Peter Sagan verlaat Vuelta
foto: Sirotti
zondag 30 augustus 2015 om 10:15

Peter Sagan verlaat Vuelta

Peter Sagan zal de Vuelta niet voortzetten naar aanleiding van de valpartij van gisteren. De Slowaak liep meerdere eerste- en tweedegraads brandwonden op aan zijn linkerzijde en had zijn linker onderarm gekneusd. De ploegdokter heeft besloten dat het niet verantwoord is om met deze kwetsuren verder te rijden.

De Tinkoff-Saxo-renner werd in de finale van de achtste etappe aangereden door een motor van de organisatie. Na afloop pleitte hij voor verandering omtrent de organisatie van koersen, aangezien het niet de eerste keer is dat het wedstrijdverloop beïnvloedt wordt door aanrijdingen met volgwagens en -motors.

Naast Sagan, die de derde etappe naar Malaga wist te winnen, zal ook Jasper Stuyven, ritwinnaar van gisteren, niet meer opstappen in Torrevieja. De Belg heeft een botje in zijn hand gebroken.

RIDE Magazine
50 Reacties
Sorteer op:
30 augustus 2015 11:47
Heel jammer, mooi kleurrijk figuur dat iets extra's geeft aan iedere koers waarin hij meedoet!
In de race en erbuiten (moet nog steeds lachen om die kop van hem toen hij die miss in de billen kneep). Ook zijn reactie gisteren vond ik wel weer top entertainment.
30 augustus 2015 11:56
@Omhoog73: De 'appel' schuilt erin dat zowel Nidal als Sagan de regels overtraden, als gevolg van een ongeluk dat buiten hun schuld ontstond. De 'peer' is dat ze dat in verschillende situaties deden, en dat hun reacties verschillend waren.

Nidali trachtte persoonlijk voordeel te behalen door zich te laten slepen. Hij wist natuurlijk dat dit tegen de regels was.'

Sagan vond het nodig zijn frustratie te uiten via herhaald fysiek geweld (een mep en twee schoppen, ook tegen mensen die niet verantwoordelijk waren voor het ongeluk) en volgens de organisatie ook door verbale bedreigingen/beledigingen.

Ook Sagan had moeten weten dat zulk gedrag tegen de regels is. Al proberen sommigen het goed te praten met 'hij was nu eenmaal boos' en 'hij is nu eenmaal topsporter'.

Bij het bepalen van de straf (zwaar voor Nidali, licht voor Sagan) heeft de organisatie wellicht de zwaarte van de 'pech' en de medeverantwoordelijkheid van de organisatie voor die 'pech' afgewogen tegen de zwaarte van de overtreding. Dan is te begrijpen dat Sagan er met 300 luttele francs genadig afkwam.
30 augustus 2015 11:58
@hminkema niDali omdat hij zo goed kan dalen??
30 augustus 2015 11:58
@hminkema
Nogmaals, Sagan heeft geen mensen geschopt.
30 augustus 2015 11:58
Omhoog73 Manzanas toch?
30 augustus 2015 12:04
@ Omhoog73 & TeamNL,

