Pedro Delgado kritisch op Dumoulin: “Niet ambitieus genoeg”
foto: Sirotti
dinsdag 31 juli 2018 om 15:41

Pedro Delgado kritisch op Dumoulin: “Niet ambitieus genoeg”

Tom Dumoulin is de afgelopen dagen overspoeld met positieve reacties naar aanleiding van zijn optreden in de Tour de France. Pedro Delgado – winnaar van La Grande Boucle in 1988 – is echter kritischer op de Limburger. “Hij was niet ambitieus genoeg. Hij leek meer bezig te zijn met verdedigen, dan met winnen”, zo laat de Spanjaard weten in gesprek met het Colombiaanse Ciclismointernacional.

Delgado verwijst naar de laatste bergetappe naar Laruns, waarin Dumoulin reageerde op de aanvallen van Primož Roglič. “Hij moest niet reageren op die versnellingen. Het was aan Geraint Thomas om het gat te dichten. Nu hoefde hij zijn gele trui niet te verdedigen. Dat steekt toch wel.”

De oud-renner – tegenwoordig commentator bij de Spaanse zender TVE – is dan ook van mening dat Dumoulin te weinig lef toonde. “Het was aan hem om de leider in de problemen te brengen, maar op een bepaald moment reed hij voor de tweede plaats. Hij was meer bezig met verdedigen, dan met het winnen van de Tour”, is Delgado kritisch.

Over Quintana: “Hij zal de Tour nooit winnen”
De inmiddels 58-jarige Delgado heeft ook een duidelijke mening over Nairo Quintana, een van de teleurstellingen van de voorbije Tour. Jarenlang was de Spanjaard – net als vele andere wielervolgers – ervan overtuigd dat de Colombiaan ooit de Tour zou winnen. Een mening die hij inmiddels heeft bijgesteld.

“Ik dacht lange tijd dat Quintana de allereerste Colombiaanse Tourwinnaar zou worden, maar na deze Tour denk ik dat hij nooit zal winnen. Een nieuwe generatie neemt het over, met Roglič, Dumoulin en Bernal. Die laatste lijkt de kwaliteiten te hebben om de Tour te winnen”, zo besluit Delgado.

RIDE Magazine
85 Reacties
Sorteer op:
31 juli 2018 15:43
Hij heeft helemaal gelijk.
31 juli 2018 15:45
Kan hem geen ongelijk geven.
31 juli 2018 15:46
Geen naald tussen te krijgen.
31 juli 2018 15:51
Je kan het ook realistisch noemen. Dumoulin wist dat Thomas niet meer was te verslaan omdat hij zelf er niet meer de benen voor had. Dan ga je toch voor maximaal haalbare.
31 juli 2018 15:53
Ik zie hem wel net iets te vaak gaatjes voor anderen dichtrijden inderdaad
31 juli 2018 15:55
Ik denk dat een belangrijke kwaliteit van Dumoulin is om aan te voelen wat binnen zijn mogelijkheden ligt. Volgens mij zat hij vaak al aan zijn max tijdens de beklimmingen. Een aanval plaatsen is altijd leuk maar als je simpelweg weinig harder kan dan heeft het geen enkele zin, dan wordt het juist meer een mogelijkheid voor anderen om er overheen te springen en dan ben je nog verder van huis als je niet kunt volgen.
31 juli 2018 15:55
Onzin. Als Dumoulin niet gereageerd had, zou Roglic Dumoulin gaan bedreigen, en niet per direct de plek van Thomas. Thomas stond immers nog 2 minuten voor Tom. En het reageren op Roglic zomaar kunnen leiden tot het breken van Thomas. Dan hadden ze samen door kunnen rijden. Achteraf gelul is slap gelul.
31 juli 2018 15:55
Een wijs man zei ooit: "om te winnen moet je durven verliezen"
31 juli 2018 15:59
Ben het er wel mee eens. Zowel in de Giro als in de Tour was het erg afwachtend van Dumoulin deed. Dat kunnen we niet leuk vinden om te horen, maar is wel zo.

