Paulinho primus in tiende Touretappe
woensdag 14 juli 2010 om 18:41

Paulinho primus in tiende Touretappe

De tiende etappe in de Tour de France is gewonnen door Sergio Paulinho. De Portugees van Team RadioShack was een zucht sneller dan Vasil Kiryienka (Caisse d’Epargne) in een sprint-à-deux. De twee waren de laatste overblijvers van een vroege vlucht van zes, die een vrijgeleide kreeg van het peloton. Andy Schleck kwam de dag net als de andere favorieten moeiteloos door en start ook morgen in het geel.

Zij die verwacht hadden dat de Fransen op Quatorze Juillet alomtegenwoordig zouden zijn, kwamen bedrogen uit. Verscheidene vroege aanvalspogingen werden, met het oog op de tussensprint na twintig kilometer, geneutraliseerd door de sprintersploegen. Uiteindelijk was het Alessandro Petacchi die daar de volle buit pakte, voor Thor Hushovd, die de Italiaan twee punten zag naderen, en Robbie McEwen.

Na de tussensprint kregen aanvallers wel een kans. De Belgen Mario Aerts (Omega Pharma-Lotto) en Dries Devenyns (Quick-Step) openden de debatten en kregen prompt het gezelschap van Paulinho en Kiryienka. Na een kilometers lange achtervolging konden ook Pierre Rolland (Bbox) en Maxime Bouet (Ag2r) komen aansluiten, waardoor alsnog twee Fransen aan het front verschenen.

Het zestal kreeg al snel een vrijgeleide van het peloton, dat met goedkeuring van leider Schleck een snipperdag nam. Wel heroverde in de achtergrond Jérôme Pineau zijn bolletjestrui, die hij gisteren verspeelde aan Anthony Charteau. Voorin was het Aerts die op de drie beklimmingen van de dag telkens de volle buit pakte, waardoor hij opschuift naar plaats vier in het bergklassement.

Een aanval van Aerts op een laatste oplopende strook op vijftien kilometer van de streep luidde het begin in van de finale. Meteen nadat hij gegrepen werd ging Devenyns zijn kans, maar ook zijn poging was geen lang leven beschoren. Sterker nog, het Belgische duo moest samen met Rolland de rol lossen bij Paulinho en Kiryienka. Van Bouet was inmiddels al een tijdje geen sprake meer.

In de dalende tien laatste kilometers bouwde het kopduo zijn voorsprong verder uit op de gelosten, waarna Paulinho zijn metgezel klopte in de sprint. Nicolas Roche en Rémi Pauriol glipten in de slotfase nog weg uit het peloton en reden zo naar een verre ereplaats. De pelotonsspurt werd gewonnen door Mark Cavendish. Petacchi knabbelde één puntje af van zijn achterstand in het puntenklassement.

Tour de France (2.HIS)
Etappe 10: Chambéry – Gap (179 km)

1. Sergio Paulinho (Portugal/Team RadioShack) 5u10m57s
2. Vasil Kiryienka (Wit-Rusland/Caisse d’Epargne) z.t.
3. Dries Devenyns (België/Quick-Step) + 1m29s
4. Pierre Rolland (Frankrijk/Bbox Bouygues Telecom) z.t.
5. Mario Aerts (België/Omega Pharma-Lotto) + 1m33s
6. Maxime Bouet (Frankrijk/Ag2r-La Mondiale) + 3m20
7. Nicolas Roche (Ierland/Ag2r-La Mondiale) + 12m58s
8. Rémi Pauriol (Frankrijk/Cofidis) + 13m57s
9. Mark Cavendish (Groot-Brittannië/Team HTC-Columbia) + 14m19s
10. Alessandro Petacchi (Italië/Lampre-Farnese Vini) z.t.

Algemeen klassement na etappe 10
1. Andy Schleck (Luxemburg/Team Saxo Bank) 49u00m56s
2. Alberto Contador (Spanje/Astana) + 41s
3. Samuel Sanchez (Spanje/Euskaltel-Euskadi) + 2m45s
4. Denis Menchov (Rusland/Rabobank) + 2m58s
5. Jurgen Van den Broeck (België/Omega Pharma-Lotto) + 3m31s
6. Levi Leipheimer (Verenigde Staten/Team RadioShack) + 3m59s
7. Robert Gesink (Nederland/Rabobank) + 4m22s
8. Luis Leon Sanchez (Spanje/Caisse d’Epargne) + 4m41s
9. Joaquin Rodriguez (Spanje/Team Katusha) + 5m08s
10. Ivan Basso (Italië/Liquigas-Doimo) + 5m09s

Volledige klassementen

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.