Opleidingsploeg Soudal Quick-Step wint ploegentijdrit Tour du Rwanda
Pepijn Reinderink maakte deel uit van de winnende equipe - foto: Cor Vos
zondag 18 februari 2024 om 12:44

Opleidingsploeg Soudal Quick-Step wint ploegentijdrit Tour du Rwanda

De opleidingsploeg van Soudal Quick-Step is de Tour du Rwanda begonnen met een zege. De Belgische formatie was met afstand de sterkste in de inleidende ploegentijdrit van ruim achttien kilometer. Israel-Premier Tech werd tweede, de opleidingsformatie van Lotto Dstny derde.

De Tour du Rwanda (2.1) opende vandaag met een ploegentijdrit van 18,3 kilometer, met start en finish in Kigali. Onderweg kregen de deelnemende teams een overwegend vlakke tijdrit voorgeschoteld op goed 1.500 meter hoogte, al zat het venijn hem duidelijk in de staart, met in de laatste kilometers nog een klimmetje van iets meer dan twee kilometer aan ruim 4%.

Israel-Premier Tech, met Chris Froome als bekendste naam, ging lange tijd aan de leiding in het voorlopige klassement. De ploeg wist met een gemiddelde snelheid van 51,956 kilometer per uur over het parcours te razen, en kwam zo tot een eindtijd van 21:08. Dat het echter nog sneller kon, bewezen de renners van Soudal-Quick-Step Devo Team.

Pepijn Reinderink, William Junior Lecerf, Jan Kino, Jonathan Vervenne en Jelle Harteel deden er nog een schepje bovenop en doken aan de streep liefst 36 seconden onder de tijd van Israel-Premier Tech. Goed voor een gemiddelde van 53,474 en een eindtijd van 20:32. Vervenne kwam van de renners van Soudal Quick-Step als eerste over de finish en mocht zodoende de eerste leiderstrui aantrekken.

Ploegentijdrit telt niet mee voor algemeen klassement
Belangrijk om te vermelden, is dat de verschillen die zijn opgetekend in de ploegentijdrit niet meetellen in de strijd om het algemeen klassement. De verschillen worden wel meegenomen in het ploegenklassement.

Interessante namen
Met viervoudig Tourwinnaar Chris Froome, Itamar Einhorn, de beloftevolle Belgische klimmer William Junior Lecerf, Pierre Latour, Jhonatan Restrepo en de Sloveense belofte Gal Glivar staan er meerdere interessante namen aan het vertrek van de zestiende Tour du Rwanda. De wielerronde door het Oost-Afrikaanse land telt dit jaar acht etappes en duurt nog tot en met zondag 25 februari.

In het verleden wisten bekende renners als Natnael Tesfatsion, Cristián Rodríguez en Merhawi Kudus de ronde al te winnen. Vorig jaar ging de eindzege in de Tour du Rwanda naar Henok Mulubrhan, die tegenwoordig uitkomt voor Astana Qazaqstan. De Eritreeër was eigenlijk van plan om zijn titel te verdedigen, maar ligt momenteel in de lappenmand met een sleutelbeenbreuk, opgelopen bij een val in de Saudi Tour.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.