Petjesgooister wil haar verhaal doen: “Nooit de bedoeling om kwaad te berokkenen”
foto: screenshot
woensdag 10 april 2024 om 08:22

Petjesgooister wil haar verhaal doen: “Nooit de bedoeling om kwaad te berokkenen”

De toeschouwer die zondag tijdens Parijs-Roubaix een pet naar de fiets van Mathieu van der Poel gooide, had naar eigen zeggen geen kwade bedoelingen. De Vlaamse vrouw heeft inmiddels haar identiteit onthuld aan de Franse rennersbond UNCP. “Ze wil alles graag uitleggen, maar ze wil dat gesprek niet in de media voeren”, laat de advocate van de vrouw weten.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“We hebben ook al effectief contact met de Franse rennersvakbond opgenomen”, vervolgt de advocate in gesprek met Het Nieuwsblad. “Dat is deze week gebeurd. We hebben de stap gezet. In dat bericht heeft mijn cliënte zich kenbaar gemaakt en heeft ze verduidelijkt dat zíj de vrouw is die op de beelden te zien is. Ze heeft ook aangegeven dat ze openstaat voor een gesprek en dat ze graag aan de vakbond toelichting wil geven over wat daar gebeurd is.”

Het leidde zondag tot veel verontwaardiging tijdens Parijs-Roubaix: op de kasseistrook van Mérignies à Avelin gooide de vrouw – op de beelden afgaande doelbewust – met een petje naar de wielen van de kopman van Alpecin-Deceuninck. Dit liep gelukkig met een sisser af. Van der Poel leek er zelfs niets van te merken en stoomde stoïcijns door, op weg naar de zege.

“Geen enkel weldenkend mens zou zoiets toch doen?”
“Ze wil alles graag uitleggen. We wachten nu op een reactie. Het was evident ook nooit de bedoeling van mijn cliënte om de renner in kwestie kwaad te berokkenen. Laat staan dat ze hem ten val wilde brengen. Geen enkel weldenkend mens zou zoiets toch doen? De uitleg houdt mijn cliënte graag voor het gesprek met de rennersbond. Ze kan hen dat in geuren en kleuren uitleggen. Maar ze wil dat gesprek dus niet in de media voeren.”

De advocate bevestigt ook dat haar cliënte supportert voor Van der Poel. De vrouw in kwestie wil haar verhaal dus niet doen in de media, maar liet aan Het Nieuwsblad wel het volgende weten: “Mochten er klachten komen, dan zal ik mijn verantwoordelijkheid opnemen. Meer woorden wil ik daar in de media niet aan vuilmaken.” Ze vindt dat ze door een ongelukkig manoeuvre nu onnodig in een storm van kritiek en verwensingen is terechtgekomen.

Rennersvakbond onderneemt actie
De UNCP (Union Nationale des Cyclistes Professionnels), een Franse rennersvakbond die is aangesloten bij de CPA, gaf al aan aangifte te zullen doen tegen de vrouw. Omdat de wedstrijd plaatsvond op Franse bodem, zijn zij ervoor verantwoordelijk om de lokale autoriteiten in te lichten over het incident. “We gebruiken de nationale federaties om zulke zaken naar de rechter te brengen”, legt CPA-voorzitter Adam Hansen uit in gesprek met GCN.

“De CPA zelf kan dit niet doen, want we zijn een Zwitserse organisatie, maar onze leden, dus in dit geval de Franse associatie, kunnen een individu wel voor de rechter brengen. Zij doen aangifte bij de lokale autoriteiten, die een volledig onderzoek doen. We zullen deze persoon vinden. Dat is zeker.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.