Phil Bauhaus wint openingsrit Ronde van Polen, Edward Theuns vierde
maandag 9 augustus 2021 om 18:34

Phil Bauhaus heeft de openingsetappe van de Ronde van Polen 2021 gewonnen. De Duitse sprinter van Bahrain Victorious was na een lange etappe van 216 kilometer als eerste aan de lastige aankomst in Chełm en is ook de eerste leider in het klassement. Bauhaus wist in extemis nog Álvaro José Hodeg te passeren. Edward Theuns eindigde als vierde, David Dekker als vijfde.

Vroege vlucht
Sean Bennett (Qhubeka NextHash), Eugeny Fedorov (Astana-Premier Tech) en Michal Paluta (Poolse selectie) waren de drie dappere vluchters die vroeg in de etappe wegreden. Zij kregen van het peloton zo’n zes minuten voorsprong cadeau. Daar waren het Deceuninck-Quick-Step, Bahrain Victorious en UAE Emirates die de controle in handen hadden.

Vijftig kilometer voor het einde was het gat gezakt tot onder de minuut, wat op de glooiende wegen richting finishplaats Chełm voor enkele ploegen het teken was om de aanval te openen in het peloton. De vroege vlucht werd door die schermutselingen al vroeg ingerekend. De tussensprint op veertig kilometer van de meet was daardoor heel waardevol: Michal Kwiaktkowski sprokkelde er drie seconden, voor Matej Mohoric en Emils Liepins.

Jos van Emden in de aanval
Het was de inleiding van een onrustige fase. Jos van Emden, die voor het eerst sinds zijn zware val in de Giro weer koerste, wist samen met Tom Scully en Antoine Duchesne weg te rijden. Zij pakten 45 seconden voorsprong, maar die was net zo snel ook weer verdwenen. Toch liet het peloton de drie nog even spartelen in de heuvelachtige finale, maar met nog vijftien kilometer was het peloton weer compleet.

Acht kilometer voor de daadwerkelijk finish konden de renners de aankomst, met de laatste 500 meter (eerste aan 8,1%, daarna aan 5,9%) oplopend en over keitjes tot aan de eindstreep, al een keer verkennen. Een paar renners probeerden er weg te rijden, maar die poging van onder meer Ian Garrisson liep op niets uit. Deceuninck-Quick-Step en INEOS Grenadiers hielden de boel daarna bij elkaar tot in de laatste twee kilometer.

Bauhaus klopt Hodeg
Vooral Rémi Cavagna deed beulswerk in de technische finale. Hij zette zijn trein af in de laatste kilometer, waarna het aankwam op de omhooglopende sprint. Matej Mohoric ging die sprint als eerste aan, maar werd overvleugeld door Álvaro Hodeg die vanuit het zadel wist te versnellen. De Colombiaan sloeg een gat en leek het vol te houden, maar werd in extremis nog gepasseerd door Phil Bauhaus. De Duitser van Bahrain Victorious drukte zijn wiel vlak voor die van Hodeg over de meet.

Achter Bauhaus en Hodeg wist Hugo Hofstetter naar de derde plaats te sprinten, voor Edward Theuns en David Dekker. Met Jonas Rickaert (zevende) eindigde er nog een tweede Belg in de top-10 van de daguitslag.