Oomen: “Ik zal de witte trui niet zomaar weggeven”
foto: Sirotti
woensdag 7 juni 2017 om 18:24

Oomen: “Ik zal de witte trui niet zomaar weggeven”

Sam Oomen reed een meer dan behoorlijke tijdrit in het Critérium du Dauphiné. De nog altijd maar 21-jarige Sunweb-renner werd twaalfde in de race tegen de klok. Hij moest vijftig tellen toegeven op winnaar Richie Porte, maar bleef binnen vijftien tellen van toppers Alberto Contador en Chris Froome. “Dit geeft me vertrouwen”, zegt hij na afloop.

Jongerenklassement
De Tilburger rukte door zijn prestaties in de tijdrit op naar plek negen in het algemeen klassement, waarmee hij bovendien de witte jongerentrui pakte. “En die ga ik niet zomaar weggeven”, klinkt Oomen tegenover De Telegraaf strijdvaardig. “Er komen nog drie loodzware Alpenritten aan. Als ik eerlijk ben dan denk ik dat in het hooggebergte Simon Yates nu nog wel een klasse beter is dan ik. Zo realistisch moet ik wel zijn. Wanneer ik nu al twee dagen in de witte trui in de Dauphiné kan rijden, dan is dat toch al een mooie opsteker.”

RIDE Magazine
51 Reacties
Sorteer op:
7 juni 2017 20:53
Mooie uitslag voor Oomen.

@Zjoske
Als de Vuelta begint is Oomen net 22 en als hij dan geen top tien rijdt dan loopt hij alvast achter op Gesink wat betreft klassementen in grote ronden. ;-)
7 juni 2017 20:57
@pedaleur, Oomen is top, hoor, maar Kelderman toch echt wel een groter talent. Als Sam over vijf jaar het niveau van Wilco nu haalt dan neem ik mijn pet af.
7 juni 2017 21:11
Kelderman is een enorm talent. Als je op dit forum een jaar of 5 geleden gevraagd zou hebben welke Nl-se renner er binnen een paar jaar een grote ronde zou winnen, zouden verreweg de meesten Kelderman hebben gezegd, en niet Dumoulin. Helaas is dat talent er tot nu toe niet uitgekomen. Deels door pech. En misschien deels ook omdat hij mentaal niet zo sterk is als Dumoulin. Al heeft het een natuurlijk met het ander te maken.


Dus: eens dat Kelderman een groter talent is/was. Maar de uitslagen die Kelderman tot nu toe heeft gereden, lijken me voor Oomen ook binnen bereik.
7 juni 2017 21:15
Goede renner Oomen maar ik geloof echt niet dat het een topper wordt. Hopelijk heb ik het mis natuurlijk. De witte trui is leuk maar Latour en Yates zullen hem zeker verslaan en ik verwacht dat Buchmann voor nu ook nog te sterk is ook al zal dat elkaar niet veel schelen.
7 juni 2017 21:18
Wilco zijn progressie zet nog altijd door, heeft de pech wat breekbaarder te zijn dan gemiddeld maar reed bergop sterker dan Tom.
7 juni 2017 21:20
@AndriesW
Contador eindigde op zijn 22e op plek 31 in zijn eerste grote ronde.

Daar zou hij dus met een top 30 notering op voor lopen.
7 juni 2017 21:24
@schipperaar
Je begint een beetje op Donald Trump te lijken zo. ;)
7 juni 2017 21:30
@Pédaleur de charme @assen