Zonder rood-wit-blauwe vlag was er een hoop commentaar geweest op de rijstijl die Dumoulin hanteert. Maar goed, hoe hij het ook doet, de combi Giro/Tour zo afronden is toch gewoon knap.
31 juli 2018 16:08
Dumoulin is natuurlijk een fantastische renners, vooral voor ons Nederlanders. Maar eerlijk is eerlijk: Dumo is idd een renner die meer vanuit de verdediging rijdt dan vanuit de aanval. Hij heeft zeker mooie aanvallen laten zien in de Vuelta en de Giro, begrijp me niet verkeerd. Het is echter wel een renner die soms inderdaad wat meer lef kan tonen en zoals in de Tour bijvoorbeeld een ander de gaten moet laten dichtrijden. Uiteraard is het achteraf altijd makkelijk praten en je kunt inderdaad moeilijk zelf anderen onder druk zetten als je niet de benen hebt. Of iig niet de benen om het verschil te maken. Dumoulin en Sunweb kunnen echter wel dat soort momenten analyseren en kijken hoe ze dat in de toekomst anders kunnen aanpakken
31 juli 2018 16:08
Hij heeft hier vol-ko-men gelijk.
31 juli 2018 16:09
Tom rijdt alleen gaatjes dicht voor zichzelf niet voor anderen, als hij dan dat gaatje dicht volgt meestal weer een aanval van Tom, zo is Tom als sinds zijn Vuelta 2015. Tom is een tempo man en geen spring in het veld. We hebben Tom in de Roubaix etappe zien aanvallen, in de eerste bergrit die Thomas won, als je alles zou optellen heeft Tom denk ik van de top 5 de meeste aanvallen gemaakt en of ongedaan gemaakt, Thomas hoefde maar een ding te doen, Tom volgen daar achter Tom weer bijna altijd Chris stond.
31 juli 2018 16:09
Quintana is inmiddels onderdeel van de 'oude generatie'? Hij is nota bene van hetzelfde bouwjaar als Dumoulin, en zelfs jonger dan Roglic.
31 juli 2018 16:12
Ik had deze vraag ook verwacht van een journalist.. maar helaas, niks van dit soort vragen. Zelfde vraag voor TLJ waarom kon Gesink niet op kop rijden voor Kruijswijk, in de etappe naar de alpe d'huez.. was het niet beter kunnen?
31 juli 2018 16:12
in mijn ogen ziet meneer delgado dat toch verkeerd,dumoulin heeft ook meerdere malen proberen aan te vallen,maar als hij iedere keer thomas in zijn wiel ziet [ want thomas reageert alleen op dumoulin en logisch ook ] dan moet hij natuurlijk ook zijn 2de plaats veilig stellen,en omdat roglic ook een heel goede tijdrijder is moest hij die ook terugpakken !stel dat hij roglic liet gaan,dan had hij misschien 30 sec gewonnen op thomas,die ligt daar niet wakker van,maar tom had zo zijn 2de plaats kunnen verspelen !
31 juli 2018 16:15
je vergeet de bonus seconden...
31 juli 2018 16:17
Lekker makkelijk praten na afloop. Als hij Roglic had laten rijden en die word 3e dan had iedereen gezegd dat hij mee had moeten gaan, blablabla
31 juli 2018 16:18
@Grobbel
Sommige renners zijn fysiek al wat ouder. Andy Schleck, Boasson Hagen, Gesink, Van Garderen, Goss zijn goede voorbeelden van renners die op vroege leeftijd ook hun beste prestaties leverden. Heeft ook vaak mentale oorzaken of te maken met pech, maar het is geen wetmatigheid dat alle renners rond hun 30e op hun best zijn.
31 juli 2018 16:20
Dumoulin heeft het toch echt wel vaak geprobeerd hoor. Thomas zat alleen telkens meteen in zijn wiel. Je kan wel heel naief gaan rijden, maar als Thomas nooit één meter lost dan heeft het weinig zin...

Maar blijkbaar herinnert Delgado alleen de laatste etappe en is hij de Alpen alweer vergeten.
31 juli 2018 16:21
Delgado heeft eerlijk gezegd wel een punt... het leek er idd op dat Tom een aantal dagen voor het einde zich in ieder geval voor 50% neerlegde bij de overwinning van Thomas.. alleen als Thomas een slechte dag zou hebben zou het nog mogelijk zijn aldus Tom maar ook de ploegleiding van Sunweb.... Misschien is dit nog een les die ze moeten leren, nog net iets meer een killersmentaliteit en gewoon zeggen, hoe klein de kans ook is, ik ga voor niets minder dan de 1e plaats.

ps. al heb ik ook de indruk dat Tom zo slim is dat hij gewoon echt 100% wist hoe het ervoor stond en dat het gewoon gedaan was en hij dus ook wist dat alleen bij een valpartij of materiaalpech het mis kon gaan voor Thomas en daarom alles inzette voor de 2e plek (dus bij een val/pech hij zeker was van plek 1 :) )
31 juli 2018 16:21
@albertooo: ik vind het gewoon vrij opportunistisch om Quintana nu al af te schrijven. Vorig jaar was ie verdorie nog tweede in de Giro, op de laatste dag uit de trui gereden door Dumoulin. Dat zijn laatste twee Tours tegen vielen (waarvan eentje gereden met de Giro-kater in de benen) betekent niet dat ie meteen kandidaat-winnaar-af is.
31 juli 2018 16:23
Wat ik ook altijd vindt bij Dumoulin is dat hij snel opgeeft (ambities).

In de Giro was hij ervan overtuigd dat Yates niet te kloppen meer was na 1.5 week. Bij Thomas precies hetzelfde... Alsof hij geen lef heeft inderdaad.
31 juli 2018 16:26
Het vreemde is dat Sky redelijk gespaard is. Ik ben geen renner maar ik zou me als collega toch beetje genaaid voelen tegen die giganten te rijden. Zou er meer voor voelen om Thomas echt te kraken en dan misschien maar 3de te worden, dan om een SKY-renner in een zetel naar touroverwinning rijden wat Tom in de laatste week heeft gedaan.
31 juli 2018 16:27
Om te winnen moet je inderdaad durven verliezen. Maar je kansen inschatten is ook een kunst. Achteraf praten is makkelijk. Een 'zekere' 2e plaats ga je natuurlijk nooit opgeven met een alles of niets poging die gedoemd is te mislukken. Ik had ook graag gezien dat dumoulin er vol voor was gegaan. Achteraf zeg ik nu, volgens hij heeft hij er binnen zijn mogelijkheden alles aan gedaan en is 2e een goed resultaat.
31 juli 2018 16:29
Begrijp het punt wel van Delgado maar de voorsprong van Thomas was zo comfortabel dat hij Roglic kon laten rijden, niet onlogisch dat Dumoulin zich gedwongen voelde erachteraan te gaan. Door gebrek aan secondanten zat Dumoulin gevangen en heeft hij er het beste van gemaakt. Hij voelde wel aan dat Thomas te sterk was en altijd in zijn wiel zou springen. En als je geen tijd kan winnen op Thomas ga je proberen geen tijd te verliezen op Froome en Roglic.
Eieren voor je geld kiezen dus.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.