Zelfs in een barbaarse sport als voetbal krijgt een speler minimum 3 jaar schorsing als hij uithaalt naar een scheidsrechter. Zo'n regel is er net gekomen om paal en perk te stellen aan het uiten van ontgoocheling op een overdreven agressieve manier. Zo'n topsporters hebben immers een grote voorbeeldfunctie ..
Dat Sagan na dit incident er zonder noemenswaardige straf vanaf komt is dan ook compleet onbegrijpelijk. Feit is dat hij nog zeer kinderlijk en onvolwassen is, maar dat neemt niet weg dat hij door de enorme (over)hype op zijn persoon toch een grote voorbeeldfunctie heeft. Het wordt dan ook hoog tijd dat hij zich daar naar gedraagt, en als hij daar 3 jaar voor nodig heeft, zal ik hem in tussentijd zeker niet missen ...
30 augustus 2015 12:09
Sorry redactie, maar "wedstrijdverloop beïnvloedt wordt" is een jammerlijke dt-fout
30 augustus 2015 12:16
Als mijn auto binnenkort geschopt wordt, dan zal ik in gedachten houden dat het een boze meneer/mevrouw is en dat het daarom dus volstrekt legitiem is om te doen. Verwijten zal ik dan ook niet maken. De logica van sommige mensen hier is zeer verhelderend. bedankt daarvoor.
30 augustus 2015 12:17
Terecht.
@hminkema. Sagan oefent hooguit vernieling uit. Met een motor artikel 5 plegen is het misdrijf. Terecht als je daar boos over bent. Als je dit niet snapt, dat je boos mag zijn als je voor je flikker gereden wordt, dan zou ik toch maar eens vanachter je schermpje komen en de wereld opnieuw gaan ontdekken.
30 augustus 2015 12:21
Zonde evengoed allemaal. Dat t pijn doet geloof ik graag, met 55 km/u omvallen kan nooit gezond zijn.
30 augustus 2015 12:23
@omhoog73
Grappig: telefoontjes (llamadas) met peren vergelijken? Die kende ik nog niet in het spaans??;)
Manzanas noemen we (die wel spaans spreken) dat :p
30 augustus 2015 12:24
@Dre
Ben het helemaal met je eens, je rijdt vooraan en je maakt 98% kan op de ritzege en dan wordt je van je fiets gereden. Je hebt auw en je bent boos en teleurgesteld, natuurlijke reactie!
@Kelder / Col
Natuurlijk Manzanas, hahaha, ik had de verkeerde slechte google vertaling genomen. Appel / appèl (op appel komen).
30 augustus 2015 12:27
@leor
volstrekt andere sport en motivatie. Op het veld is de scheids een neutrale leider. Deze wordt geacht beslissingen te nemen die doorgaans niet over leven of dood gaan. Terecht dat het respect voor zo een man afgedwongen kan worden door middel van schorsingen. Dan ook nog eens uithalen naar een man die geacht wordt het spel in goede banen te leiden is volstrekt een no-go. Dit is een motor die iemand van zijn fiets af rijdt.

Edit redactie: Niet op de man aub!
30 augustus 2015 13:06
Quote:
Sagan stampt na pech de halve organisatie op een hoopje

Quote:
Als mijn auto binnenkort geschopt wordt, dan zal ik in gedachten houden dat het een boze meneer/mevrouw is en dat het daarom dus volstrekt legitiem is om te doen. Verwijten zal ik dan ook niet maken.

Quote:
waar de motards dingen per ongeluk verkeerd doen was dit zwaar crimineel gedrag

Quote:
Het is wel opvallend dat de egocentrische Sagan alle aandacht naar zich toetrekt, terwijl een andere renner in coma ligt. Zolang hij denkt dat het wielrennen alleen maar om hem draait zie ik hem liever niet meer meedoen aan de wedstrijden.


Natuurlijk is de boete terecht, en een prima signaal dat agressie niet hoort. En daarmee is de kous af, en wie de reactie van Sagan niet begrijpt verdient écht een lesje mensenkennis.

Edit redactie: Niet nodig
30 augustus 2015 13:26
@ Dre,

Aan je reactie te lezen veronderstel ik dat je niet weet dat de motard en de auto waar Sagan zijn woede op afreageerde niet diegene waren die het ongelukje veroorzaakte ?
Al maakt dat wat mij betreft niet uit, zelfs al was het (zoals jij dacht) de motard die hem omver reed, dan nog is zijn reactie buitensporig agressief en komt hij er heel goedkoop vanaf met een geldstraf.

Verder gaat de vergelijking wel degelijk op, de organisatie wordt (net als een scheidsrechter) immers ook geacht neutraal te zijn (al zou je daar aan twijfelen als je ziet dat Sagan geen straf krijgt, en Nibali een enorm zware voor een veel minder erg vergrijp) en is Sagan de dupe van een menselijke fout, net zoals een voetballer wiens goal onterecht wordt afgekeurd.
Dit afreageren door te slaan en te stampen op andere mensen/voertuigen hoort niet, niet in het voetbal, niet in het wielrennen, nergens ...
30 augustus 2015 13:32
Logisch gevolg van de valpartij en anders was hij vermoedelijk op de eerste rustdag afgestapt.
Boete terecht ten aanzien van zijn reactie. Hoe begrijpelijk zijn reactie ook is, hij dient zich ten alle tijde te beheersen en te realiseren dat alles in beeld wordt gebracht. Incidenten als deze zijn nooit helemaal uit te sluiten, maar het mag niet de overhand gaan krijgen. Dus is het tijd dat de organisaties hiervoor ook de regels gaan aanscherpen om een eerlijk koersverloop te waarborgen.
30 augustus 2015 14:06
Edit redactie: Niet op de man
30 augustus 2015 14:13
@robotour. Ten allen tijde. Mag ook niet. Van de taalpolitie. 400 Zwitserse Franken boete!
30 augustus 2015 14:39
Quote:
Zelfs in een barbaarse sport als voetbal krijgt een speler minimum 3 jaar schorsing als hij uithaalt naar een scheidsrechter.


