Patrick Lefevere neemt grove woorden terug, maar zet rechtszaak door

vrijdag 14 augustus 2020 om 11:20
Patrick Lefevere neemt grove woorden terug, maar zet rechtszaak door

foto: Cor Vos

“Ik neem terug dat ze Dylan Groenewegen in de gevangenis moeten gooien – dat was de emotie van het moment – maar onze rechtszaak tegen hem zetten we door.” Dat is de essentie van de wekelijkse column van Patrick Lefevere in Het Nieuwsblad. “Met Fabio Jakobsen gaat het, alle verhoudingen in acht genomen, goed.”

“Voor een goed begrip: deze column is enkel bedoeld om wat inzicht te geven in de zakelijke implicaties van de val. Als CEO horen die er ook bij, maar mijn primaire bezorgdheid is natuurlijk de gezondheid en het herstel van Fabio. Eerst als mens, dan als renner. Zelf zal hij zo snel mogelijk willen gaan, maar wij als ploeg gaan hem alle tijd gunnen.”

Spijtbetuiging
Zo beëindigt de CEO van Deceuninck-Quick-Step zijn column, die begint met een update over de gezondheidstoestand van zijn onfortuinlijke sprinter. “Het gaat – alle verhoudingen in acht genomen – goed met Fabio. Ik heb de voorbije dagen contact met hem gehad via sms. Praten lukt ook al een heel klein beetje, maar de canule in zijn luchtpijp maakt dat nog heel lastig. Met zijn pa heeft hij al even gepraat door het gaatje in zijn keel met een vinger te bedekken. Zo is Fabio. Flauw doen is aan hem niet besteed.”

Waarna Lefevere het ook even over Dylan Groenewegen heeft. “Ik heb natuurlijk zijn spijtbetuiging gezien bij de NOS. Ik ben geen onmens, ik besef dat hij ook heel erg aangedaan is en dat hij de zware crash van Fabio niet heeft gewild. Dat neemt niet weg dat hij in de fout is gegaan en dat hij de consequenties daarvan moet dragen. Ik neem terug dat ze hem in de gevangenis moeten gooien – dat was de emotie van het moment – maar onze rechtszaak tegen hem zetten we door.”

Klacht in Nederland
“Als manager van een team word ik geconfronteerd met de delicate aspecten aan die zaak”, gaat Lefevere verder. “Ik heb deze week aan de telefoon gehangen met de broers Berkhout. Zij zijn met hun bedrijf SEG Cycling de makelaars van Fabio… en van Dylan Groenewegen. Zij willen optreden als bemiddelaars, maar ik vind dat ongepast. Wij hebben een Poolse advocaat onder de arm genomen.  En ik zou het persoonlijk geen slecht idee vinden dat Fabio ook in Nederland een klacht indient tegen Groenewegen, in eigen naam dan.”

“Dat zou onze positie juridisch sterker maken, maar het moet voor de volle honderd procent zijn eigen beslissing zijn. Niet die van mij, maar zeker ook niet die van zijn makelaars, die aan beide kanten van het hek betrokken partij zijn. Als teammanager moet je voorbij de emotie kijken die bij de crash hoort en dat is niet altijd gezellig. Het is delicate materie, maar er zijn ook financiële consequenties. Fabio was goed op weg om absolute wereldtop te worden. De contractverlenging die hij tekende dit seizoen zorgt ervoor dat hij vanaf 2021 ook navenant betaald zal krijgen.”

Geen OCMW
“Er is een UCI-regel die stelt dat je het loon van een renner mag reduceren tot vijftig procent wanneer die drie maanden geen koers rijdt. Na zes maanden kan je het zelfs tot nul reduceren. Eerlijk waar: ik heb in mijn leven nooit ofte nimmer gebruikt gemaakt van die regel. Dus dat is nu ook niet de bedoeling. Maar een wielerploeg is zo strak gebudgetteerd dat we het ons niet kunnen permitteren om OCMW te spelen. Daarom vind ik dat de financiële schade in dit hele verhaal niet alleen bij onze ploeg mag liggen.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.