Onderzoek bevestigt: dubbele beenbreuk voor Valverde
foto: Marcel Koch
zondag 2 juli 2017 om 08:15

Onderzoek bevestigt: dubbele beenbreuk voor Valverde

Het grootste slachtoffer van de openingsdag van de Tour is ongetwijfeld Alejandro Valverde. De Spanjaard slipte weg in een natte bocht en moest met pijn de Tour verlaten. Valverde onderging zaterdagavond in Düsseldorf nog de nodige onderzoeken, waaruit blijkt dat hij een dubbele breuk in zijn been heeft opgelopen.

Volgens het persbericht van zijn ploeg Movistar, brak Valverde zowel zijn knieschijf als zijn sprongbeen. Ook liep hij nog een diepe wond op in zijn scheenbeen, maar daarbij is geen spierweefsel beschadigd. Valverde is vannacht meteen geopereerd. De kans is bijzonder klein dat de Spanjaard dit seizoen nog in actie komt, aldus zijn team.

Het uitvallen van Valverde is vooral een grote streep door de rekening van zijn Colombiaanse ploegmaat Nairo Quintana. De viervoudige winnaar van Luik-Bastenaken-Luik had namelijk aangegeven dat hij zich voor de volle honderd procent ten dienste van Quintana zou stellen in deze Tour.

RIDE Magazine
42 Reacties
Sorteer op:
2 juli 2017 11:26
@Kingstown
Lekkere hellend vlakredenering tot besluit.

Vond je Groenewegen gisteren ook roekeloos?

Met enkele maatregelen had de organisatie de kans op flinke lichamelijke schade en het uitvallen van renners sterk kunnen verkleinen. Dat zou toch in het belang zijn van iedereen?
Met verantwoordelijkheid is het niet of-of maar en-en.
2 juli 2017 11:27
Aii zou zo maar eens einde carriere kunnen zijn... hopen dat hij spoedig herstelt!
2 juli 2017 11:30
Flinke klapper maakte hij. Nam toch behoorlijk veel risico voor een knecht. Wat zeggen jullie?
2 juli 2017 11:47
Hoe meer veiligheidsmaatregelen, des te meer risico's gaan de renners nemen.

Ik denk dat je Valverde en Groenewegen niet goed kunt vergelijken. Dylan was niet roekeloos, maar koos in die bocht voor een verkeerde lijn. Gevolg: glijpartij zonder erg.

Valverde was wel degelijk roekeloos, met gevolgen van een andere categorie.

Leuk filmpje trouwens van de valpartij van Bennett op zijn Instagram.
2 juli 2017 12:02
@piti18' Valverde kwam hier echt niet als knecht maar als favoriet voor een tourzege en hij zet meteen alles op alles om een goed resultaat te pakken, helaas nam hij teveel risico en zijn de gevolgen pijnlijk.

@xistc, zal misschien zo zijn dat renners wat meer risico gaan nemen, wanneer er kussens of balen stro in de gevaarlijke bochten liggen, maar is dat niet wat we willen? En als ze dan onderuit gaan dan kost het ze nog steeds tijd, wat ze niet willen, echter scheelt het dat ze niet een jaar uit de roulatie zijn met bijv. Een dubbele beenbreuk....ik zou zeggen dat het menselijk en noodzakelijk is om voor meer veiligheid te zorgen! Nogmaals het voorkomt niet dat renners tijd verliezen, maar zorgt wel voor mogelijk meer spanning (meer renners die risico durven nemen) en minder ernstige gevolgen.
2 juli 2017 12:03
@Kingstown: Volgens mij is het zeker de schuld van Valverde zelf. Hij nam onnodig veel risico in de bocht. Maar het is ook een fout van de organisatie om die bochten niet wat beter te beveiligen, zeker in deze omstandigheden. Deze ernstige blessure had gewoon voorkomen kunnen worden. Gallopin, die de bocht een stuk rustiger nam, ligt er misschien ook wel uit.
2 juli 2017 12:14
@bergje over
Nee, dat willen 'we' niet. We willen dat renners risico's voor zichzelf en voor anderen gepast inschatten.
2 juli 2017 12:41
Een paar simpele maatregelen waren voldoende geweest.
2 juli 2017 13:23
Bizar strijdplan overigens een knecht die voluit moet/mag gaan in de tijdrit.
Klein beetje olie en/of vet is voldoende maar is eerder de Uci aan te rekenen om niet direct met een flink soppie er over te gaan, organisatie staat daar niet bij stil en is ook moeilijk te zien.
Ken zn kwetsuur niet maar bij mij was ie gescheurd, int gips en na zes/zeven weken ree ik weer as de brandweer op mn Bustraan, ben benieuwd naar zijn herstel.
2 juli 2017 13:47
Overigens snap ik wel van Valverde dat hij voluit ging. Als hij een dijk van een tijdrit had gereden had de weg naar geel open gelegen maandag of anders woensdag. Dan had Sky het al moeilijker gehad dan als Valverde gewoon rustig aan had gedaan. Dat Valverde zich niet op minuten zou laten rijden om zo te 'knechten' was al wel te verwachten.
2 juli 2017 13:49
Ik vind het bizar dat we in 2017 nog steeds te maken hebben met ijzeren dranghekken bij een wielerwedstrijd. Er zijn legio mogelijkheden om deze situaties te mijden.
2 juli 2017 14:31
Tja. Het parkoers in Rio werd ook goedgekeurd. Je weet wel, met die afdaling met hoge stoepbanden waar Van Vleuten op stuiterde. Wat dat betreft is het verrassend dat je hier 'gewoon' vol de hekken in kan glijden.

Valverde ging de bocht in alsof het droog was, maar dit soort bochten in combinatie met zulke hekken goedkeuren kan wat mij betreft niet. Ook niet als het droog was gebleven.
2 juli 2017 15:34
Erg jammer dat hij er uit ligt, en de mensen die denken dat Valverde de tour spectaculair zou maken die kijken denk ik pas sinds dit jaar wielrennen.
2 juli 2017 15:44
@alto
Hij schuwt de strijd niet, soms onbezonnen en doet menig hart sneller kloppen als ze niet kunnen volgen, sportman pur sang.
2 juli 2017 15:58
@Alto zag je niet hoe gretig hij keek toen hij bijna mocht starten? En dat hij zo vol die bocht invloog was ook niet voor niks. Ik denk dat we best iets van m konden verwachten.
2 juli 2017 16:20
@ schipper wielrennertje

Begrijp me niet verkeerd heb alles liever dan de sky trein, maar heb Valve nog nooit een ronde op de kop zien gooien, hij probeerd het zo nu en dan in een afdaling meer niet.
2 juli 2017 16:30
@alto
Kwestie van doseren, als je niet beter kan wordt overnemen moeilijk, vond Nibali en Quintana laffer rijden in de Giro. En waarom met krachten smijten als je afdalend een minuut kan pakken?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.