We hebben gouden tijden beleefd ( ik denk dat wij bij de oudjes horen ;) ) maar het ziet er naar uit de er toch weer zeer goede tijden aankomen met Tom, Sam, Dylan, Wilco, Poels en ga zo maar door. Ik verheug me er nu al op.
7 juni 2017 21:32
@Chaba
Heb je een reden voor die uitspraak? De jongen is 21. Hoe kun je nu al zien of het een topper wordt of niet? Als hij nu al (als lichtgewicht) 12e kan worden in zo'n tijdrit, dan kan het alleen nog maar beter worden. Over tien jaar is hij pas 31. Denk daar eens over na. Ik zeg niet dat het absoluut een topper wordt, maar hij heeft op dit moment alles in zich om een hele goeie ronderenner te worden. Om nu al te zeggen dat het geen topper wordt, vind ik wel heel voorbarig en ongefundeerd.
7 juni 2017 21:35
Je moet langzaam opbouwen. Voor het klassement rijden in je eerste grote ronde slaat nergens op. Probeer eerst maar eens aan te vallen in bergetappes etc., het klassement kom later wel, als hij uberhaupt het in zich heeft om voor klassementen te rijden. Er is namelijk verder geen bewijs dat hij dit super zou kunnen ofzo. Bij Kelderman zie ik overigens gewoon de potentie, het komt er alleen om verschillende redenen niet uit. Deze giro had hij vanuit de schaduw van Dumoulin goed kunnen rijden. Hopelijk valt alles deze vuelta op zn plaats voor Kelderman en kan Oomen misschien leuk meedoen en eraan proeven.
7 juni 2017 21:52
Als ik me niet vergis is Sunweb het team van a) de geleidelijkheid en b) de strakke teamorders, dus als Oomen echt mee mag naar de Vuelta, is het om te knechten voor kopman Kelderman. Lijkt me beter ook.
7 juni 2017 22:11
Ik schat zomaar in dat Oomen het beter gaat doen dan Kelderman. Als ik hem zo zie rijden denk ik dat hij naast talent ook een betere vechtersmentalitiet heeft dan Kelderman, maar van mij mogen ze allebei de Tour winnen.
7 juni 2017 22:45
Het is Van der Poel die de Tour gaat winnen.
7 juni 2017 22:55
@Zjoske en Wielrennertje
Ja, de cijfers later zien dat renners die meerdere grote ronden winnen zelden opvallend jong al topklassementen begonnen te rijden. Terwijl de schijnbaar grootste talenten die tussen hun 21e en 23e al top 10 halen in een grote ronde vaak stagneren in hun ontwikkeling.
Ik denk dat er zeker zoiets is als te jong pieken.
7 juni 2017 22:58
@schipperaar
Sinds Kelderman bij Sunweb rijdt is het inderdaad indrukwekkend... hoe vaak jij ons probeert aan te praten dat hij progressie heeft geboekt.
7 juni 2017 23:05
Inderdaad! Het niveau van Kelderman vorig jaar in bijvoorbeeld Baskenland en Zwitserland wordt behoorlijk onderschat. Het blijft een kwestie van eens een periode zonder tegenslag en dan gaat hij echt nog geweldige dingen laten zien. Wat mij betreft 'voortbordurend op' en niet 'terugkrabbelend van'.
7 juni 2017 23:34
Volgend jaar met Mollema, Kruiswijk, Gesink, Kelderman, Dumoulin, Oomen, Poels, Ten Dam naar de Tour! Vraag aan jullie... hoeveel top 10 noteringen hebben deze gezamenlijk in een grote ronde gereden??
7 juni 2017 23:46
hahaha.... en hoeveel top 10 noteringen hebben Nederlanders tussen 1997 en 2007 behaald?
8 juni 2017 00:28
Topper sowieso! En dan nagaan dat hij nog in Tilburg woont. De plek waar volgens hemzelf 'een brug de hoogste plek is'.

Na dit seizoen verkast ie waarschijnlijk naar Girona en dan zou hij nog beter kunnen worden dan hij nu al is.... Amai
8 juni 2017 00:35
@liefhebbertje
Ze hebben samen 18 top tien noteringen. En tussen 1997-2007 waren er 2. Twee keer Boogerd in de Tour.

Ongelofelijk eigenlijk.
8 juni 2017 03:09
@raketvuist
Ik hoop dat je helemaal gelijk hebt. Het is meer een gevoel ook. Als ik kijk naar de broertjes Yates en Quintana. Die staan er direct als jonge gasten. De groeicurve van renners is niet zo enorm als je in een goed team met goede begeleiding rijdt. De echte doorbraak gebeurt dan relatief vroeg. Begrijp me niet verkeerd, hij rijdt enorm sterk maar om een echte topper te worden moet hij toch nog een belangrijke stap zetten. Op het moment mis ik dat gewoon.
8 juni 2017 06:59
Ulrich werd tweede in zijn eerste tour als knecht, hij was toen 22 jaar. Op zijn 23e won hij zijn enige tour.
Oomen gaat nog leuke dingen laten zien. Wie de beste is en op welke leeftijd maakt eigenlijk niet zoveel uit, als het maar een mooie strijd wordt.
8 juni 2017 07:40
Hij moet "een plan smeden". Bij TLJ geven ze hem graag advies hoe dat moet ! Oomen is een indrukwekkend talent. Ik heb nu aan hem al meer plezier beleefd dan aan Kelderman de afgelopen seizoenen. Op deze site zijn Kelderman en ook Gesink blijkbaar verheven boven alle kritiek, terwijl de prestaties van beiden de laatste seizoenen daartoe weinig reden geven. Vreemd! Maar als lid van de "oude stempel", groot geworden met Gerben Karstens en Jan Raas, hebben wij natuurlijk geen verstand van talent !
8 juni 2017 10:16
Ben blij dat hij bij Sunweb rijdt, daar lijkt de reis en de eind bestemming toch leuker uit te pakken dan een ongewisse toekomst met de lotto.
8 juni 2017 13:59
@sooike
Ik vrees dat ik ga happen. Gesink en Kelderman op deze site verheven boven alle kritiek?!? Echt waar? Die gasten krijgen me toch een ladingen mest over zich heen gestort hier. Als ze lek rijden ligt het aan hun gebrekkige mentaliteit. Ik ben geen 'fan' ofzo, maar kom op zeg...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.