Nizzolo nipt Sonny Colbrelli (Bahrain Merida) en Davide Ballerini (Astana) te verslaan. Gedrieën zorgden ze voor een Italiaans podium op de slotdag van de Tour of Oman

Voor Nizzolo is het zijn eerste zege in meer dan een jaar tijd. Dimension Data heeft haar tweede zege van het seizoen mogen bijschrijven. Edvald Boasson Hagen triomfeerde begin februari al in de tijdrit in de Ronde van Valencia..

Giacomo Nizzolo (links) weet voor het eerst sinds een jaar weer eens een koers te winnen – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.