Parijs-Roubaix: een koers voor baroudeurs?
Mathew Hayman op weg naar de winst in 2016 - foto: Cor Vos
zaterdag 13 april 2019 om 15:40

Parijs-Roubaix: een koers voor baroudeurs?

De laatste jaren werd Parijs-Roubaix vaak gekleurd door een vroege vlucht. Mathew Hayman won in 2016 zelfs de kasseiklassieker vanuit de vroege vlucht en vorig jaar eindigde Silvan Dillier op dezelfde manier als tweede. Vroeg ten aanval trekken kan dus waardevol zijn. WielerFlits somt de edities van de voorbije tien jaar voor u op.


Parijs-Roubaix 2009
In deze editie van Parijs-Roubaix speelde de vroege vlucht geen rol. Na een spervuur van aanvallen door Tom Boonen konden alleen Pozzato, Hushovd, Flecha, Hoste en Vansummeren aanhaken. De tegenstand van Boonen viel letterlijk weg waardoor de weg naar Boonens derde kassei open lag. Toch bleef Pozzato lang tegenspartelen, maar het gat op de Bom van Balen kreeg de Italiaan niet dicht.

Uitslag
1. flag-be Tom Boonen
2. flag-it Filippo Pozzato
3. flag-no Thor Hushovd
4. flag-be Johan Vansummeren
5. flag-es Juan Antonio Flecha



Parijs-Roubaix 2010
Na meer dan een uur koersen ontstond er een lange vlucht van negentien renners, waaronder drie Nederlanders. Leezer, Flens en Curvers hadden het gezelschap van onder meer Gardeyn en Docker. Deze groep kreeg maximaal vierenhalve minuut, maar viel in het Bos van Wallers uit elkaar. Op vijftig kilometer van het einde gaf Cancellara iedereen het nakijken en hij won zo zijn tweede Parijs-Roubaix.

Uitslag
1. flag-ch Fabian Cancellara
2. flag-no Thor Hushovd
3. flag-es Juan Antonio Flecha
4. flag-gb Roger Hammond
5. flag-be Tom Boonen



Parijs-Roubaix 2011
In de kopgroep van de dag telden we tien vluchters waaronder Tjallingii en De Kort. Net na de passage door het Bos van Wallers gingen acht outsiders, waaronder Vansummeren, op zoek naar de kopgroep. Op 65 kilometer van het einde smolten de vroege vluchters en de tegenaanvallers samen tot een groep van zo’n twintig man. De favorieten met onder andere Cancellara kregen de kloof niet gedicht. Op Camphin-en-Pévèle versnelde Vansummeren. Hij kreeg Rast, Bak en Tjallingii met zich mee. De Belgisch-Limburger versnelde een tweede keer en reed de anderen los uit het wiel. Hij mocht het zegegebaar maken. Een sterke Tjallingii, die de hele dag in de aanval reed, verloor de sprint om de tweede plaats tegen Cancellara.

Uitslag
1. flag-be Johan Vansummeren
2. flag-ch Fabian Cancellara
3. flag-nl Maarten Tjallingii
4. flag-ch Grégory Rast
5. flag-dk Lars Ytting Bak



Parijs-Roubaix 2012
Al vroeg vertrok er een kopgroep van twaalf man: Lindeman, Van Keirsbulck, Popovych, Dehaes, Veuchelen, Boucher, Morkov, Veilleux, Klemme, Mangel, Saramotins en Janorschke. In het Bos van Wallers viel deze kopgroep door een val uiteen, waarna de rest van de kopgroep op iets meer dan 75 kilometer van de streep opgeslokt werd door het peloton. Boonen toverde een magistrale solo van 55 kilometer uit zijn benen en won zo zijn vierde kassei.

Uitslag
1. flag-be Tom Boonen
2. flag-fr Sébastien Turgot
3. flag-it Alessandro Ballan
4. flag-es Juan Antonio Flecha
5. flag-nl Niki Terpstra



Parijs-Roubaix 2013
Een kopgroep met O’Grady, Koretzky, Steegmans en Hayman viel uiteen op tachtig kilometer van de finish. Twintig kilometer verder kregen Steegmans en Hayman gezelschap van Schär en Gaudin. Even later werden ze bij de lurven gegrepen door Cancellara en co. Op de strook van Pont-Thibau versnelden Vanmarcke, Gaudin, Langeveld en Vandenbergh. Uiteindelijk was Vanmarcke de enige die de ontketende Cancellara kon volgen. De Zwitser klopte de Belg in de sprint.