Ten eerste is je statement gewoon niet waar. Ten tweede slaat hij tegen de auto van de dokter en schopt hij een onbekende motor. Nou wat erg zeg. Als je toch de vergelijking met voetballers wil maken, die schoppen vaak tegen reclameborden, bidons en andere objecten zonder daarbij een straf te krijgen.

In het verkeer is iemand overhoop rijden en vervolgens doorrijden overigens strafbaar, daar hoor ik dan weer niemand over. De motorrijder mag van geluk spreken dat het bij uitsluiting blijft.
30 augustus 2015 14:40
@montventoux...als je toch de taalpolitie wilt spelen, corrigeer het dan correct!
Correct is: te allen tijde.
30 augustus 2015 15:21
@xistnc: Sagan heeft motorrijders geschopt. Dat zijn mensen op een motor. Of hij nu de motor schopt of de mens, dat maakt niet uit. In beide gevallen krijgt de mens te maken met fysieke agressie. Jouw onderscheid tussen mens en machine is gekunsteld, en gaat voorbij aan de feitelijke agressie, de effecten en de risico's daarvan.

@LyndaLid: Ik maak onderscheid tussen de terechtheid van Sagans woede en de terechtheid van zijn fysieke reactie. De eerste kan alleszins door de beugel, de tweede niet. Gooi die twee niet op een hoop.

@Leor16: Die lagere straf voor Sagan is m.i. alleen te begrijpen als de organisatie de grotere 'pech' van Sagan bij het ongeluk en de grotere eigen verantwoordelijkheid (van de organisatie) voor het ongeluk in beschouwing heeft genomen.

@Kingstown en @robotour: We zijn het 100% eens.

@Dre: Als ik jouw auto over de kop gooi, waar jij 'toevallig' in zit, of jouw paard, waar jij 'toevallig' op zit, spreek je dan ook slechts over 'vernieling'? Ik vind dat je mij dan mag aanspreken op fysieke bedreiging van jouw persoon. Als je dit niet snapt, is er vermoedelijk geen helpen meer aan. Tenzij je tot je zinnen geraakt.

@Omhoog73: Alle begrip voor de frustratie en woede van Sagan. Maar niet voor zijn reactie, die herhaaldelijk fysiek bedreigend en mogelijk beschadigend is, ook voor mensen die part noch deel hadden aan het ongeluk. Aan die reactie is niks 'natuurlijk' noch gerechtvaardigds.

@LyndaLid (wederom): mensen met een andere opvatting dan jij betichten van een 'laag EQ' is kenmerkend voor mensen met een laag EQ.

@NDI22: Sagan schopte niet tegen 'objecten' maar schopte & sloeg tegen voertuigen waarin c.q. waarop mensen zaten. Overigens was het hier volgens mij niet de veroorzakende motorrijder die doorreed, maar Sagan die wegliep & doorreed na zijn geschop, geslaag & gescheld. Hij mag van geluk spreken dat het bij een boete van slechts 300 francs bleef.
30 augustus 2015 15:24
Quote:
hminkema - 30 augustus 2015 om 15:21 - Bewerkt op 30 augustus 2015 om 15:21
Sagan heeft motorrijders geschopt. Dat zijn mensen op een motor. Of hij nu de motor schopt of de mens, dat maakt niet uit.

Bedankt voor deze vrolijke noot.
30 augustus 2015 15:27
@xistnc: Mijn vader was conférencier. Ik denk dat ik het van hem heb.
30 augustus 2015 21:40
@robotour o ja joh? Ik citeer slechts. Maar fijn dat dit misverstand nu uit de wereld is.
31 augustus 2015 14:36
Zijn woede en frustratie zijn te begrijpen. Dat afreageren door op de auto van de dokter te slaan, hoort niet.
Ik snap niet dat er door sommigen wordt geopperd dat agressie is toegestaan als je boos bent. Gaan we geweld tegen hulpverleners in Nederland dan ook goed praten onder deze noemer?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.