Uitslag
1. flag-ch Fabian Cancellara
2. flag-be Sep Vanmarcke
3. flag-nl Niki Terpstra
4. flag-be Greg Van Avermaet
5. flag-fr Damien Gaudin



Parijs-Roubaix 2014
In een droge en daardoor stoffige editie kozen acht renners na 23 kilometer de aanval. De vluchtersgroep bestond naast de Belgen Dehaes, De Troyer en Boucher uit de Fransen Jarrier, Koretzky, de Duitser Schillinger, de Slowaak Kolar en de Amerikaan Murphy. Bij het aansnijden van de eerste van 28 kasseistroken bedroeg de voorsprong meer dan acht minuten. De kopgroep werd gegrepen voor Mons-en-Pévèle. Uiteindelijk reed Terpstra weg op zes kilometer van de finish en won zo zijn eerste van twee monumenten.

Uitslag
1. flag-nl Niki Terpstra
2. flag-de John Degenkolb
3. flag-ch Fabian Cancellara
4. flag-be Sep Vanmarcke
5. flag-cz Zdeněk Štybar




Parijs-Roubaix 2015

Pas na 32 kilometer wurmden negen renners zich los uit het peloton. Rast, Blythe, Gougeard, De Bie, Saramotins, Declercq, Perichon, Backaert en Matzka kregen een klein gaatje. Al rap hadden de negen vluchters meer dan vijf minuten voorsprong. Het grootste gat bedroeg ruim tien minuten, maar de laatste vroege vluchters werden gegrepen op 23 kilometer van de finish. In een sprint met zeven was John Degenkolb de snelste op de piste in Roubaix.

Uitslag
1. flag-de John Degenkolb
2. flag-cz Zdeněk Štybar
3. flag-be Greg Van Avermaet
4. flag-nl Lars Boom
5. flag-ch Martin Elmiger



Parijs-Roubaix 2016
Het duurde lang vooraleer een vlucht van zestien renners zich kon afscheiden uit het peloton. De voornaamste renners: Chavanel, Wallays en Hayman. Nog voor het Bos van Wallers veroorzaakte een valpartij een splitsing in het peloton. Rowe,  Boonen en Vanmarcke kregen daardoor een voorsprong van één minuut op de andere favorieten. Op 63 kilometer van de aankomst kwamen de aanvallers bij de oorspronkelijke koplopers. Na Camphin-en-Pévèle bleven ze nog met zijn vijven over: Stannard, Hayman, Boonen, Vanmarcke en Boasson-Hagen. Het was vroege vluchter Hayman die de sprint van vijf won en daarmee boekte hij de mooiste overwinning uit zijn carrière.

Uitslag
1. flag-au Mathew Hayman
2. flag-be Tom Boonen
3. flag-gb Ian Stannard
4. flag-be Sep Vanmarcke
5. flag-no Edvald Boasson-Hagen



Parijs-Roubaix 2017

Het duurde negentig kilometer tot drie renners zich afscheidden van het peloton: Wallays, Martinez en Delage. De vluchters konden nooit een geruststellende voorsprong opbouwen waardoor de situatie voortdurend veranderde. Zo probeerden Stuyven, Chavanel en Oss te anticiperen. Op veertig kilometer van het einde gingen ze met vijftien renners de finale in. Na een versnelling van Van Avermaet konden enkel Štybar en Langeveld het wiel houden. In die volgorde kwamen ze dan ook over de streep in Roubaix.

Uitslag
1. flag-be Greg Van Avermaet
2. flag-cz Zdeněk Štybar
3. flag-nl Sebastian Langeveld
4. flag-be Jasper Stuyven
5. flag-it Gianni Moscon



Parijs-Roubaix 2018
Een vlucht van negen renners met onder andere Dillier en Wallays kleurde de ontsnapping van de dag. Op 55 kilometer van de finish demarreerde Sagan. Alle favorieten keken naar elkaar. Peter de Grote reed naar de twee overgebleven vluchters: Dillier en Wallays. Enkel Dillier kon Sagan volgen op de de Carrefour de l’Arbre. Uiteindelijk won de Slowaak sprint van de Zwitser.

Uitslag
1. flag-sk Peter Sagan
2. flag-ch Silvan Dillier
3. flag-nl Niki Terpstra
4. flag-be Greg Van Avermaet
5. flag-be Jasper Stuyven


Welke renner maakt volgens jou een goede kans als hij in de vroege vlucht postvat? Laat het weten in de reacties.

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
13 april 2019 16:09
Leuk artikel, maar op een .be website interesseert het me echt niet hoeveel Nederlanders er mee waren in de kopgroep in 2010 (... waaronder drie Nederlanders. Leezer, Flens en Curvers ...), idem 2011 (... tien vluchters waaronder Tjallingii en De Kort ...).

Als tip: iets meer info, voorbeschouwingen, meningen en dergelijke over Campenaerts zouden hier wel degelijk hun plaats zijn. Het is maar 4 dagen meer, en het leeft enorm in België. Hier vind ik er weinig over terug.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.